Любими джаз стандарти слушаме на живо на Sofia Summer Fest в проекта „Златните години на джаза“ на Марина Господинова

Любими джаз стандарти слушаме на живо на Sofia Summer Fest в проекта „Златните години на джаза“ на Марина Господинова

В интервюто и с Димитър Карамфилов поглеждаме също към изминалите юлски концерти на фестивала „Джаз в Бургас“, в три от които контрабасистът участва

В безсънна нощ съвсем спонтанно възниква идеята за проекта „Златните години на джаза“. „И не съм си представяла, че ще има толкова голям интерес толкова дълго време.“ – казва Марина Господинова в интервю по Jazz FM. Три са отправните точки към него – какво обичат да слушат хората, кои са най-важните джаз песни, кои са най-големите артисти от тази епоха. И така шедьоври на песенното творчество, направени популярни от Ела Фицджералд, Сара Вон, Нина Симон, Франк Синатра, Нат Кинг Коул и други влизат в тази програма. В проекта Марина Господинова кани Димитър Карамфилов – контрабас, Милен Кукошаров – пиано, Атанас Попов – барабани, а редовен гост-участник е тромпетистът Михаил Йосифов. Точно в този състав „Златните години на джаза“ ще чуем на Sofia Summer Fest на 1 август от 20:30 ч. в „Южен парк II“ зад музея „Земята и хората“. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Столична община и Община Триадица.

„Все още има потребност от такъв тип проекти.“ – убедена е Марина Господинова, съдейки от препълнената зала на „София лайв клуб при последното му до момента представяне. Песните ни потапят в своята романтична атмосфера и ни казват важни неща за живота. Между частите на интервюто слушаме записи от представянето на „Златните години на джаза“ в цикъла „Остров на музиката“ на Общински културен институт Дом на културата „Средец“ през 2020 г. Избрали сме L-O-V-E, която ни призовава в живота да бъдем водени от любовта, и Summertime – за мечтите, с които създаваме образ на по-хубавия живот, а след това работим, за да го постигнем за цялата общност. Посланията са много дълбоки и въздействието е силно. Марина Господинова прави сравнение: „Това е като да се завърнеш към хубава книга или хубав филм. Пея песни, които свързвам с толкова хубави спомени...“ Димитър Карамфилов от личен опит посочва, че в нещо любимо и така добре познато винаги можем да намерим нещо ново. „Когато изпълнявам тази музика, всеки път ми е все по-приятно.“ – добавя той, а Марина се присъединява към казаното от него. Затова и всеки път, убеден е Димитър Карамфилов, става все по-хубаво, интересно и разнообразно. „Заповядайте, ще бъде хубаво!“ – кани ни той. „Както винаги.“ – усмихва се Марина Господинова.

Новата концертна програма на певицата Марина Господинова е елегантно пътешествие в Златните години на джаза - Jazz FM

Среща с любовта, свързани в красота – Марина Господинова пее златните песни на джаза в „Остров на музиката“ - Jazz FM

За да ни станат още по-близки тези песни, тя разказва историите на създаването им, интересни моменти от живота и творчеството на вокалиста, с който най-вече ги свързваме. „Виждам с какво огромно удоволствие хората слушат.“ И дори запяват с нея. Според Димитър Карамфилов това е показателно. Любовта на Марина е споделена: „С такава обич, с такъв блясък в очите хората пеят с мен и си припомнят свои хубави преживявания с тази музика.“ С такава задълбоченост тя подхожда не само като изпълнител, а и като вокален педагог. На работилница от фестивала „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ само преди няколко дни тя преобрази интерпретациите на млади таланти, последователно въвеждайки ги в песента с въпросите – в чие изпълнение я чу за първи път, какво те впечатли, защо ти стана любима, от кого е написана, каква е нейната история, за какво се разказва в нея. Вникването в детайлите намира след това своя израз в интерпретацията.

Това постоянно повдига нивото на джаз сцената, което постига и фестивалът „Джаз в Бургас“, от който двамата събеседници току-що са се завърнали. С впечатленията им от там започва нашият разговор в студиото. Димитър Карамфилов е на сцената с новия албум Blue Stories на проекта Desy and The Shiny Stockings, в който е с Деси Андонова и Петър Георгиев. Той се включва в още два проекта, замествайки своите колеги Борис Таслев и Веселин Веселинов – Еко. С Ангел Заберски квартет със солист Михаил Йосифов и Врачачанска филхармония под диригентството на Христо Павлов изпълнява симфонични аранжименти на Ангел Заберски със стандарти и авторска музика. „Ангел е голям майстор да аранжира по най-фин начин.“ – подчертава Димитър Карамфилов. С Живко Петров и Христо Йоцов е в триото, музицирало с Йълдъз Ибрахимова. „Тя е невероятен артист! Много, много съм щастлив, че бях на една сцена с нея!“ – благодарен е той.

Това е десетото юбилейно издание на „Джаз в Бургас“. „Фантастична публика! Десет години са традиция, установила се в града. Публиката е многобройна, което е много радващо за всеки артист. Тя е невероятно възпитана, слуша с вълнение и внимание, намесва се по най-добрия и адекватен начин. Невероятно съм впечатлен! Маруся Русева и Маргарита Димова-Манова са посланици на хубавата музика за Бургас и отгледаха разкошна публика чрез фестивал, стигнал до много високо ниво.“ – впечатлен е Димитър Карамфилов. Двамата с Марина Господинова гледат и концерта на фамилията Дончеви. Кирил Дончев, току-що преминал през здравословни изпитания, е на сцената – пее и разказва истории. „Дойде – достолепен, с ведрост“ – описва го Димитър Карамфилов. „И с младежки дух.“ – добавя впечатленията си Марина Господинова.

Шест вечери с 11 концерта през юли и август в десетото юбилейно издание на фестивала „Джаз в Бургас“ - Jazz FM

Снимка: Джаз в Бургас

В шест вечери през юли и август „Джаз в Бургас“ представя най-актуалните национални джаз проекти, както и творчеството на артистите от града. След седемте концерта през юли, през август предстоят още четири. На 11 август се срещаме с авторския проект EVDN на Евден Димитров и с Камелия Тодорова в дуо с Константин Костов, а на 12 август слушаме „Камен Кацата и Сточна гара“ и проект на Жан-Ив Кандела, възникнал от съвместната работа на френския музикант с вокалистката Маги Алексиева – MEY. „Джаз в Бургас“ е съорганизиран от Община Бургас.

Предаването ни продължава с интервю с Арнау Гарофе за представянето на проекта му Frantik Zen в „Остров на музиката“ тази сряда от 19:30 ч. при вход свободен на Лятната естрада в Борисова градина.

Ключови думи: