Фестивалът „Jazz Велинград“ свързва културата и образованието, сближава поколенията и регионите
Снимка: Светослав Николов

Фестивалът „Jazz Велинград“ свързва културата и образованието, сближава поколенията и регионите

Първото издание представи седем събития в два фестивални дни

„Jazz Велинград“ стартира с идеята културата да е част от образованието – да обогати и направи по-ползотворен учебния процес, поколенията да общуват – да даде повод за разговори между тях чрез изкуството, да са творчески свързани и регионите с възможности за обмяна на опит и идеи, за съвместно музициране. Шестте събития в двата фестивални дни поставиха акцент върху културното наследство и върху усъвършенстването на музикалното майсторство. От позицията на съвремието представихме българското музикално наследство в песенна и в инструментална форма. Десетилетия от развитието на националната ни култура оживяха в разкази и изпълнения на утвърдени музиканти и млади таланти, любители и професионални музиканти, за да очертаят посоката на развитие и да положат фундамента на съзидателно бъдеще. Организатор на „Jazz Велинград“ е Община Велинград с инициативата и медийното партньорство на Jazz FM. Входът за всички събития бе свободен.

„Jazz Велинград“ – иновативен джаз фестивал въвежда културата в образованието, свързва поколенията и регионите и развива млади таланти

Джазът е изразител на идеята за израстването, създател на по-добрия живот. Контактът със стойностната музика започва още в училище, но е важно децата на живо да се срещнат с личностите и фактите от музикалната история, за да имат непосредствен поглед върху тях, да ги оценят по достойнство и да се вдъхновят от тях. С тази идея „Jazz Велинград“ отвори на живо страници от учебниците чрез прекия досег с музиката и нейните създатели. Това извежда на преден план личността на твореца и акцентира върху значимостта на постиженията. Музиката от предмет в учебната програма се превърна в личностен и общностен градивен елемент. Фестивалът включи среща разговор, открит урок по музика, индивидуални изпълнения на велинградски таланти, съвместни изяви на музиканти от града и от столицата, както и два големи концерта, акцентиращи върху съвременните измерения на наследството, единият от тях – премиерен.

Снимка: Павел Сотиров

В откриващото събитие в Градската художествена галерия от директора на дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ в Община Велинград г-жа Мариана Зинкова научихме за богатия културен живот в града. Завърнахме се към току-що приключилите Велинградски празници на културата, съчетаващи прояви от различни изкуства, богати на събития, с два фестивала – „Дъга над Клептуза“ за млади изпълнители на популярна музика и танци и 9-я фолклорен „Хоро при извора“. Бяха отбелязани 30 години от създаването на Група за стари градски песни „Вела“ и 70 години от основаването на Литературен клуб „Никола Вапцаров“, проведоха се ателиета на открито, изложби – на картини и на историческа тематика. „Акумулирахме енергията на артистичните среди, на малки и големи, на нашите гости като Миро, Графа, Дивна, Тино, джаз трио. С тази богата симбиоза мисля, че сме удовлетворили всички вкусове.“ – с удовлетворение разказа Мариана Зинкова. Велинград стои високо в национален план с богат културен живот. „Може би в корените са родопската душевност, свободолюбивият ни дух, може би сме наследили нещо от гена на Николай Гяуров, може би е амбицията, съпътстваща младите хора. Духът на Велинград, неговата уникалност, неговите традиции подхранват всички тези нови идеи, които се опитваме да надграждаме.“ – сподели Мариана Зинкова. Тя приветства специалния участник във фестивала – легендарната Мими Николова: „Изключително се вълнувам! За мен е чест да се запознаем с Мими Николова – прекрасни сини очи и артистка с изключителна индивидуалност. Понякога и аз си припявам „Замълчи, замълчи“…“

Снимка: Павел Сотиров

В думите на ръководителите на двете участващи в програмата местни културни средища открихме още за искрата на творческия заряд във Велинград. Директорът на Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс Катерина Мирчева разказа за трепета на младите творци от Младежка музикална формация, които на следващия ден ще присъстват на открит урок по музика, изнесен от Велислав Стоянов – техният диригент, Димитър Льолев и Мартин Ташев, ще работят с тях в ателие и ще свирят заедно на основната сцена. „Децата са изключително развълнувани и очакват с нетърпение утрешния ден. Днес направихме репетиция, а утре ще работят с големи имена в музиката. Всяко докосване на малките подрастващи музиканти до авторитетите обогатява децата, носи им повече познание. Ние сме се насочили точно в тази посока – имаме творчески ателиета, открити изпълнения, пленери. Малките художници от Школата по изобразително изкуство са нарисували платна, свързани с духовата и джаз музиката. Ще участват и танцовите формации на Мая Кондарева от КСТ „Импулс – Велинград 2002.“ – описа желанието на децата да творят и да се развиват в изкуството Катерина Мирчева, един от радетелите за създаване на „Jazz Велинград“.

Снимка: Павел Сотиров

Тя коментира: „В ОДК кипи от културен живот и събития за децата.“ В организирания от нея и завършил наскоро фестивал „Дъга над Клептуза“ се включиха 350 изпълнители на песни и танци, децата отбелязват Деня на будителите, Коледа, Баба Марта, изписват великденски яйца с традиционната техника от чепинския край, провеждат творчески ваканции, участват във фестивали на национално и международно ниво. „Младежка музикална формация има няколко участия в национални прегледи и фестивали с множество награди. Децата са въвлечени с извънкласна дейност, така че да се развият като творци.“ – отбеляза Катерина Мирчева. С отговорността към сцената младите изпълнители израстват, с удовлетворението продължават напред и именно възможности за това предстоеше да даде фестивалът. В него ще се включат и вокалистите от ДЮВИШ „Звънче“ към ЦПЛР – ОДК, които ще открият фестивала, а след това – преди концерта на Мими Николова, ще чуем постиженията и на работещата към НЧ „Отец Паисий – 1893“ ВГ „Караоке“.

Снимка: Павел Сотиров

За групите към Народно читалище „Отец Паисий – 1893“ секретарят Христина Ненова сподели важността на това да се създава общност извън обичайното ежедневие. В оркестъра и мажоретен състав „Димитър Мечев“ към читалището има деца и млади хора от 6-годишна възраст до абитуриенти. „Те се запознават с музиката, имат възможност да се развиват в нея.“ – коментира секретарят на читалището. В този общностен център творят още и клуб „Елица“ за народни танци, хор „Николай Гяуров“ и ВГ „Велина“, които само след минути ще пеят с Мими Николова и ще представят част от своя репертоар. „Мисията на читалищата е да обединяват хората извън техните ежедневни дейности – да могат да се развиват, да се създават общности чрез музика, чрез танц, чрез театър… Ние продължаваме да бъдем възрожденци. Хубаво е хората да бъдат обединени в духовното.“ – добави Христина Ненова.

Снимка: Павел Сотиров

В последвалото интервю пред публика с Мими Николова проследихме десетилетия от развитието на българската хорова, популярна и джазова музика. Знаменитата ни вокалистка се върна към момента, когато още като дете е започнала заниманията си с изкуство първо в школа по балет и в училищни хорове, а след това кандидатства в хор „Бодра смяна“ и Хора на софийските девойки. „Бе цяла една консерватория. Учехме солфеж и много сложни песни, пеехме на много гласове, ходехме на фестивали.“ – така от дете тя е изцяло в света на изкуството, то започва да променя нагласата й към света, приучва я на огромна отговорност като изпълнител. „Много работехме, сериозно.“ – добави Мими Николова.

Снимка: Павел Сотиров

Тя е член на триото към Хора на софийските девойки, а ръководителят Джеки Леви я препоръчва на Петър Ступел като съвършената изпълнителка на песента му „Замълчи, замълчи“ за филма „Любимец 13“. „Аз имах голям късмет и чест да я изпълня. Знам, че песента е предложена на много певици от операта и оперетата, но Петър Ступел искал да се изпее съвсем естествено. Споделил затруднението си на Джеки Леви, който казал: „Имам едно момиче, пращам ти го, веднага ще ти свърши работа.“ Записах я в зала „България“ с голям симфоничен оркестър с диригент Васил Стефанов. За записа ме покачиха върху четири маси, наредени една върху друга, за да бъдат балансирано записани вокал и оркестър. След това Петър Ступел написа за мен „Малката креолка“, много композитори ме търсеха за песни, които записах също за Радио „София“ и за грамофонната фабрика. Така започна моята кариера.“ – за големи постижения свидетелства творческия път на Мими Николова. Тя разказа и за създаването на видеата към песните „Влюбеният телефон“ и „Мостчето на влюбените“. „За мен беше празник.“ – каза вокалистката за подготовката на програмата, която само след часове предстоеше да чуем премиерно. За живот с музиката тя вдъхнови малки и големи: „Това е най-голямото удоволствие за мен, щастие е да пея!“

Снимка: Павел Сотиров

Звездната вокалистка изпя „Когато луната изплува“ от Йосиф Цанков в съпровод на рояла на Самуел Ефтимов и се включи в изпълнението на друга от емблематичните си песни „Замълчи, замълчи“ от Петър Ступел, поднесена от Вокална група „Велина“ с ръководител Ели Гикова-Саздова. Дамската формация продължи с изпълнения от своя репертоар, съхраняващ традицията на градската музика.

Снимка: Светослав Николов

Срещата без музикалните изпълнения излъчихме на нашата Фейсбук страница:

Бяха казани много мили думи, последваха безброй усмивки и прегръдки.

 

Снимка: Павел Сотиров

В мост между поколенията и епохите младото дарование Андрея Димитрова от Вокална група „Караоке“ с ръководител Юлиана Ковачева ни впечатли с интерпретацията си на „Повей, ветре“ от композитора Йосиф Цанков. Тя се включи и в първия вечерен концерт на пл. „Николай Гяуров“, в който чухме и други таланти от формацията, видяхме и изпълнение на модерен танц. И ако възрастните имаха какво да споделят пред младите за музиката, то децата можеха да им разкажат за хип-хопа. „Караоке“ са пели по целия свят и имат 346 индивидуални и над 40 общи отличия. На сцената на площада пяха и талантите от Детско-юношеска вокално-инструментална школа „Звънче“ към ЦПЛР – ОДК с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви. Част от техните аранжименти са направени специално от Иван Казалиев, а песни за децата специално пишат Хайгашот Агасян и Светослав Лобошки. В концерта на младите таланти от двете групи чухме деца, приели музиката в сърцето си, щастливи да се споделят с песен и да радват публиката, а тя искрено им се възхити.

Снимка: Павел Сотиров

Изпълненият им изслуша и Мими Николова, която след това им даде пример за това как артистът променя живота на хората с благотворното въздействие на изкуството. Публиката във Велинград първа чу новата ѝ концертна програма „Непреходните песни – претворени“. Прозвучаха великолепни, обичани от поколения шлагери като „Замълчи замълчи“, „Когато луната изплува“, „Двата бряга“, но и останали леко в сянката на времето „Недей ми казва тази вечер сбогом“ и „Влюбеният телефон“. Те са на автори като Петър Ступел, Йосиф Цанков, Иван Стайков, Морис Аладжем, Веселин Ханчев, Димитър Точев, които се изучават в учебната програма. В репертоара е и „Приказка“ от композитора Йосиф Цанков, чийто първи изпълнител е Георги Кордов.

Към тези и още няколко класически образци в песенното ни изкуство Мими Николова добави и четири джаз стандарта, с които се съставя цялостна картина на джаз музиката на XX в. у нас и по света. Съвременните аранжименти с нов, младежки поглед върху тези шлагери, са на пианиста Самуел Ефтимов. В триото са още Владислав Мирчев – контрабас, и Стоян Янкулов – барабани. Гост-участник в две песни бе тромбонистът Велислав Стоянов – внук на Йосиф Цанков. Преди концерта дама от публиката прегърна Мими Николова с думи за незабравимото й предходно гостуване тук, на следващия ден минувачи спираха гранд дамата ни по улиците, за да я поздравят и да ѝ благодарят. И да попитат кога продължава музиката.

Снимка: Светослав Николов

Тя продължи на втория ден с „Открит урок по музика“. На откритата сцена в двора на ЦПЛР – ОДК Вили Стоянов разказа за тромбона, Димитър Льолев – за саксофона, и Мартин Ташев – за тромпета. Децата научиха за значението на личността в изкуството, за избора да бъдат професионални музиканти, за отговорността към сцената, за неуморния труд. Това събитие също излъчихме на живо на нашата Фейсбук страница. „Трябва да поемем много въздух с много спокойно тяло, за да може той да вибрира преди да завибрира инструментът. С много упражнения достигаме до степен на майсторство, с която можем да изпълняваме музика. Но това е емоционален и силно интелектуален процес. Необходимо е да познаваш тоновете, всички видове динамики, щрихи, твоя ментор да ти е показал различни стилове музика – как се изпълняват и какво се търси в тях, с авторите и различните епохи. Всеки артист добавя нещо и доразвива музиката.“ – обясни Вили Стоянов. И тримата притежават музикална дарба, но това не е всичко. „Талантът е много добра предпоставка да започнеш да се занимаваш с музика, но работата е 99 % от резултата. Изключително трябва да си фокусиран върху това, което искаш да правиш, да знаеш как го правиш. Доста голям процес е на търсене – срещаш различни хора, с които започваш да свириш, много беседвате, взимаш много идеи, но в основата на цялото това нещо е много, много работа – с инструмента, слушане на музика…“ – сподели за обогатяването и натрупванията Мартин Ташев. Вили Стоянов продължи да насърчава: „Трябва да знаеш какво работиш. Всеки ден си поставяш цели и ги изпълняваш. Те след това се превръщат в „моженета“, които слагаш в своя патрондаш с умения. Това е особено важно в тези стилове, в които се развиваме и работим, тези, които дават повече моментна свобода на артиста, каквато е концепцията на джазовата област в музиката.“ „Работата е много, но трябва и да е системна. Няма край на пътя.“ – подготви децата за живот, посветен на изкуството, Мартин Ташев.

Снимка: Светослав Николов

Отличният резултат изисква внимателна подготовка, разказа за ежедневното развитие на уменията Вили Стоянов: „Трябва да можете по всякакви начини да изсвирите каквото и да е, постигайки достатъчно голяма степен на контрол, за да разполагате с него във всеки един момент. Всеки един от щимовете трябва да бъде предварително изкован и след това много добре репетиран вкъщи до съвършенство. Така че да забравите за щима, да слушате другите, да обръщате внимание какво се съдържа в музиката, която свирите с оркестъра – това е единственият начин тя да се получи. Всичко това трябва да се случи преди първата репетиция.“ Необходимостта от непрестанни усилия подчерта и Димитър Льолев, насочен към музиката от родителите си: „Когато разбрах, че имам 1 % талант, последва 99 % работа. Харесваше ми да се занимавам с музика. Като решиш, че това ти е любимото нещо, осъзнаваш, че само това ще правиш. В джаза е най-забавно – трябва да си много добър.“

Снимка: Катерина Мирчева ЦПЛР - ОДК - Велинград

Като внук на Йосиф Цанков майката на Вили Стоянов го среща с пианото на 4-годишна възраст, но опитите му да овладее инструмента се оказват безуспешни. С натрупана несигурност и интересуващ се единствено от баскетбола, влиза в Националното музикално училище в 8 клас. „Тогава се появиха моите приятели – Михаил Йосифов, Кирил Македонски, Кристиан Александров. Започнах да слушам как батковците свирят джаз на улицата. След това всеки искаше да си има своя група, с която да свири навън. За един ден изкарвахме всеки от нас заплатата, която родителите ни взимаха за месец. Така и преборих страха от сцената – като видях как хората се забавляват. Когато даваш своята енергия и го правиш от все сърце, осъзнах, че това е моето. И тогава започнах да работя. В джаза разговорът е най-свободен. Когато го правиш с приятели, процесът е много занимателен и красив.“ – разказа Вили Стоянов. С удовлетворението от постиженията в музикалното майсторство мотивира децата Мартин Ташев: „Музиката е моят живот. Сутрин ставам с единствената идея какво трябва да правя посредством инструмента – къде трябва да отида, как да се разсвиря, какво да търся в разсвирването, какво да упражнявам, за да мога да съм на ниво. И вечерта, когато свиря с приятелите си, да съм на тяхното ниво, да дам най-доброто от себе си и да получа цялото удовлетворение от това, което съм свършил. С хубавата музика докосваш много хора.“

След това тримата столични солисти проведоха творческа работилница с децата от дирижираната от Велислав Стоянов Младежка музикална формация към ЦПЛР – ОДК и техните преподаватели в школите по различни инструменти.

Снимка: Светослав Николов

Те създадоха заедно изпълнения, в които младите таланти бяха водени не само с музиката, но и от увлекателни разкази за контекста на творбите, откъдето бяха изведени концепцията за тяхното звучене и подходът към изсвирването им.

Снимка: Светослав Николов

Подготвените произведения Младежка музикална формация със солисти Велислав Стоянов, Димитър Льолев, Мартин Ташев и членове на оркестъра – ученици и преподаватели – представиха в първия вечерен концерт на пл. „Николай Гяуров“. В групата е и Владислав Мирчев, чийто професионален път в музиката тръгва от тази формация, за да се развие като професионален музикант и да стане част от екипа на Jazz FM.

Снимка: Светослав Николов

Песните бяха придружени от елегантни танци в различни стилове от КСТ „Импулс – Велинград 2002“ с треньори Мая Кондарева и Диана Енчева и от изложба с рисунки за музиката, сътворени от обучаващите се в Школата по изобразително изкуство с ръководител Венера Ланджова – и двете към ЦПЛР – ОДК.

Снимка: Светослав Николов

Тримата столични музиканти останаха на сцената за втория вечерен концерт, за да илюстрират още веднъж казаното досега чрез своите изпълнения на песни от класика на българската музика Йосиф Цанков, продължавайки линията на представяне на живо на учебното съдържание от часовете по музика. Техните партньори от Младежка музикална формация отидоха сред публиката, за да ги слушат в изпълненията заедно с Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, и Борислав Петров – барабани.

Снимка: Светослав Николов

В репертоара бяха три творби, които предния ден чухме във вокални версии, представени от столични и от велинградски изпълнители – „Когато луната изплува“, „Приказка“ и „Повей, ветре“.

Снимка: Светослав Николов

„Песен моя, обич моя“, „Пеят 100 китари“ и други вечни песни на класика Йосиф Цанков, Патриарх на българската популярна музика, върнаха спомени, заредиха с добро настроение, дадоха мечти на публиката – малки и големи, които бяха заедно в незабравимо преживяване.

Ключови думи: