Поклон към музиката на Александър Бръзицов и вдъхновение от нея на концерта „Прошепнати мечти“

Поклон към музиката на Александър Бръзицов и вдъхновение от нея на концерта „Прошепнати мечти“

Млади таланти и златни имена в изкуството ни пеят неговите шлагери на 21 май в зала „България“

Забележителните песни по музика на Александър Бръзицов слушаме, представени с нова младежка енергия, в концерта „Прошепнати мечти“. Вокалисти от Училище за певци D Stars – преподаватели и ученици, ще ги изпълнят на събитието на 21 май от 19:30 ч. в зала „България“. Специални гости са Орлин Павлов, Влади Михайлов и Симеон Владов, а аз ще имам честта да бъда водещ на концерта. Организатор е вокалният педагог Даниела Станкова, основател и директор на D Stars. Тя определи събитието като съвършено, защото такава е музиката на Александър Бръзицов. „От дете възприемам музиката му като наистина завършена. С всяка песен той казва нещо важно, и то е изцяло изказано.“ – описа образа му тя.

Музиката на Александър Бръзицов е красива, носи усещането за съвършенство. Тя е много удобна за вокалистите – дава им простор и лекота да музицират в нея. Интересна е и за тях, и за слушателите – мелодична и лека. Но никак не е лесна. Композициите предразполагат певците и им поставят много отговорна задача. В тях има много детайли, които така изграждат конструкцията, че създават прекрасно цяло в умелата интерпретация. Затова да пееш Александър Бръзицов е отговорност. Когато обаче я поемеш, си в съвършена музикална среда и имаш помощник – личността на композитора. И така се изграждаш.

„Музиката на Александър Бръзицов е вълшебна, красива, но е голямо предизвикателство. Всички артисти, които се впускат в него, пеят и плачат, защото усещат красотата и осъзнават нелеката задача, която имат пред себе си.“ – коментира Даниела Станкова. В песните му ще израстват Теа Николова, Неда Кралева и Кристина Кръстева, които обичат джаз стандартите. Творбите на Бръзицов са в стилистиката на поп музиката, но са на фундаментите на джаза. Елеонора Лонтова, Зорница Лонтова, Виктория Филипова също работят в тази посока и са безкрайно щастливи да имат възможността да пеят тези произведения. „Елеонора наистина живее с неговата музика.“ – отбелязва Даниела Станкова. На сцената излизат и преподавателите Марина Драгомирецкая и Весела Морова, както и суингиращият Петър Петров. „Те продължават напред да търсят нови усещания.“ – казва за тях вокалният педагог.

Много интересен прочит на прочути и по-малко познати песни на Александър Бръзицов ще прозвучат на този концерт. „Ние сме се постарали да запазим като звучене автентичността на песните, но самата интерпретация, предадена по нов и по-съвременен начин, звучи различно, звучи красиво с тези млади гласове.“ – подчертава Даниела Станкова. Сред заглавията са „Думите отлитат“, „Боси времена“, „Сбогом, любов“, „Стая на релси“… На сцената до младите таланти ще застанат любими български творци – Орлин Павлов ще изпее „Да започнем отначало“, Влади Михайлов – „Пътища обратни“, а също така ще партнира на две от дамите в два дуета – „Думите отлитат“ и „Докато питаш“. Симеон Владов, златен глас на дублажа, двукратен носител на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България, ще изпее с Неда, Теа и Кристина „Боси времена“.

„Сбогом, любов“ Марина Драгомирецкая подготвя със силно чувство. „Сълзи блестяха в очите ѝ от музиката, която се изливаше от душата ѝ. Може би това е било във връзка и с нашето познанство с Александър Бръзицов. Бяхме в конкурс, на който той бе в журито. Имахме честта и удоволствието не само да се запознаем, но и да общуваме с него. Марина тогава се представи с песента му „Откритие“. Доста впечатления остави срещата ни с него. Марина получи много хубави съвети и напътствия. Александър Бръзицов и като човек беше великолепен, каквато е и музиката му.“ – с благодарност казва Даниела Станкова.

Аранжиментите на ритъм секцията подготвя Самуел Ефтимов, оркестрациите  – маестро Славил Димитров, който ще дирижира фестивален оркестър. „Смятаме, че музиката на Александър Бръзицов трябва да звучи точно така – с щрайх, брас, ритъм секция, вокали.“ – обяснява Даниела Станкова. В състава са любими музиканти като Димитър Льолев, Тодор Бакърджиев, Иван Йорданов, Даниеле Феббо, Самуел Ефтимов, Атанас Попов. Концертът се провежда с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Jazz FM е медиен партньор. Билети се продават в мрежата на Eventim, както и на касата на зала „България“.

Александър Бръзицов напусна нашия свят през 2016 г. Тогава посветихме на неговата личност и изкуството му специално възпоменателно предаване: Съдбовна подкрепа, красиви песни, сърдечно приятелство: музиканти разказват за Александър Бръзицов. Думи на признателност отправи и започналата именно с неговата музика и подкрепа кариерата си Камелия Тодорова: Камелия Тодорова към Александър Бръзицов: „Благодарна съм че имах този късмет да те срещна и да имам този силен старт в кариерата си!“. Две години по-късно неговото семейство и издателство „Контрапункти“ подариха на публиката двоен диск с най-популярните му творби: Благородството на Александър Бръзицов в 30 песни и пиеси в албума-подарък „Непотърсени спомени“.

Ключови думи: