Награди „Златен век“ бяха връчени на джаз музикантите Недко Трошанов, Любомир Денев и Христо Йоцов

Награди „Златен век“ бяха връчени на джаз музикантите Недко Трошанов, Любомир Денев и Христо Йоцов

Бележити творци получиха „Златен век“ – най-високата награда за ярки постижения, присъждана от Министерство на културата. Джаз ФМ предложи и бяха удостоени с отличия певицата Мими Николова, тромбонистът, композитор, аранжор и диригент Недко Трошанов, както и композиторът, аранжор и пианист Любомир Денев. Удостоен със „Златен век“ бе и композиторът, барабанист и преподавател Христо Йоцов. Награда бе присъдена и на хореографа Мила Искренова, също свързана с джаз музиката в своето изкуство. Всички те получиха „Златен век“ – звезда.

Снимка: Владислав Мирчев

Недко Трошанов благодари, че Министерство на културата отбелязва приноса на джаз музикантите. „Аз се занимавах цял живот с тази музика.“ – каза развълнуван той, приемайки отличието.

Снимка: Владислав Мирчев

Любо Денев благодари за признанието към хората на духовността. „Материята е тленна, но духовното остава и ни надживява. Ние сме прашинки невидими в океана на вселената, но прашинки дишащи, трептящи, пулсиращи.“ – изказа признанието си Любо Денев.

Снимка: Владислав Мирчев

Христо Йоцов отличи мащабите на постигнатото през годината на пандемия и ограничения, но с първи стъпки за структуриране на независимия сектор. Той говори и като музикант, и като председател на Българската музикална асоциация: „В изтеклата година съвместно с Министерство на културата и с много хора, които събраха куража да вземат активна позиция в защита на изкуството, се свърши работа, която ще бъде много стабилна основа за всичко, което предстои да се случи. Това, което успяхме да направим, нямаше да бъде постигнато никога. Успяхме да конструираме един процес, на който се надявам никой да не посегне.“

„Приемам наградата не само като признание, а и като задължение към бъдещето. За мен е особено знаменателно, че получаваме тези отличия в Страстната седмица, защото изкуството е освен страст, и страдание. Знаем това много добре, а напоследък го осъзнахме особено силно. Благодаря на танца, който ми даде несравнимо повече, отколкото аз бих могла да му дам, и благодаря на колегите си, без които никога нямаше да направя това, което съм направила.“ – благодари от сцената на церемонията Мила Искренова.

Снимка: Владислав Мирчев

През миналата година със „Златен век“ бяха удостоени над 70 личности и институции в областта на културата и на изкуствата за техния принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Заради пандемията не се проведе традиционното голямо събитие в навечерието на 24 май. Повечето наградени получиха отличията си на индивидуални церемонии в Министерството на културата или по времето на подходящи събития през годината. В галерия „Средец“ на 27 април бяха връчени наградите на носителите на отличието във високите степени. Голямата награда – статуетка – беше връчена на композитора Георги Костов. Наградата „Златен век“ – огърлие получиха оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев и диригентът Йордан Дафов. Освен Мила Искренова, Недко Трошанов, Любомир Денев и Христо Йоцов, своите награди „Златен век“ – звезда получиха и писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване „Минута е много“ Петър Вучков, композиторът проф. Йордан Гошев и актьорът Николай Сотиров. На церемонията не успяха да присъстват четирима от отличените дейци: поп легендата Васил Найденов, изследователят на българското кино Петър Кърджилов, художник-постановчикът Богоя Сапунджиев, които са сред носителите на наградата „Златен век“ – огърлие, както и певицата Мими Николова, носител на „Златен век“ – звезда.

Снимка: Светослав Николов

Още за церемонията по връчването на отличията, провела се на 27 април в галерия „Средец“ можете да прочетете на сайта на Министерство на културата.

Нашите мотиви в предложенията за наградите „Златен век“:

Мими Николова (Марийка Николаева) е записала десетки песни, които са част от българското културно наследство. Започнала пътя си в музиката в Хора на софийските девойки, тя е една от първите вокалистки на популярната ни музика при поставянето на нейните основи през 50-те години, а името й е в учебниците по музика. Мими Николова направи незабравими „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Мостчето на влюбените“, „Синьо“ и ред други песни, записани и изпълнявани на живо с Държавния естраден оркестър, „Джазът на оптимистите“, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „София“, формация „Джаз фокус‘65“ на Милчо Левиев, „Студио 5“ на Вили Казасян и многобройни други състави. Тя е първата носителка на Първа награда от „Златният Орфей“, записва в България и Румъния, представя страната ни с голям успех на музикален конкурс в Япония, а нейните концерти в страната и по света (Полша, Югославия, Куба) през десетилетията са хиляди. И до днес Мими Николова продължава изявите си и срещите със своите почитатели.

Недко Трошанов е един от най-активните музиканти на сцената ни от началото на 50-те години насам. Той е сред основателите на състави като „Джазът на младите“, септет „София“, Оркестъра на Сатиричния театър, Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „Балкантон“. В богатата си кариера Недко Трошанов написва, аранжира, дирижира и записва стотици пиеси. Той участва в множество концерти в България и по света, а след като приключва кариерата си като солист става главен художествен ръководител на Естрадата на Ансамбъла на строителни войски. Под негово лидерството развиват богата творческа дейност „Тоника СВ“, Орлин Горанов и мн. др. Недко Трошанов дълги години е и преподавател в Националната музикална академия.

Любомир Денев е композитор и пианист, автор на джаз пиеси, записани основно от Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия и Бигбенда на БНР, както и на симфонични произведения, изпълнявани от Симфоничния оркестър на БНР и състави в цялата страна, Симфоничния оркестър на Гръцкото радио, „Софийски солисти“. Още като студент с джаз трио участва в световни фестивали, а като млад инструменталист и композитор се включва активно в националните Джаз прегледи. Впоследствие създава и множество големи творби – опери и мюзикъли, които се играят и до днес в България и по света и са част от репертоара на състави като Софийска опера и балет, Държавна опера – Пловдив. Негова премиера предстои в Държавния музикален и балетен център. Любомир Денев записва и издава джаз албуми в България и в САЩ. Той е автор и на музика за кино и театър, като сред отличията му е наградата „Аскеер“. Любомир Денев е бил диригент на Националния музикален театър и аранжор на Бигбенда на БНР, има награда от „Златният Орфей“, от конкурса по композиция „Проф. Иван Спасов“, от конкурси в Чехия (за хорова композиция), Германия (за камерна музика) и др. Предстои премиерата на написаната от него първа българска джаз опера „Вечеря в Манхатън“.

Джаз ФМ вече подготви и предстои да внесе своите предложения за удостояване с наградата „Златен век“ през 2021 г.