Програмният директор на Jazz FM Светослав Николов към участниците в Младежки Jazz Fest – София: „Джазът е път към съвършенството. Изпълвайте живота със смисъл, любов и красота“
Снимка: Светослав Николов

Програмният директор на Jazz FM Светослав Николов към участниците в Младежки Jazz Fest – София: „Джазът е път към съвършенството. Изпълвайте живота със смисъл, любов и красота“

Ателието е в програмата на фестивала, включващ още работилница, джемсешън, конкурс и галаконцерт

Те обичат джаза и искат да посветят живота си него – така се представиха участниците в Младежки Jazz Fest – София, когато се запознахме преди началото на ателието ми за пълноценното общуване с публиката. И след това им разказах:

Джазът е музика на чистотата на емоциите, в него трябва да сте абсолютно искрени. По своята природа той свързва хората чрез споделеност. Музиката идва от вашите чувства и преживявания, стига до слушателя и се свързва с неговите. Джазът не е самоцелна, презентационна музика. Да я изсвирите съвършено, не я осмисля. Смисълът на джаза е в силата на посланията, в любовта, с която ги изпълвате и в красотата, с която ги поднасяте. Джазът е любов, както озаглавихме първия български мюзикъл за джаза, който създадохме в проект с Даниела Станкова. Той ражда любов, когато споделите любовта си със слушателите.

„Джазът е любов!“ възкликва първи български мюзикъл за джаза и ни призовава, силни и смели, да променяме света - Jazz FM

Джазът по най-финия начин успява да извади от вас истинската ви същност, същото въздействие упражнява и върху слушателя. Със своите вибрации, с благородството си и с присъщата си благост той е лечебен. Споделяйте се без преструвка и измама. Джазът ви показва в истинската светлина, чрез него можете да видите самите себе си и да се покажете на света. Когато хората ви слушат, те ще видят във вас любовта, светлината и благородството, топлото чувство към живота. Създаването на джаз е изпълнено със смисъл, любов и красота. Затова той ни дава най-точната насока как да живеем. От тук нататък имаме отговора на всички въпроси и ще знаем защо правим всяка следваща крачка, ще виждаме много стъпки напред. Но джазът е импровизация. Ако усетите, че пътят ви тегли другаде, явно сте тръгнали в грешна посока. Водени от джаза, ще откривате призванието и силите си, мястото, на което е същинският смисъл от вашето присъствие.

На младите музиканти дадох насоки как да работят с медиите: да подготвят прецизно материалите, за да може журналистът да проследи тяхната трансформация като личности и да я представи цялостно. В последвалия разговор самият артист ще открие себе си.

Преценявайте всяко ваше действие – то се чете от хора, които живеят в различен контекст и реагират индивидуално. Когато правите медийна изява, трябва да знаете как това, което ви е в сърцето и душата, ще достигне до аудиторията. Ако другите жанрове се опитват да откраднат вниманието или времето, джазът е различен. Поддържайте връзката с аудиторията жива, като вливате емоция в нея. Напомняйте за себе си по елегантен начин и с добронамереност, без празнословие и славословене.

Поведете слушателя на пътешествие. Ако имате музикална идея, която ще реализирате в албум и той ще бъде представен на концерт, разкажете от коя мисъл, от коя книга, от кое преживяване идва тя. Правете хората съпричастни, показвайте им своята среда. Въведете слушателя в най-интимните пространства без пошлост, не пропускайте възможност да въвличате публиката по най-сърдечен начин. Съчувствайте. Вие трябва първи да извикате любовта в сърцето си, първи да видите светлината, първи да създадете образ на добрия живот, за да можете да привлечете публиката. Бъдете достойни в това.

Отнасяйте се с уважение към сцената. Нейната тежест ще ви издигне. Помислете за всичко, което ще ви е нужно, предвидете всичко преди то да ви създаде проблем. Бъдете изключително подготвени. Когато започнете да музицирате, знайте какво, защо и как ще направите. Не си позволявайте неглижиращо поведение, бъдете за пример. Махнете пластмасовите бутилки, подредете си листите. Хората са дошли да ви видят и чуят в своята надежда, че чрез музиката ще могат да си починат, да намерят в себе си увереност, да станат по-силни да продължат напред.

Джазът през цялата си история се е борил за добрия живот – от полета на душата в робството, през протеста срещу линча до равноправието и себереализацията. Свободата е отговорност, но тя идва със своето вдъхновение и мотивация да променим света. Представете си как вашите думи и ноти ще резонират у слушателите – всеки е личност със своите чувства, към които трябва да бъдете грижовни. Величието на джазовия артист е да бъде честен и съвършен. Джазът е път към съвършенството.

Въпрос за джазовото развитие на музикант, който свири класическа музика и не му остава време за джаз постави две теми – за натовареното ежедневие и за жанровете.

Бягът на времето ни приканва да намерим отговор в по-голяма ефективност и организираност, в по-добра координация на действията. А свиренето на класическата музика и нейното опознаване дават инструментариум, с който да боравиш в джаза. Класическата музика ще ти служи цял живот и ще обичаш да се завръщаш към нея и да разнообразяваш изпълнението си. Ако работиш структурирано за музикалното майсторство, ще подпомогнеш артистичността на изявата си и ще имаш нови идеи. Свиренето на класическа музика оформя и укрепява основата.

Младежки Jazz Fest – София е създаден от Йордан Владев и се организира и провежда от неговия Музикален център Art Libitum. Фестивалът продължи с работилница на Йордан Владев за образността в музиката. Днес има джемсешън от 18 ч. в Музикален център Art Libitum 2 (в сградата зад Националната музикална академия на ул. „Людмил Стоянов“ № 6). Конкурсните изяви са на 1 юни от 11:30 ч. в Дома на архитекта на ул. „Кракра“ № 11, където в 19 ч. ще се проведе церемонията по връчването на наградите.

Повече за тазгодишното издание: Конкурси за изпълнение и за композиция, обучение и възможности за съвместно музициране на „Младежки Jazz Fest – София“ от 30 май до 1 юни - Jazz FM

Ключови думи: