Три неповторими вечери в „Jazz на село“ в Камен бряг с необята на морето и на духа
Снимка: Христоф Чарийски

Три неповторими вечери в „Jazz на село“ в Камен бряг с необята на морето и на духа

Осем концерта представиха български артисти и чужди гости, артисти от региона и от столицата

Три дни с осем концерта ни направиха особено щастливи в приказната атмосфера на Камен бряг в поредното издание на „Jazz на село“ – обзети от чувството за свобода, сплотени в радостта от музиката.

„Jazz на село“ в Камен бряг: усмивките са безброй и хубавата музика няма край

Община Каварна е организатор на фестивала, а програмата подготвя неговият създател преди години Юри Чарийски.

Снимка: Светослав Николов

Подготовката на концертите също бе съпроводена с танци. Децата усещат музиката, обгърнати от нейното благотворно въздействие

В „Джаз емоции“ по Jazz FM представяме селекция от изпълнения на участващите артисти на 29 септември от 21 ч. с повторение на 2 октомври от 19 ч.

Снимка: Христоф Чарийски

Интересен поглед към джаз традицията ни предложи специално сформирания за фестивала Curiouser Quartet на саксофониста Тихомир Кръстев.

Снимка: Христоф Чарийски

Чухме джаз стандарти с уникилния почерк на формацията, в която още са Васил Спасов – пиано, Веселин Веселинов – Еко – бас, и Емил Тасев – барабани.

Снимка: Христоф Чарийски

Всеки от тях отлично владеещ инструмента си и изразителен, музикантите представиха изпълнения, пълни с находки, открити с ведрия им поглед върху музикалното наследство и с подчертано парти привкус.

Снимка: Христоф Чарийски

Празничното настроение продължи любимецът на Камен бряг, отдавна свързан с мястото, Kottarashky. Той бе на сцената с групата си The Rain Dogs.

Снимка: Христоф Чарийски

В съчетание на акустични и електронни инструменти той ни предложи музика за наслада и за танц в свежа смесица от влияния, като например фолклорни мотиви върху реге тема или ориенталски върху фънки груув.

Снимка: Христоф Чарийски

Предпоставка бе чувството за свобода и простор, които са в духа на Камен бряг. Разбира се, цялата публика бе на крака, за да танцува и да празнува радостта от живота.

Снимка: Светослав Николов

Втората вечер на фестивала „Jazz на село“ в Камен бряг 2022 г. започна с изпълненията на младите блус музиканти – BlueSofians.

Снимка: Христоф Чарийски

Превъзходната вокалистка Мими Николова след това ни потопи във вълшебството на песенното изкуство. Тя ни срещна с бисери от музикалната ни съкровищница, които е изпяла през годините – национално богатство, което ценим и всяка среща с което ни въздига.

Снимка: Христоф Чарийски

Тези непреходни песни са преоткрита в съвремието с аранжиментите на Самуел Ефтимов и в съпровода на триото Георги Петров – пиано, Владислав Мирчев – контрабас, Стоян Янкулов – барабани.

Снимка: Христоф Чарийски

Чухме класики като „Замълчи, замълчи“ и „Когато луната изплува“, интересни, но позабравени шлагери, като „Влюбеният телефон“, джаз стандарти.

Снимка: Светослав Николов

Саундчек с усмивка

А „Приказка“ – единствената българска песен в програмата, която не е от нейния репертоар, а е в оригинално изпълнение на Георги Кордов, изправи публиката на крака. Така се срещнахме отново с творчеството на бележити композитори като Йосиф Цанков, Петър Ступел, Морис Аладжем и Иван Стайков, със стиховете на Веселин Ханчев, Борис Априлов, Димитър Точев, Вера Иванова...

Снимка: Христоф Чарийски

Финалът на концерта на Мими Николова бе със специално посвещение към региона и към наш голям козмпозитор, баща на следващия изпълнител в програмата. Тя изпя за първи път на живо от 1965 г. насам песента „Калиакра“ от композитора Ангел Заберски и текстописците Слава Семирова и Емилия Захариева. В изпълнение на Мими Николова преди 57 години тази песен печели първа награда на първото издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“, прераснал в „Златният Орфей“.

Ден преди Джаз фестивала в Камен бряг Мими Николова се срещна с кмета на Община Каварна и посети за първи път нос „Калиакра“

Снимка: Светослав Николов

Предния ден Мими Николова за първи път посети легендарното място като гост на община Каварна, срещна се с кмета Елена Балтаджиева, а в резервата „Калиакра“ я разведе директорът на историческия музей Пенко Георгиев. Изпълнението си Мими Николова посвети на Калиакра и на автора на музиката Ангел Заберски, точно преди на сцената да излезе синът на големия ни композитор.

Снимка: Светослав Николов

И той засвири в трио с Борис Таслев – контрабас, и със Стоян Янкулов отново на барабаните. Потопихме се в техния свят на романтика и красота в авторските им и оригинални като подход аранжименти на творби от оперната и класическата музика.

Снимка: Христоф Чарийски

Останахме подвластни на красотата.

Снимка: Христоф Чарийски

Третият ден на „Джаз на село“ в Камен бряг през 2022 г. откриха местните факлоносци на джаза „Добрич джаз бенд“. Те непрекъснато срещат своята публика с най-доброто от джаз традицията, както се случи и тук, в изпълнения, проникнати от уважението към наследството – монументално и така значимо, живо, подкрепящо, даващо основа и посока.

Снимка: Христоф Чарийски

Фестивалът в Камен бряг продължи с оригиналната музика на Teddy Velvet Band. Финалът на „Jazz на село“ за 2022 г. поставиха музикантите от индийската група The Tapi Project.

Този концерт бе първи от четвъртото им европейско турне и те специално отбелязаха как тук се чувстват у дома.

Снимка: Христоф Чарийски

Тяхната музика в проливния дъжд дойде с усещането за единение на човека с природата, за хармония във Вселената, за закономерност на всяка искра щастие, която ни зарежда с живот.

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи: