Ангел Заберски трио отново претворява класически творби в Like Jazz 2: „Джазът е измислен още по времето на Бах“

Ангел Заберски трио отново претворява класически творби в Like Jazz 2: „Джазът е измислен още по времето на Бах“

Музикантите от Ангел Заберски трио подхождат с уважение и изпълняват с дълбока нежност прочути творби от класическата музика в Like Jazz 2. Продължението на проекта на триото с джазови интерпретации на класически заглавия включва произведения от Бах, Пучини, Шопен, Лист, Паганини, Рахманинов, Бетовен, Чайковски и Брамс – от кратки пиеси, през оперна ария и балетна сюита до откъси и дори цели концерти като втория за пиано от Рахманинов.

„Подбрах пиеси, които са много популярни и сред широката публика, а интерпретациите ни са по-леки. Това за музиканти, които свирят в много тежки проекти, е като почивка, като един хубав десерт. В албума има еклектика, но няма сложност, която да натовари нас, а после – и хората. Така слушателите няма да си кажат: „Звучи познато, но не мога да се сетя какво е.“, а: „Звучи ми познато и знам откъде е.“ Няма пиеси по 7 – 8 минути – да забравиш кога е започнала. Много приятна за слушане музика!“ – обясни подхода си – и резултата – Ангел Заберски в интервю по Джаз ФМ.

Макар и звучаща леко и непринудено, особено в контраст със строгостта на класическата интерпретация, тази музика изисква много от изпълнителите – да стигнат до основата, да видят себе си там и да изразят почувстваното в съвсем друга стилистика. „В никакъв случай не бих казал, че е почивка. Тук чувствам голяма отговорност за това колко точно да свиря в тази музика – с намерението да бъде проста, да не е претрупана, да няма излишни неща, за да остане това чисто усещане.“ – отговаря Борис Таслев.

Работата по албума включва много свирене, много повторения, много труд – подробно проучване на репертоара и изследване на произведенията, за да може всеки да намери своето точно място, описа подготовката Ангел Заберски. „Това е толкова деликатна и сериозна работа.“ – приема задачата Стоян Янкулов – Стунджи. Току-що изслушал в студиото откриващото диска изпълнение по „Ария“ сюита № 3 от Бах, казва, че то е равностойно – все едно изпълняват творбата в оригинал – със същата сериозност, отговорност, нагласа и подготовка: „Много се радвам, че с идеята на Ачо по този начин да се представят нещата, се получава така, че свирим класика. Когато свиря тези неща на барабаните, се чувствам все едно съм с камерен или симфоничен оркестър и изпълнявам със същото това внимание тези творби.“

Често мащабни, тези произведения сега са изпълнени от камерен състав, който изявява със своите средства тяхната същност. Ангел Заберски посочва как зад арията O mio babbino caro стои цял оперен оркестър, а тя е деликатна, красива, любовна: „И точно това сме търсили.“ Той продължава: „Когато изпълняваме тази музика, тя е преработена от мен чисто хармонично – аз съм известен с това, че обожавам красивата хармония, а това, което правят Борката и Стоян е изключително прецизно. Постоянно обсъждаме транскрипцията, докато работим. Това, което правим, на нас ни харесва, а когато сме убедени, че е хубаво, ние се усмихваме. След това усмивката ни стига до хората. Изпълняваме оригиналната мелодия, променяме неща, които на нас със сигурност ни харесват, и така претворените произведения ще отидат при хората, които познават тези пиеси.“

Менуета от Бах Ангел Заберски е свирил от дете: „Когато мислех вкъщи как да го направя, ми хрумна, че може да стане в стила на Оскар Питърсън трио.“ – казва за преплитането на влияния той. В албума Like Jazz чуваме музика, писана в период от столетия. През цялото това време през нея преминава нишката на красотата: „Композиторите са писали много хубава, много истинска музика, уникални мелодии. Самите автори са били много добри импровизатори – те са импровизирали своята музика. Тяхната хармония е много благодатна – джазът е измислен отдавна, още от времето на Бах, ние само вземаме малко мед, за да се подсладим. Гениално е измислено!“ – с възхищение казва Ангел Заберски.

Премиерата на Like Jazz 2 ще бъде с поредицата от концерти „Малко нощна музика“. Първото събитие е в София на 18 април от 20 ч. в Зала 6 на НДК, а след това програмата ще гостува в Габрово на 7 май в зала „Възраждане“, в Казанлък на 8 май в Народно читалище „Искра – 1860“, в Калофер на 9 май в Народно читалище „Христо Ботев – 1869“ и в Стара Загора на 10 май в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Концертите в страната са с начален час 19.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ангел Заберски, Борис Таслев и Стоян Янкулов – Стунджи можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.