Носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук е почетен гост на Литературни срещи в София
Снимка: Jacek Kołodziejski

Носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук е почетен гост на Литературни срещи в София

Световноизвестната писателка ще се срещне със своите читатели у нас през юни

През април започва най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“, наречена Литературни срещи. Литературните срещи не са фестивал, а напълно нов и мащабен формат, който ще се развива през цялата година. Всяко издание ще включва участието на български и чуждестранни поети и писатели. Авторът, който ще гостува през лятото, ще бъде почетен гост на програмата. През 2022 г. по покана на Фондация „Прочети София“ и само в рамките на Литературните срещи в България ще пристигне носителката на Нобелова награда за литература за 2018 г. – полската писателка Олга Токарчук. Нейната среща с българската публика ще бъде на 10 и 11 юни.

Екипът на Фондация „Прочети София“ стои зад литературни инициативи и събития, сред които Литературните маршрути и Скритите букви, както и седем издания на Софийския международен литературен фестивал. Работата на Фондацията е свързана изключително с откриване и опознаване на различни литературни контексти и интересни взаимодействия. Литературните срещи са продължение на същата тенденция. Те ще отворят страничен вход към познанието за писателите, творческите намерения, личните литературни планове и вкусове, както и към художествени, политически и социални контексти и взаимовръзки.

Болката да познаваш света, свободата да живееш истински: полската писателка Олга Токарчук в студиото на Джаз ФМ през 2014 г.

Основните събития от Литературните срещи ще включват 3 дни през април, 2 дни през юни и 1 ден през ноември. Те ще покажат разнообразни ракурси и подходи към литературата. Затова и събитията на живо в отделните месеци ще се отличават значително едно от друго.

На 7, 8 и 9 април в Гьоте-институт София, например, литературните представяния на чуждестранни и български писатели ще бъдат под формата на интензивни 40-минутни презентации, определяни и режисирани от самите автори. Освен писатели, поети и драматурзи ще бъдат канени и журналисти, учени, режисьори, художници и изобщо – различни интригуващи мислители.

Гостуването на Олга Токарчук през юни ще бъде фокусирано върху задълбоченото представяне на автора чрез плътна поредица от разговори с различни тематични акценти и с различни модератори. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в идейния и творчески свят на автора. Кулминацията на тази серия ще е разговорът ѝ с писателя Георги Господинов.

Издателят на Олга Токарчук Невена Дишлиева – Кръстева представи книгата ѝ „Чувствителният разказвач“ на Plovdiv Jazz Fest през 2021 г.

Снимка: Красимир Кръстев

Театралният режисьор Марий Росен пък ще създаде специален пърформанс по нейни текстове. На български Олга Токарчук е позната с няколко книги, като от 2019 г. издателство ICU публикува за първи път „Чудати разкази“, „Чувствителният разказвач“ и „Изгубената душа“, както и нови, преработени издания на „Правек и други времена“, „Карай плуга си през костите на мъртвите“ и „Бегуни“. Гостуването на Токарчук ще бъде и основен акцент в програмата на Полския институт в София за 2022 г.

Съществена част от дейността на Фондация „Прочети София“ е посветена на връзката между литературата и другите изкуства, на това как можем да преживяваме литературата на живо и как могат да изглеждат литературните събития. Фондацията често избира значително по-пърформативен подход. Това ще бъде валидно за всички събития от програмата на Литературните срещи, но особено силно ще личи в първия Литературен бал, който ще се проведе на 11 юни. Той ще е лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата и в които публиката ще е активен участник. Разбира се, както подобава на истински бал, ще има музика и танци. Срещата с Олга Токарчук и Литературния бал ще се проведат в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Заключителният етап на Литературните срещи ще е през ноември, когато ще бъде представен преглед на изминалата година с най-важните събития в областта на литературата. Ще се откроят автори, тенденции, фокуси на знакови международни форуми. Ще се дискутира най-интересното, показано през 2022 г. на различни фестивали, панаири на книгите, а също и онлайн формати, подкасти, медии. В събитието ще участват програмни директори на фестивали, редактори в издателства, преводачи, литературни критици и изследователи от България и чужбина. Първият сезон на Литературните срещи ще завърши и с обявяването на почетния гост през 2023 г.

Литературни срещи София 2022 се осъществяват с подкрепата на Столична програма „Култура“, Полски институт в София, Гьоте-институт в София и Фондация Next page.

Ключови думи: