Музика, фотография, кино и литература в съпътстващата програма на Plovdiv Jazz Fest

Музика, фотография, кино и литература в съпътстващата програма на Plovdiv Jazz Fest

Тя започва в четвъртък с предшестващ основните събития концерт и преминава през различни изкуства до финала с джемсешън в неделя

Три концерта и три джемсешъна, среща разговор за историята на „Бели, зелени и червени“, фотоизложба на Константин Зайков, лекция на Елица Матеева за музиката в киното, премиера на книга на Андонис Георгиу са в съпътстващата програма на Plovdiv Jazz Fest.

Концерти на Димитър Бодуров трио, Николай Карагеоргиев трио и на младите таланти от Art Voice Center, джемсешъни

Концертът на Димитър Бодуров трио с Михаил Иванов и Борислав Петров е в предварителната програма на фестивала. Той ще се състои на 26 октомври от 19:30 ч. в Първо студио на Радио Пловдив. Ще чуем пиесите от шестия му албум „Сенкя падна“. Повече музикантът ще разкаже при гостуването си в студиото на Jazz FM на 24 октомври от 15 ч. в предаването „Следобедни импровизации“.

„Сенкя падна“ (2022 г.) на Димитър Бодуров трио е шести албум в 20-годишната история на формацията - Jazz FM

Първата фестивална вечер включва три концерта. Двата от основната програма – на дуото на Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров и на Джулиан Лаж в Дом на културата „Борис Христов“, ще бъдат последвани от събитие в Bee Bop Café. От 23 ч. там Николай Карагеоргиев трио ще поднесе авторска музика на Александър Леков, както и оригинален прочит на джаз класики.

Всички събития в Bee Bop Café.

След него ще се проведе първият от три джемсешъна, с които ще завършват фестивалните дни.

В трети концерт от съпътстващата програма на Plovdiv Jazz Fest младите таланти от Art Voice Center с ръководител Руми Иванова ще покажат своите умения в акомпанимента на пиано на Иван Гърбачев в Bee Bop Café на 28 октомври от 18 ч. Миналата година останахме впечатлени от представянето на учениците на Мишел Дийн от Бургас.

Вокалният педагог Мишел Дийн и нейните ученици: джазът развива таланта, открива света - Jazz FM

Среща разговор за историята на „Бели, зелени и червени“

Музикалната среща с бъдещето на джаза ще се състои веднага след представянето на историята на една легендарна група – „Бели, зелени и червени“. През тази година се навършват 75 години от основаването ѝ от Веселин Николов. Сред членовете в първия състав са Пъшо Конов и Петър Джурков, които ще се върнат към ранните години на групата в среща разговор от 16 ч. В събитието ще се включи и присъединилият се по-късно към състава Веселин Койчев, който след това поема ръководството на групата.

Фотографска изложба на Константин Зайков

Изложбата джаз портрети на фотографа Константин Зайков се открива в първия ден от основната програма на фестивала и ще може да се разгледа до неделя. Тя ще бъде подредена в бар „Контрабас“, а откриването е в 19 ч. на 27 октомври. Ще видим селекция от фотографски портрети на любими джаз музиканти, заснети по време на фестивали, концерти и на клубни сцени.

Лекция на Елица Матеева за музиката в българското кино

За музиката в киното лекция ще изнесе на 29 октомври от 16 ч. в Club Fargo Елица Матеева. Тя се спира върху филми, които обича или преоткрива в спомените за детството. „Някои от тези мелодии са били любими на майка ми, която бе първият човек, с когото отидох на кино – бях само на три години – а филмът…. едва ли е най-подходящият за едно хлапе („Хирурзи“). Преди да се науча да пиша, майка ми отбелязваше на гърба на своя обемист учебник по детски болести какво сме гледали заедно, а по-късно с детския си неравен почерк продължих списъка от български филми. В съзнанието ми препускат образи на прекрасни актриси и актьори, макар че много по-късно започнах да обръщам внимание на мелодиите в киното, докато не започнах да си ги тананикам, а после ме записаха на детски хор. Уви, не станах певица, но пък животът ми е свързан със словото за киното!“ – разказва Елица Матеева в представянето на събитието. В лекцията си тя ще проследи авторските композиции на Милчо Левиев, Кирил Цибулка, Петър Ступел, Кирил Дончев, Божидар Петков.

Среща с Андонис Георгиу за премиерата на негова книга

След това, от 18 ч., предстои среща с кипърския писател Андонис Георгиу и премиера на книгата му „Дъхът на ближните“ (издателство ICU) в Bee Bop Café. „Ще си говорим за ближните – близки и далечни, на които е посветена тази книга. Ще пропътуваме през седемнадесет разказа, които ни питат можем ли да се спогодим, когато все заклеймяваме различния, не го разбираме, чужд ни е? Когато са ни нужни брони и щитове, за да се съхраним. Седемнадесет разказа, които проправят пътека към великодушието и човечността.“ – се казва в анонса към събитието. Гостуването на автора и преводачката и появата на български на книгата са възможни благодарение подкрепата на Кипърското министерство на културата и програма „Творческа Европа“.

Събитията по дни:

четвъртък и петък

събота

неделя

Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M. Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2023 г. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Jazz FM е медиен партньор.

Ключови думи: