Измежду всичко важно, най-важното е, че сме живи – Живко Петров представи на концерт нови пиеси от предстоящ албум на JP3
Снимка: Светослав Николов

Измежду всичко важно, най-важното е, че сме живи – Живко Петров представи на концерт нови пиеси от предстоящ албум на JP3

През 2022 г. Живко Петров, Димитър Карамфилов и Димитър Семов ще запишат пети албум – On the Way

Много съзерцателни и обогатяващи вътрешния свят са новите пиеси, които Живко Петров трио с Димитър Карамфилов и Димитър Семов представи снощи за първи път на концерт в Sofia Live Club. Събитието започна с изпълнения от актуалния албум на групата Change the Way, излязъл през миналата година. Той ни призова от точка, в която не харесваме какво имаме около себе си, да отстъпим крачка назад, да преценим по-внимателно и да потърсим път напред в повече красота.

Публиката в клуба слушаше абсолютно притихнала, финалите на пиесите бяха посрещани с възклицания на удивление от възможната прелест, горящите по масите свещи нежно осветяваха лицата на седналите около тях хора, припомняйки, че светлината е там, където е всеки един от нас и всички ние сме заедно с доброта в сърцата.

Снимка: Светослав Николов

Прожекторите на сцената концентрирано обливаха в светлина музикантите, акцентирайки върху източника на светлина за душата – хората, създаващи изкуство, творците. И творец в живота е всеки един от нас.

Снимка: Светослав Николов

Цикълът от седем пиеси завърши с разширена и спокойна версия на Sign, която специално бе подготвена с повече пространство за сола.

В „За албумите от техните създатели“: Живко Петров за Change the Way на JP3

Вече бяхме напълно готови да чуем петте нови пиеси, за които Живко Петров бе съобщил. Неговата шега към музикантите: „Ще имаме ли време да изпълним пет или само четири?“ получи от публиката категоричен отговор: „Шест!“

И променили посоката, както ни призова Change the Way, тръгнахме по пътя на предстоящия албум On the Way. Наблюдавахме от кафенето грациозните движения на аржентинска девойка, любувахме се на капките дъжд в Лондон, пътувахме в такси в Ню Йорк…

Живко Петров е за дълбоката емоционална същност на съвсем конкретни, толкова обичайни преживявания. В студен Стокхолм ще ни е уютно като у дома, в неделя сутрин в София още със събуждането ще предвкусим радостта, която ни предстои във времето, което най-сетне ще намерим за себе си. Защо не правим това всеки ден? Защо поставяме толкова много важни неща в центъра на мисълта, вместо там да е най-важното – радостта, че сме живи. С нея всичко е решимо и няма нищо непостижимо.

Новите пиеси на Живко Петров са насочени в една точка, но имат широко поле на въздействие. Дъждът е пречистил със своята свежест не само нас, но и още толкова много хора, с които вече ни е направил едно. Или пък минувачите, които дават живот на улицата – всеки е със своите радости, грижи, задачи и мечти, но всеки от тях е преди всичко човек. А сградите, които минават покрай нас? Много от хората, вложилили се в тях може вече ги няма на този свят, но, ето, всъщност са останали завинаги. Животът тече и ти си част от неговия несекващ поток.

С новата музика на JP3 оставаш недокоснат от драмите, осъзнаваш, че и твоите нямат никакво значение, че всъщност драми няма, а е важно направеното и съградено от теб. Тази музика осмисля, както бе посочил и за вдъхновението за нейното създаване Живко Петров в студиото ни ден по-рано.

Пет пиеси от предстоящия албум на JP3 слушаме на концерт в Sofia Live Club
On the Way е вдъхновен от любими места по света

Така новите пиеси на JP3 дават перспективата, че това, което правиш сега, някой някой ден ще погледне, ще му се зарадва и ще го оцени, то ще му послужи. От преживяното тази вечер по този начин вече осъзнаваш, че направеното в нея е имало смисъл – музиката да бъде сътворена, ние да сме я чули. Имало е смисъл – и е било хубаво – да сме заедно. Израстването е път и тази вечер направихме още една крачка в него. Измежду всичко важно, най-важното е, че сме живи.

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи:
@