Мими Николова с наградата „Икар“ за изключителен принос към музиката

Мими Николова с наградата „Икар“ за изключителен принос към музиката

Отличието ѝ се присъжда от Съюза на артистите в България

Посветила живота си на песента, Мими Николова бе удостоена с Наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за изключителен принос към музиката.

Симеон Алексиев, Асен Шопов и Мими Николова с „Икар“ от Съюза на артистите в България

„Тя е безспорен фаворит за това отличие.“ – коментира в интервю по bTV Radio председателят на организацията Христо Мутафчиев. Джаз ФМ с благодарност за музиката ѝ честитим наградата! На 17 септември 2021 г. Мими Николова пя в студиото ни за 20-ия рожден ден на Джаз ФМ.

Мими Николова получи отличието „Златен век“ – най-високата награда на Министерство на културата

Снимка: Светломир Стоянов

Мими Николова започва своята кариера от края на 50-те и до днес радва публиката на концертните сцени. Тя е носител на наградите „Златен век“ на Министерство на културата, „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, „Златно перо“ на Класик ФМ и галерия „Макта“.

Мими Николова 60 години ни показва как да обичаме с цялото си сърце

Снимка: Евгени Димитров/Фотографска агенция BulFoto

През 2018 г. Мими Николова стана Почетен гражданин на София.

Мими Николова и Димитър Симеонов станаха Почетни граждани на София по предложение на Джаз ФМ

Снимка: Светослав Николов

За своя живот с музиката тя разказа в проекта „Джаз истории“ по Джаз ФМ, а в началото на годината видяхме вокалистката в интервю на Радина Червенова в рубриката „Парчета живот“ на „Преди обед“ по bTV.

Отличието „За чест и достойнство“ на Съюза на артистите в България е присъдено на актьора от Пловдивския драматичен театър Симеон Алексиев. „Той е оставил толкова много след себе си!“ – каза за наградения Христо Мутафчиев. Удостоени с това признание през годините са били Велко Кънев, Тодор Колев, проф. Крикор Азарян, Чочо Попйорданов. Асен Шопов е отличен с „Икар“ за изключителен принос. „С трайна следа по сцените на цяла България.“ – отбеляза за него председателят на Съюза на артистите в България.

Наградите ще бъдат връчени на Световния ден на театъра, 27 март, на церемония в Народен театър „Иван Вазов“. Тя ще бъде предшествана от традиционния „Софийски театрален салон“. Пълния списък с носителите на специалните награди и номинираните в отделните категории можете да откриете на сайта на Съюза на артистите в България тук. „Номинациите казват, че дори в тази криза българският творец не спира да работи, не губи чувството си за хумор и дуендето, което притежава, за да прави стойностен театър.“ – коментира в интервю по bTV Radio председателят на организацията Христо Мутафчиев.

Ключови думи: