Забележителни моменти от музикалната ни история Мими Николова разказа на среща концерт, организирана от Jazz FM и домакините от Зелен образователен център – гр. Шабла
Снимка: Даниела Тодорова, Зелен образователен център

Забележителни моменти от музикалната ни история Мими Николова разказа на среща концерт, организирана от Jazz FM и домакините от Зелен образователен център – гр. Шабла

Събитието се състоя в деня след концерта на легендарната вокалистка на джаз фестивала в Камен бряг

Забележителни моменти от своя творчески път сподели с публиката  на 31 юли в Зелен образователен център – гр. Шабла легендата на музиката Мими Николова. Разказите бяха илюстрирани с песни, в които на рояла акомпанира Георги Петров. Срещата концерт бе организирана от Jazz FM и образователния център, а залата бе специално подготвена от домакините да посрещне в уют изпълнилите я до предел почитатели на хубавата музика.

Разговора започвахме от първата записана от Мими Николова песен, която през 1958 г. става и неин първи хит – „Замълчи, замълчи“. „Джеки Леви бе диригент на нашето трио към Хора на софийските девойки. Той случайно среща Петър Ступел, който споделя: „Търся изпълнител за песен, която съм написал за филма „Любимец 13“. Пробвах много певици – от операта, от оперетата, обаче искам да бъде изпята естествено – не стават.“ Джеки отговаря: „Имам едно момиче, веднага ще ти свърши работа.“ И ме изпрати в студио, а аз направих песента веднага. Петър Ступел отсече: „Да!“ Записахме я с голям симфоничен оркестър с диригент Васил Стефанов в зала „България“.“ – разказа Мими Николова. Песента е изпята естествено, но записана в неестествени условия. „Понеже я нямаше днешната техника за смесване, трябваше да се кача върху четири маси една върху друга, за да не се влияе гласът от оркестъра. Направихме един-два записа и песента стана. След това тя отиде в Радио София и в грамофонната фабрика за издаване на плоча. И така ми тръгна скромната кариера.“ – казва Мими Николова, винаги водена от идеята да допринася към музиката.

Снимка: Светослав Николов

Директорът на Зелен образователен център – гр. Шабла Даниела Тодорова посреща Мими Николова два дни преди срещата концерт

„Замълчи, замълчи“ е поанта, чуваме я в най-силния момент във филма след целувката на двамата влюбени. „Тя звучи във финалната сцена. Като гледах филма, се чудех защо моето изпълнение го няма и няма. Преди това я пее Снежка Добрева в сцена в заведение. И чак на финала звучи с моя глас, когато героите на Апостол Карамитев и Гинка Станчева са на Лятната естрада в Борисовата градина.“ – спомня си вълнението Мими Николова. Тя тогава не познава двамата актьори. С Апостол Карамитев се запознава в шоуто „Ревю на 33 оборота“. „В него участвахме много артисти, а той правеше интермедии. Бях пленена от неговия глас. После ме канеше на много спектакли – „Двама на люлката“ със Славка Славова, „Скандал в Брикмил“… Превъзходен артист, със страхотен чар и излъчване!“ – връща се във времето Мими Николова. А с Гинка Станчева се чуват и до днес.

„След това ми се обадиха много композитори като Йосиф Цанков, Иван Стайков, Иван Маринов, Борис Карадимчев, Морис Аладжем, Ангел Заберски, които пишеха песни за мен. Те се издаваха на плочи и звучаха по радиото, бяха много популярни. И аз станах популярна.“ Патриарха на песента Йосиф Цанков пише за нея „Когато луната изплува“. „И понеже е много мелодична, Иван Стайков ѝ направи ритмичен аранжимент и стана голям шлагер.“ Версиите са две – бърза, с мандолини, и балада. И до днес Мими Николова е в приятелска връзка с дъщерята на композитора Анастасия Цанкова, с неговия внук Вили Стоянов и с другите членове на фамилията.

„Има връщане към тези песни, което е много приятно. Хората много ги харесват.“ – казва за днешния ден Мими Николова. „Йосиф Цанков е много обаятелна личност, впечатляваща фигура – висок, строен, с чувство за хумор, интелигентен. Много бяхме близки. Той ми написа и други песни като „Недей ми казва тази вечер сбогом“. Но за „Когато луната изплува“ съм много благодарна, защото тя стана много популярна и се превърна в шлагер. Той казваше, че песните трябва да бъдат ритмични и мелодични, да имат хубави текстове, за да се харесват на хората.“ „Когато луната изплува“ се превръща в огромен хит. „Той бе много щастлив от това, бе неочаквано. Но хората я запяха още на другия ден. Дъщеря му ми разказваше как, минавайки по крайбрежната алея, Йосиф Цанков чува как по целия плаж на Созопол младежки компании с китари пеят „Когато луната изплува“.“ – разказа Мими Николова за поредната си останала незабравима песен.

Три неповторими вечери в „Jazz на село“ в Камен бряг с необята на морето и на духа. Осем концерта представиха български артисти и чужди гости, артисти от региона и от столицата

Снимка: Христоф Чарийски

Мими Николова на сцената на джаз фестивала в Камен бряг

Предната вечер на организирания от Община Каварна фестивал „Jazz на село“ в Камен бряг Мими Николова изпълни за втори път новата си концертна програма „Непреходните песни – претворени“ след премиерата на „Jazz Велинград“ през юни. Когато запя „Приказка“ от Йосиф Цанков – единствената българска творба не от нейния репертоар, публиката стана на крака. Георги Кордов записва песента и днес я слушаме на живо благодарение на концертите на Мими Николова. „Много се радвам, че се насочих към тази песен. Всички ми завиждат, че съм се сетила и съм я изровила от забвение. Тя е много хубава! Бях много впечатлена от начина, по който публиката реагира вчера. Просто се просълзих, тръпки ме побиха. Тя създава много силно усещане.“ – сподели вълнението си Мими Николова. Тя разказа още интересни истории от работата си с Йосиф Цанков – как той е завел български музиканти в Румъния, за да запишат в Electrecord плоча с песни в аранжименти на Иван Стайков. Тогава Мими Николова изпява „Когато луната изплува“, „Целуни ме“ и др.

Но какво е в сърцето на изпълнителя, когато записва, за да направи песните толкова въздействащи? „Не може другояче да бъде изпълнена, освен певецът да се вдъхнови от написаните музика и текст.“ – отговаря Мими Николова. Какво се случва преди влизането в студиото? „Най-напред композиторът ми предлага песента. Той ми я изсвирва, аз я научавам, изпявам я, уточняваме подробностите и песента е готова за записване.“ Мими Николова разказва, че никога не е отказвала предложени ѝ песни. Какво изпитва, когато застане пред микрофона? „Вдъхновение, приятно чувство и знам, че тези песни сигурно ще останат винаги в сърцата на хората, защото са с хубави мелодия и текст.“ – разкрива сърцето си Мими Николова.

Мими Николова с пианиста Георги Петров

През годините тя създава изключително много изключително популярни песни, те постоянно се звучат по радиото и се издават на плочи, но вокалистката не ги пее на живо. „Излъчваха се всеки ден и ставаха много популярни. Но на концерти не съм ги изпълнявала. Тогава на мода бяха италиански и френски песни – пеех тях. Защото моите звучаха постоянно по радиото.“ В концертите си включва и джаз стандарти, а това властта не одобрява. „В програмата в Златни пясъци трябваше да се пеят български песни, но когато тя свърши, можехме да пеем и чужди. Комисии одобряваха репертоара и глобяваха за заглавия извън него. Понеже бях в бар „Кукери“ – на открито и нависоко, комисията отдалеч ме чуваше какво пея. Постоянно се заяждаха.“ Мими Николова прави опити да избегне срещите с представителя на Концертна дирекция. „Минавах по кривите пътечки на Златни пясъци. И точно по тях пък срещах началниците. Златни пясъци бе представителен курорт и Тодор Живков често водеше делегации, специално в бар „Кукери“. Дори и Фидел Кастро бе дошъл.“ – продължава разказът на Мими Николова.

Тя се връща към момента на своя среща с кубинския лидер, заведен там от Тодор Живков. Приемът е в заведение в кубински стил, а вокалистката ще пее с оркестъра на Братя Калъчеви. Същата година обаче е била в Куба на фестивала във Варадеро с Йорданка Христова и Бисер Киров и е научила песен за Фидел Кастро, в която се пее: „Куба, колкото си по-далече, толкова повече те обичам“. „Те пристигнаха на коктейла в 18 ч. – голяма делегация кубински представители, журналисти. Начело с Тодор Живков и Фидел Кастро, всички са насядали на кръгли масички, разположени амфитеатрално и стъпаловидно нагоре. Най-напред оркестърът свири пиеса на Сантана. Като запях за Фидел, който слиза от планината, видях, че той се е облакътил на една маса, а от другата страна – Тодор Живков – двамата слушат с голямо внимание. Нататък песента преминава в ча-ча. После ми казаха, че ако съм била продължила още малко, всички са щели да станат да танцуват. Като свърши песента, прожекторите ме осветиха, Фидел слезе на сцената със сълзи в очите. Явно е бил трогнат, че идва в далечна страна и чува тук да пеят химна на Куба. След малко зад гърба си чувам: „Къде сте се научили да пеете така хубаво на кубински? Навярно сте били в Куба?“ Обърнах се – беше Тодор Живков.“ – разказва Мими Николова, която после е официален гост с делегацията в продължението на вечерта с музикална програма в ресторант „Кошарите“.

Мими Николова с програмния директор на Jazz FM и водещ на интервюто пред публика Светослав Николов

В програмата на концертите на Мими Николова сега са и две песни, по които навремето са направени видеа. „Влюбеният телефон“ е записана специално като филмирана песен от БНТ. Контрапункт на щастливия разговор между двамата влюбени от улична будка са гневните чакащи да ползват телефона и блъскащи с юмруци и монети по вратата и стъклата. Записът на „Мостчето на влюбените“ е направен в Радио София, а след това е създаден филм. „Видеото е черно-бяло, заснето е в парка до грамофонната фабрика. Наистина имаше мостче, но нямаше поточе, което шуми. В един леген бяха налели вода, правеха вълнички с пръчки, а моят образ се оглежда във водата и се създава усещането за поточе. Така направиха от нищо нещо.“ – разказва историята на видеото вокалистката.

Ден преди Джаз фестивала в Камен бряг Мими Николова се срещна с кмета на Община Каварна и посети за първи път нос „Калиакра“. На 30 юли в новата си концертна програма Мими Николова специално включва песента „Калиакра“

Снимка: Светослав Николов

Мими Николова посещава за първи път нос Калиакра като гост на кмета на Община Каварна

В Камен бряг, а сега и в Шабла, Мими Николова за първи път от 57 години насам пее „Калиакра“ по музика на Ангел Заберски и текст на Слава Семирова и Емилия Захариева. През 1965 г. в нейно изпълнение песента печели Първа награда от първото издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“, две години по-късно превърнал се в „Златният Орфей“. Мими Николова разказва историята на песента: „Този конкурс Генко Генов го направи за един месец. Нямаше време за подготовка – пишат се песни, текстове... А текстът на „Калиакра“ е от две поетеси – Слава Семирова и Емилия Захариева. Беше прединфарктно състоянието във вариетето на Слънчев бряг. На длан си бях написала началните думи на куплетите – не да ги използвам, а за кураж. Изпях песента, а скоро думите се изтриха. В 1 ч. през нощта обявяват: „Песента на Ангел Заберски в изпълнението на Мими Николова печели Първа награда.“ И аз трябваше да я повторя, както съм с голям симфоничен оркестър от радиото под диригентството на Емил Георгиев. Излизам на сцената и… Бяло петно. В началото има вокали „Калиакра“, а след това известно време свири оркестърът преди да запея песента. Тази пауза ми се стори цяла вечност. Всички цветове на дъгата преминаха през погледа ми, припаднах направо. Чудя се с кои думи започва песента – нищо не мога да се сетя. И когато трябваше, изведнъж запях. Господ ми помогна!“ – разказа Мими Николова.

Мими Николова получава цветя и подаръци от директора на Зелен образователен център – гр. Шабла Даниела Тодорова.

Под заглавието „Мими Николова покори залата в Зеления център“ журналистът Йордан Енев от общинския вестник на Шабла „Изгрев“ в броя от 2 август написа: „Музикалното матине не само оправда очакванията на публиката, но и несъмнено ще бъде запомнено от присъстващите, и преразказвано от тях на тези, които нямаха възможността да дойдат. Обаянието на самата певица и професионалната организация отстрана на домакините от ЗОЦ Шабла, както и на съорганизаторите от радио Jazz FM, направиха този час и половина наистина уникално преживяване. Програмният директор на радиото – Светослав Николов изпълняваше ролята на модератор на събитието и между изпълняваните от примата песни разговаряше с Мими Николова, като тя сподели спомени за творческата си кариера, големите български композитори, с които е работила, миналото на българската популярна музика като цяло.“

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи: