Новата концертна програма на певицата Марина Господинова е елегантно пътешествие в Златните години на джаза

Новата концертна програма на певицата Марина Господинова е елегантно пътешествие в Златните години на джаза

След като миналата година Марина Господинова изнесе серия от концерти, посветени на 100-годишния юбилей на Били Холидей, сега певицата представя новата си концертна програма „Златните години на джаза“, включваща вечни песни от репертоара на Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Франк Синатра, Тони Бенет, Ета Джеймс, Рей Чарлз и др. „Програмата преминава през всички тези изпълнители, които са дали една много хубава основа на джаза. Това са песни, които ние всички познаваме, дори и тези от нас, които не са толкова заклети слушатели на този жанр. За мен беше много любопитно и много хубаво предизвикателство да ги събера в една програма и да видя какъв ще е резултатът.“ – казва Марина.

Тя ще представи „Златните години на джаза“ довечера в ресторант „Морино“ от 20 ч. Мястото е с адрес: площад „Македония“ 1, сградата на КНСБ. С вокалистката на сцената ще бъдат Любо Цанев (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Атанас Попов (барабани). За музикантите, с които работи, певицата казва: „Комуникацията на сцената и хората, които са зад теб, са много важни за това как са чувстваш отпред като изпълнител.“


Концертно изпълнение от „Студио 5“

„Предимството е, че този проект съм си го създала аз и имам слабост към всяка една песен.“ – разказва Марина Господинова и допълва още за селекцията: „Замислих се затова, като се върнеш назад, кои песни ти изникват в съзнанието. Коя песен, например, свързваш с Франк Синатра, с Били Холидей, с Луис Армстронг.“ За Марина завръщането към тези класики е като своеобразно пътуване във времето: „Аз се пренасям в онова време. Няма как да не се пренесеш. И особено сега, докато се подготвях за тази програма, се порових и научих толкова интересни истории.“ Вокалистката дава пример с приятелството на Ела Фицджералд и Мерилин Монро и с българския текст на песента Bei mir bist du schoen от репертоара на The Andrews Sisters, текст, написан от Матей Стоянов, заради който той е имал проблеми с властта по онова време.

Концертът „Златните години на джаза“ тази вечер не е първото представяне на програмата пред публика. С радост Марина Господинова споделя, че хората реагират много добре на това, което се случва на сцената, и разказва как преди дни публиката е пяла заедно с нея в „Студио 5“ и колко задушевно се е получило. „Да се чувстваме близки и да сме усмихнати, заредени с хубава енергия, защото все повече имаме нужда от това.“ – по този начин Марина си представя въздействието на програмата.


Концертно изпълнение от „Студио 5“

Според вокалистката тези песни могат да послужат за опознаване на джаза: „Това е една чудесна основа хората, които не са слушали джаз досега, да започнат и да заобичат тази музика.“ и добавя: „Това е може би представителна извадка за нещата, които са се случвали в разцвета на джаза. Тогава всъщност джазът е бил популярната музика. Хората са я слушали, забавлявали са се на нея, така че няма нищо страшно. Повечето хора се страхуват: „О, джазът – аз не го разбирам.“ Елате и ще видите колко е прекрасно да се слуша тази музика и ще останете учудени, че сте чували повечето от песните.“ – подканва Марина. Наскоро тя за пореден път е осъзнала, че тази музика присъства в ежедневието ни дори без да подозираме, след като е попаднала на две реклами по телевизията, озвучени с песни, включени в програмата „Златните години на джаза“.


Концертно изпълнение от „Студио 5“

Говорейки за една отминала епоха и за нейните следи, които продължаваме да откриваме в живота си, Марина Господинова сподели в края на нашия разговор своите впечатления за състоянието, в което се намира джазът днес: „Аз наблюдавам един ренесанс на тази музика. И виждам все повече млади хора, които се насочват към нея. Има глад за такъв тип музика. Може би тази, която е най-мелодичната, но така се започва. И виждам как клубовете са все по-пълни и пълни, което мен специално много ме радва. Иска ми се в България да имаме по-широк поглед върху това, което се случва в световен мащаб. Случват се невероятни неща в джаза и ми се иска да сме все по-близо до сегашните течения в тази музика.“

Цялото интервю от вчера на Таня Иванова с Марина Господинова може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Фотография: Валентин Захариев; източник: фейсбук профила на певицата