НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас открива нов учебен корпус на рождената дата на своя патрон
Снимка: НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“

НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас открива нов учебен корпус на рождената дата на своя патрон

125-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров училището отбелязва с поредица от концертни събития в своя богатия и разнообразен културен календар

Нов учебен корпус се открива в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ на 13 март – деня, в който отбелязваме 125 години от рождението на големия ни композитор. „Разширяването на сградния фонд е сбъдната мечта на всички работещи тук. Изключително сме горди, защото корпусът е построен изцяло със собствени средства от бюджета.“ – коментира пред Jazz FM директорът на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Златина Пантелеева. Нужните финанси са събрани за около 5 години. В сградата има пет ателиета и изложбена концертна зала. „В него основно ще учат класовете по рекламна графика и сценичен костюм. Откриването съвпада с държавна програма за СТЕМ центровете, така че корпусът ще бъде обзаведен по нея. Ще има звукозаписно студио, модерни кабинети за рекламна графика и за сценичен костюм. Така новата сграда ще се превърне в център за творчески индустрии.“ – каза още Златина Пантелеева.

Празничната седмица, в която отбелязваме 125 години от рождението на проф. Панчо Владигеров, е изпълнена с концертни прояви, в които се включват учители и ученици от всички класове на НУМСИ в Бургас. „Философията на тази програма е да се покажат постиженията на ученици от всички възрастови групи в единението на изкуствата, които се изучават в училището. Акцентът ще бъде големият концерт-спектакъл на 13 март в залата на Държавна опера – Бургас. Мотото му е от стихотворението на Стоян Михайловски „Напред!“. Есенцията на тази творба е, че каквото и да се случва, трябва да продължаваме заедно напред. Така, заедно и напред, в концерта се включват представителните оркестри на училището, хорът, учениците от класовете по балет и актьорско майсторство. Художниците са подготвили малки картички със свои произведения, които ще се подаряват на публиката за спомен от това хубаво преживяване. Голяма част от колегите се включват в състава на оркестъра. Изключително приятно е да видиш ученици и учители заедно на пулта.“ – описа предстоящото събитие Златина Пантелеева.

Поредицата от концерти започна на 8 март с изява в залата на Областната администрация на учениците от начален етап, които излязоха на сцената и на 11 март в Експозиционен център „Флора“. Гимназистите ще изнесат концерта „Наследници на Владигеров“ на 12 март от 18:30 ч. в залата на Областната администрация, а концерт-спектакъла „Напред!...“ е навръх патронния празник на 13 март от 18:30 ч. в залата на операта в морския град. Входът за всички събития е свободен.

НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ възпитава учениците в завета на великия ни музикант. „Опитваме се у нашите деца, които наричаме владигерчета, да създадем специално усещане за продължители на това, което е направено досега – от Панчо Владигеров, но не само от него; опитваме се да правим връзката между минало, настояще и бъдеще.“ Златина Пантелеева открои целогодишната програма от събития в богат и разнообразен културен календар. В началото на април за пети път ще се проведе националният конкурс за рисунка „АКВАРЕЛИ опус 37“, създаден по повод 120 години от рождението на проф. Панчо Владигеров. Темата е за рисунка по творба от български композитор. В края на април се провежда конкурсът за българска музика „Върбан Върбанов“, на който се изпълняват не само класически, но и нови произведения, които прозвучават за първи път или не са достатъчно известни на публиката. „С такива дейности и такъв тип отношение към българската култура успяваме през годините да създадем у нашите ученици усещане, че те са пазители на тази култура и трябва да я продължат. Децата ни са повод за голяма гордост, те достигат до високо ниво.“ – посочи Златина Пантелеева.

Снимка: Светослав Николов

По Jazz FM неведнъж сме имали огромното удоволствие с възхищение да представим постиженията на обучаващите се в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Ученици от класовете по поп и джаз пеене музицираха блестящо на Plovdiv Jazz Fest през 2022 г.

Вокалният педагог Мишел Дийн и нейните ученици: джазът развива таланта, открива света - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

През миналата година те се включиха и в бургаското издание на пътуващия фестивал на Jazz FM „Джаз в цялата страна“ в партньорство с Община Бургас.

Снимка: Виктор Налбантов за Jazz FM

Тогава запознахме нашите слушатели и със завършилите училището брат и сестра Стелла и Михаил Михайлови.

Снимка: Виктор Налбантов за Jazz FM

На сцената те излязоха с групата FromAroundCollective, сформирана от тях като студенти в Консерваторията в Грьонинген с други колеги от България.

Второто издание на пътуващия фестивал на Jazz FM „Jazz в цялата страна“ отпразнува творческите личности на Бургас, представи пред публика и слушатели талантите на града - Jazz FM

Снимка: Виктор Налбантов за Jazz FM

Възпитаникът на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Самуел Ефтимов е музикален ръководител и пианист в концертния проект на Jazz FM за срещи на публиката с изкуството на легендарната ни вокалистка Мими Николова, а нейният вокален треньор Даниела Станкова също е завършила училището по изкуствата в Бургас.

Снимка: Светослав Николов

Премиерното представяне на проекта бе през 2022 г. на организирания от Община Велинград с инициативата и медийното партньорство на Jazz FM фестивал „Jazz Велинград“.

Фестивалът „Jazz Велинград“ свързва културата и образованието, сближава поколенията и регионите - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи: