Община Благоевград възражда „Благоевград Blues & Jazz“

Община Благоевград възражда „Благоевград Blues & Jazz“

Фестивалът ще се проведе от 14 до 16 април в зала „Орфей“

След двугодишно прекъсване Община Благоевград възобновява фестивала „Благоевград Blues & Jazz“. Събитията ще се проведат на 14, 15 и 16 април в зала „Орфей“ в парк „Македония“. „Фестивалът е различен от останалите не само защото среща джаза с неговия първообраз – блуса, но и защото носи голямата идея на триъгълника свобода – етика – любов.“ – посочи в интервю по Джаз ФМ директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска.

„Благоевград Blues & Jazz“ се свързва с името на Васко Кръпката, а началото през 2015 г. е с неговите изпълнения и с участието още на Еро Турка, Драган Милев – Дари, Delta Roosters, Васил Петров, Стефка Оникян и нейни студенти, Лъчезар Кацарски. През 2017 г. в Благоевград Милчо Левиев възкликва: „Както няма джаз без блус, така в България няма блус без Васко Кръпката!“ Следват пет издания до 2019 г. включително. Тук идват освен Милчо Левиев, също и Big Mama Montse, Sentimental Swingers, Мишо Йосифов секстет, Шугар Блу, Весела Морова, Йълдъз Ибрахимова, Бигбенда на БНР със солист Влатко Стефановски, Хилда Казасян, Теодосий Спасов, гости от Унгария.

Шугър Блу: „Музиката е наслада, тя събира, изразява страст, мир и сила.“

Допълнителни цветове на „Благоевград Blues & Jazz“ придава участието на тенора Бойко Цветанов и оркестъра на Камерна опера – Благоевград. „Палитра, прекрасен букет от музика.“ – така определя фестивала Силвия Домозетска. След две години прекъсване заради пандемията предстои шестото издание. „И сме много щастливи от това!“ – подчертава тя.

„Солун е Пловдив, Варна и София в един град и в морето до мен.“ – споделя Милчо Левиев. Фестивалът тази година започва с концерта „В един град и в морето до мен…“, посветен на 85 години от рождението на маестрото. С Бигбенд – Благоевград ще пеят съпругата му Вики Алмазиду, както и ученици от майсторския ѝ клас. „Приемственост е ключова дума за тази вечер.“ – отбелязва Силвия Домозетска. Вторият концерт за деня е с премиера на новия албум на Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“ „Не се продава!“. Програмата на 15 април ще започне с изпълненията на румънския оркестър Soul Serenade, озаглавен „Най-малката голяма група в света“. След това на сцената ще е проектът Blues Brothers LIVE Tribute на Марчело Били Темпеста с „Брас асоциация“. На третия ден JP3 ще поднесе репертоар от актуалния албум Change the Way и от предстоящия On the Way. Enjoy Our Music! е насловът на концерта.

Измежду всичко важно, най-важното е, че сме живи – Живко Петров представи на концерт нови пиеси от предстоящ албум на JP3

Финалът ще е с новия албум The Sixth Finger на родения в Благоевград Константин Кацарски. Концертът „Щастието е стъпка напред“ на проекта му Koka Mass Jazz ще е с участието на Криста. „Зад заглавието стои случка от Благоевград. Той обеща да я разкаже за първи път на сцената на фестивала.“ – разкри Силвия Домозетска. И ни покани: „Заповядайте! Надявам се, че програмата е разнообразна, интересна и много привлекателна!“

Широко скроен, гледащ надалеко, реещ се, мечтаещ: Константин Кацарски подготвя Blue Fingers, различен от досегашните албуми на Koka Mass Jazz

Така „Благоевград Blues & Jazz“ отново ще събере ярки имена и млади таланти, ще срещне слушателите с музиканти от Благоевград с кариера в национален мащаб. „Фестивалът започна малко плахо. В самото начало нямаше кой знае колко публика. Но той концентрира около себе си завладяваща енергия. Аудиторията започна да нараства, да става все по-запалена, да очаква фестивала. Затова решихме да го възродим – гледаме към енергията, към възпитанието, към привличането към красивата, стойностна музика.“ – посочи директорът на дирекция „Култура“ в Община Благоевград. Тя изтъкна още един важен елемент – през годините на сцената на фестивала излизат ученици от Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ с профил „Музика“, както и студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“. „Това е приемственост, памет. Организаторите искаме да привличаме към хубавата музика, да творим в обща енергия и това да бъде с висока класа и стил.“ – каза за идеята Силвия Домозетска.

Съпътстващо събитие е фотографска изложба за паметта с фотоси от ежедневието на музиканти в пет концентрационни лагера в пет източноевропейски страни. „Тя показва невероятна жажда за свобода!“ – описа я Силвия Домозетска. Изложбата се открива в 16 ч. в първия фестивален ден и е част от честванията на 30-ата годишнина на Американския университет в България. В дните на фестивала ще можем да разгледаме и изложба в старинния квартал „Вароша“ с творби на млади съвременни автори. „Заповядайте в Благоевград и за трите дни, надяваме се да ви бъде приятно и да се чувствате уютно в нашия град.“ – с желанието на домакините да ни посрещнат завършва разговорът ми с директора на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска.

За почитателите на музиката организаторите са предвидили двудневни и тридневни билети на преференциални цени.

Ключови думи: