Тони Бенет се разделя с музикалната сцена с дуетен албум с Лейди Гага и три концерта

Тони Бенет се разделя с музикалната сцена с дуетен албум с Лейди Гага и три концерта

Love for Sale е с прочутите песни на Коул Портър

95-годишният Тони Бенет, за когото в началото на годината бе обявено, че от 2016 г. живее с Алцхаймер, направи последните си музикални изяви. Официалното съобщение е, че се оттегля от сцената по лекарска препоръка. Финалът на неговия славен път обаче е грандиозен – той издава албум с джаз стандарти и изнесе три концерта, които бяха заснети и предстои да бъдат излъчени по телевизията в следващите месеци.

На 1 октомври излиза неговият последен албум – Love for Sale, записан заедно с Лейди Гага в периода от 2018 до 2020 г. Той е вторият им съвместен проект след Cheek to Cheek от 2014 г. Лейди Гага разказа, че в самия ден на излизането му Тони Бенет й се е обадил с предложението да запишат продължение с песни на Коул Портър. Две години по-късно вокалистът е диагностициран с Алцхаймер. През 2018 г. двамата влизат в студиото и в следващите две години записват Love for Sale с прочути песни на Коул Портър.

Албумът излиза в три версии. Стандартното издание е с десет песни. Съвместни са изпълненията на It's De-Lovely, Night and Day, Love for Sale, I Concentrate on You, I Get a Kick Out of You и Dream Dancing, която е финалната. Тони Бенет самостоятелно изпълнява So in Love и Just One of Those Things, а Лейди Гага слушаме в солови изпълнения на Do I Love You и Let's Do It (Let's Fall In Love). Дигиталното издание се допълва от I've Got You Under My Skin и You're the Top. Трета версия е с концертни изпълнения от Cheek to Cheek.

Двамата пеят в различни състави, като са акомпанирани от квартета на Тони Бенет, от квинтета на Браян Нюман, както и от бигбенд, аранжиментите за който са написани от Марион Еванс и Джордж Каландрели, носител на 6 награди „Грами“, две от които са за най-добър оркестров аранжимент за акомпанимент на вокалист/и за песни на Тони Бенет – Time To Smile от 2006 г. и дуета със Стиви Уондър For Once In My Life от 2007 г. Love for Sale ще излезе на диск, дигитално, а на касети и плочи ще бъде в различни цветови оформления, специален комплект ще е с рисунки на Тони Бенет.

 

Първи сингъл е I Get a Kick Out of You, който излезе в началото на август и за две месеца има вече над 2 милиона гледания в Ютюб. Той бе последван от два концерта в Radio City Music Hall в Ню Йорк, озаглавени One Last Time. Филм, събиращ изпълнения от двете събития, ще бъде излъчен по телевизия CBS през уикенда на Деня на благодарността. През юли Тони Бенет и Лейди Гага участваха в MTV Unplugged, а концерта ще гледаме през зимата. MTV излъчва и двете видеа от новия албум. На 30 септември Лейди Гага организира специално събитие за представяне на албума, на което ще пее сама. Публиката ще може да гледа шоуто безплатно онлайн, както и в няколко фен зони във Великобритания и САЩ.

Видеата към двата сингъла са записани в студийна обстановка и представят както изпяването на песените, така и поредица от трогателни моменти – просълзените очи на Леди Гага, когато Тони Бенет запява, неговата усмивка, когато се обръща към нея. Често на ръката й се вижда татуировката на тромпет, нарисуван от Тони Бенет. И двете видеа се изключително красиво заснети и създават усещането за интимно общуване между двама души, свързани от силна любов.

Ключови думи: