Танцът е темата на третото издание на „Jazz Велинград“ с открит урок по музика, работилници и концерти на Калин Вельов & Amazonia и Теодосий Спасов фолк квинтет

Танцът е темата на третото издание на „Jazz Велинград“ с открит урок по музика, работилници и концерти на Калин Вельов & Amazonia и Теодосий Спасов фолк квинтет

Събитията са на 9 и 10 юли при свободен вход

Темата за танца развива в третото си издание „Jazz Велинград“ – фестивал за културата в образованието, диалог между поколенията и връзка между регионите. На 9 и 10 юли той отново ще събере професионални музиканти от страната с любителски състави от града и ще представи съвместни специални проекти на откритата сцена на централния площад на Велинград „Николай Гяуров“. Основни участници тази година са Калин Вельов с Amazon Dance Project и Теодосий Спасов фолк квинтет. Концертите ще бъдат предшествани от образователни и обучителни събития. Фестивалът се организира от Община Велинград с инициативата и партньорството на Jazz FM. Автор на програмата е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов, подготвил реализацията ѝ съвместно с директора на ЦПЛР – ОДК – Велинград Катерина Мирчева. Събитията са част от Велинградските празници на културата. Входът за Открития урок по музика и концертите е свободен. Фейсбук страницата на събитието е тук. Фестивалът е част от 51-те Велинградски празници на културата.

Първото издание на „Jazz Велинград“ бе свързано с песенното ни наследство, а второто – с етно джаза.

Фестивалът „Jazz Велинград“ свързва културата и образованието, сближава поколенията и регионите - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

„Jazz Велинград“ за втора година даде мечти и криле за полета към тях - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

На 9 юли „Jazz Велинград“ започва с работилници на Калин Вельов с перкусионистите от Младежка музикална формация и на хореографката Елена Бали с танцьорите от Клуб за спортни танци „Импулс 2002“. Те ще се проведат в ЦПЛР – ОДК – Велинград, при който работят двата състава, участвали и в първото издание на фестивала. В концерта от 20 ч. на Калин Вельов с Amazonia ще се включат и младите таланти на Велинград, за да поднесат подготвените съвместни изпълнения. Amazonia е уникален за Балканите танцов проект за латино музика, създаден от Калин Вельов. В него участват седем артисти от Европа, Африка, Латинска Америка и Карибите. В програмата им са карнавални танци с авторска хореография на Елена Бали по оригинална музика и световни хитове в модерни аранжименти с акустични инструменти и електроника. На сцената ги представят професионални танцьори и музикантите Калин Вельов – перкусии, вокали и електроника, Мария Дионисиу Аврамиди (Гърция) – вокали, и Диего да Франка (Бразилия) – перкусии. През миналата година Калин Вельов проведе първа среща с младите таланти от Младежка музикална формация, докато съставът подготвяше общите изпълнения с Нина Николина и Таня Първанова.

Снимка: Светослав Николов

На 10 юли от 16 ч. при отворени врати в ЦПЛР – ОДК – Велинград Теодосий Спасов ще разкаже в разговор със Светослав Николов за изграждането и усъвършенстването на музикалното майсторство. Виртуозният кавалджия, вплел изкуството си в българския фолклор и джаз, ще сподели своя опит и ще разкаже истории от професионалния си живот пред любознателната публика. От 20 ч. на пл. „Николай Гяуров“ ще слушаме фолклорните импровизации на Теодосий Спасов фолк квинтет, в който са още Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Християн Цвятков – китара, и Генадий Рашков – тъпан. Специална хореография по една от пиесите подготвя Детски фолклорен ансамбъл „Чепинче“ с главен художествен ръководител и хореограф Аделина Пещерска към Образцово народно читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1905“ – Велинград.

Ключови думи: