Китаристът и планинар Петър Георгиев в „Зелената седмица“ по Jazz FM: „Природата може да ти даде невероятен заряд!“
Снимка: Петър Георгиев

Китаристът и планинар Петър Георгиев в „Зелената седмица“ по Jazz FM: „Природата може да ти даде невероятен заряд!“

Музика и планини при него са в постоянна борба и сътрудничество

Китаристът Петър Георгиев е влюбен в планините, обича преходите сред природата, стана квалифициран планински водач, а тази си страст споделя в социалните мрежи, за да приобщи повече хора. „Планината ми дава много спокойствие и е противовес на града със сцените, на които се изявявам. В музиката енергията е много завихряща с хора и емоции. В планината имам възможност да рециклирам случилото ми се и да го канализирам в посоката, която ми допада. Тоест – да се прегрупирам, да взема това, което ми харесва от впечатленията и усещанията, и отново да го насоча към музиката. Това е постоянна борба между двете – и сътрудничество.“ – разказа Петър Георгиев при гостуването си в студиото ни в „Зелената седмица“ в каналите на bTV Media Group.

Върховете раждат музика. Китаристът Петър Георгиев: „Благодаря ти, живот!“ - Jazz FM

През 2016 г. Петър Георгиев издаде албума „Вдъхновения“ с пиеси, композирани и за първи път изсвирени по върхове в целия свят. Разговорът ни започва със „Слънчева боса“, родила се на вр. Вихрен, и завършва със Summit Fever, вдъхновена от Монблан, но реализирана година по-късно в Хималаите. „Планината за мен е учител – когато тя реши, тогава ще стигнеш до някъде. Стихиите са толкова мащабни спрямо нас като хора! Тя може да те научи на много смирение, ако не си смирен – да ти даде много сериозни уроци. Тя дава и трудностите, които трябва да преодолееш, за да стигнеш до някъде.“ – казва Петър Георгиев и дава пример с изкачването до върха, в което полагаш усилия, но си възнаграден – гледката от там толкова си заслужава!

Петър Георгиев изкачва нови върхове: докато учи за планински водач, записва видеокурс по китара и разказва за приключения в пътепис - Jazz FM

Младият музикант и планинар има интерес към планините от малък, там го водят родителите му с приятелски семейства. „Просто е много красиво!“ – изразява възхищението си той. Интервюто провеждаме в деня след завръщането му от изкачване до вр. Ботев, извървял 55 км., видял диви кози, диви зайци и пет от десетте най-високи водопада. „Зарядът, който природата може да ти даде, е невероятен!“ – кани ни да се присъединим Петър Георгиев. Той е създал специален сайт за пътешествия и опознаване на дивата природа, има канал в YouTube и страница във Facebook.

Ключови думи: