Вокалният педагог Мишел Дийн и нейните ученици: джазът развива таланта, открива света
Снимка: Светослав Николов

Вокалният педагог Мишел Дийн и нейните ученици: джазът развива таланта, открива света

Пет блестящи дарования на Мишел Дийн пяха на Plovdiv Jazz Fest, самата тя също излезе на сцената

Знаещи, можещи, търсещи и откриващи себе си, потенциала си, възможностите си в джаз музиката – така чухме учениците на вокалния педагог Мишел Дийн на ранния концерт от Plovdiv Jazz Fest на 5 ноември в Bee Bop Café. Останахме очаровани и възхитени! Радвахме им се, аплодирахме ги и им пожелавахме голямо бъдеще в джаза. Чухме ги в различни звучности със записани предварително инструментали и в съпровод на пианото на Иво Гичев. На финала техният преподавател излезе на сцената за дуетно изпълнение.

Снимка: Светослав Николов

Самата тя изявен джаз вокалист, Мишел Дийн запалва учениците си за джаза и така го превръща в музиката на тяхното изразяване и споделяне със света. „Допреди да дойдат при мен, никой от тях не е слушал джаз. И само след няколко месеца са влюбени в тази музика и сами желаят да се развиват в нея.“ – споделя Мишел Дийн. Тя е щастлива, защото през целия живот се занимава с джаз и може да им предаде наученото: „За голяма моя радост всички мои ученици са устремени към джаза с голяма любов.“ Веднъж срещнали се с джаза, те се влюбват в него, започват да го изучават и вече сами избират подходящ за тях репертоар.

Снимка: Светослав Николов

Иванжелина Трендафилова е в 10 клас в Музикалното училище в Бургас. „За мен джазът е зона на комфорт, от която не искам да изляза. Там ти можеш да бъдеш себе си и никой няма да те съди за това. Джазът е голямо семейство, в което всички са добре дошли.“ – споделя тя. За Светлина Наумова най-изчерпателно казано е, че „джазът е равно на свобода“. Яна Праматарова е петокласничка в ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. „За мен джазът е нещо страхотно, феноменално и различно.“ – казва тя и посочва, че без Мишел не би могла да постигне това, което умее в момента.

Снимка: Светослав Николов

Джазът е част от тяхното личностно изграждане. „То се получава естествено. В момента, в който ги запозная с тази музика, те започват да я слушат и това е важно, за да изградят джазово мислене, в което им показвам фразиране, суингиране... Те са и много работливи деца, затова се получава това успешно представяне.“ – е подходът на Мишел Дийн. Яна Праматарова посочва как разучава образците, добавя свои фрази и интонации „и става много интересно“. „Научих се, че мога да бъда смела, силна и че не трябва да се отказвам, защото практиката те кара да ставаш все по-добър и по-добър.“ – добавя Иванжелина Трендафилова.

Мария Вандева е научила от джаза, че „в него си себе си и можеш да изразяваш себе си.“ Моника Миткова е открила, че „когато се потапяш в джаза, можеш не просто да пееш песента, а си свободен да импровизираш.“ Чрез джаза вокалният педагог Мишел Дийн създава тяхното бъдеще: „В тази свобода, която джазът им дава, те творят, измислят свои версии. Свободата и творческата енергия, която те използват, за да се изразяват, ги води напред като много добри музиканти, като мислещи музиканти. Те могат да си обяснят защо пеят дадена песен, как я пеят, да вложат своята емоция и да я предадат на публиката по уникален начин.“

Снимка: Светослав Николов

Организаторът на фестивала Мирослава Кацарова поднесе на участниците своите големи комплименти.

Plovdiv Jazz Fest се организира от Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2022 г. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Jazz FM е медиен партньор. Слушайте всеки ден до 7 октомври включително фестивалните ни студия от 18 ч.

Ключови думи: