Пребъдват любовта и красотата: концертът „Класиката като джаз“ на Ангел Заберски синтезира поредицата Like Jazz

Пребъдват любовта и красотата: концертът „Класиката като джаз“ на Ангел Заберски синтезира поредицата Like Jazz

Спринт между епохите, препускане в чувствата, бягство от несъщественото на събитието на 4 ноември от 19 ч. в Зала 11 на НДК

Най-доброто от супер успешния проект Like Jazz на Ангел Заберски трио ще чуем на концерта „Класиката като джаз“ на 4 ноември от 19 ч. в Зала 11 на НДК (кино „Люмиер“). Идеята си да претвори в джаз аранжименти творби от класическата и оперната музика Ангел Заберски разгръща във вече три албума, излезли през 2015 г., 2019 г. и 2021 г. Всеки от тях идва със своя концепция, отразена в селекцията на заглавията, подхода към тях, подредбата им. Така всяка пиеса поотделно и всеки албум като цяло имат своите специфика и чар, които правят така, че да се слушат на един дъх, от началото до края и постоянно. Затова изборът на произведенията за концерта и тяхната сегашна интерпретация ще създадат чисто нов проект с уникално звучене, който ще отразява както развитието на концепцията, така и израстването на музикантите – Ангел Заберски – пиано, Борис Таслев – контрабас, Стоян Янкулов – барабани. Той ще е и още един хубав повод за среща помежду им и с публиката. „За мен това е огромно събитие. Надявам се да остане пореден хубав спомен от това, което тримата правим толкова години заедно на сцената и извън нея. Много съм щастлив, че съм с тези хора. Всичко, което правим, има художествена стойност – цени се, харесва се. Вече е почти пълна залата, което е огромна чест за нас. Вълнението е огромно. Ще направим още един хубав концерт.“ – каза точно седмица преди събитието Ангел Заберски в интервю за Jazz FM след края на поредната репетиция.

Досега за проекта Like Jazz на сайта ни:

Хубава, качествена и добре поднесена музика в новия албум на Ангел Заберски трио Like Jazz, който обединява красотата на класиката и джаза

Ангел Заберски трио отново претворява класически творби в Like Jazz 2: „Джазът е измислен още по времето на Бах“

„Романтични пиеси“ в третата част на поредицата Like Jazz на Ангел Заберски трио

„Like Jazz 3: Романтични пиеси“ на Ангел Заберски трио е на път към публиката

Създатели на красота: Ангел Заберски трио представиха албума „Like Jazz 3: Романтични пиеси“

Самите те големи, с този проект музикантите отдават почит към големите – пример, учители и вдъхновители. „Доста време мина и пътят не е малък. Започнах да се чувствам много повече в свои води в този формат. В началото ми бе доста трудно да осмисля как се постъпва с тази музика. Да, познавам джазовата форма, но това е класическа музика. Сега виждам лекотата, с която вече се чувствам в триото, свирейки тази музика. Това важи и за трима ни.“ – посочва Борис Таслев.

Снимка: Светослав Николов

След премиерата на Like Jazz 3 в НДК

С тези образци тримата развиват своята виртуозност и изразителност. Това е в основата на представянето на първообразите задълбочено и в полет. Тримата свирят стремително, впускат се в творбите, жадно пият от кристално чист извор. „Извървян е много път. В началото и на мен ми бе трудно и аз не знаех какво искам да правя. Проектът съзря, видях грешки, работата ми вкъщи все повече започна да се избистря. И извън този проект свирим заедно, общуваме. Така нещата стават много леки, много удобни и за свирене, и за слушане. Това е извървеният път – израстването на всеки един от нас.“ – прави равносметка Ангел Заберски.

Снимка: Светослав Николов

Самата музика показва колко бързо се случва това. За слушателя усещането е като за бяг – спринт между епохите, препускане в чувствата, но също и за бягство – отделяне от несъщественото от действителността, което ни подлага на натиск. Свеж е погледът към творби, писани през столетията, посветени само и единствено на любовта и красотата. Така музиката дава увереност, че те ще пребъдат. „Това са много известни класически произведения, наш прочит на тези теми, интерпретирани в джазов вариант. Забелязвам, че публиката след наш концерт с тези пиеси си излиза с приповдигнат дух, хората са одухотворени, усмихнати. Виждам как по време на концерта те се отърсват от ежедневното напрежение и много ме радва, че успяваме по този начин да „отпочинем“ хората.“ – завършва Стоян Янкулов.

Билети се продават в Билетния център на НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.

Ключови думи: