Петър Георгиев изкачва нови върхове: докато учи за планински водач, записва видеокурс по китара и разказва за приключения в пътепис

Петър Георгиев изкачва нови върхове: докато учи за планински водач, записва видеокурс по китара и разказва за приключения в пътепис

Принудителното забавяне на темпото на живот в киронавирус кризата ни връща към предишни преживявания и обобщаване на есенцията от случилото ни се. От него извличаме ценното и го споделяме с общността. Същевременно ситуацията в момента ни принуждава да излезем от обичайния ритъм и отваря пространство за нови занимания, които до момента не са влезли в графика ни като съществен приоритет. Композиторът и китарист, пътешественик и бъдещ планински водач Петър Георгиев прави и двете – дава онлайн уроци по китара и подготвя видеокурс за начинаещи, а също и ще обобщи своите пътешествия по света в книга с пътеписи, удовлетворявайки дългогодишните молби на своите почитатели.

Върховете раждат музика. Китаристът Петър Георгиев: „Благодаря ти, живот!“

Неслучайно наричат Петър Георгиев Пешо Китарата. Той е с любимия си инструмент в клубове и на концертни сцени, покорява с него на гръб планински върхове в различни точки на света и споделя музиката, родена на многохилядници, в социалните мрежи и в албума Inspirations. Музикант на свободна практика, сега по принуда той се озовава вкъщи с повече свободно време и обещава още в четвъртък, петък или най-късно – идната седмица, да заснеме видеокурс по китара за начинаещи. „Много хора ме търсят за уроци по китара, които сега давам онлайн, и ми задават сходни въпроси. Вече 15 години преподавам в студиото си, в школи и в училища и съм натрупал доста опит в подкрепата в тези първи стъпки с китарата. Преди две години записвах уроци за Уча.се, а след около месец в интернет ще откриете страхотен видеокурс по китара за начинаещи. С него всеки ще може бързо да напредне и да започне своята кариера в света на музиката.“ – обещава Петър Георгиев. Той гледа на сегашния момент на физически ограничения като на ренесанс в личностното развитие.

Любовта му към китарата е още от ученическите години, когато се запалва да свири на инструмента покрай своите съученици. Воден е от мечта: „Да изсвиря интродукцията на Stairway to Heaven на Led Zeppelin. Много си представях как изсвирвам тази красива мелодия на китарата!“ – споделя той. Тогава помагала не се намират лесно, а учителите искат високи суми за частни уроци. Затова му трябва година – година и половина на упражнения, за да създаде основата на своите музикантски умения. С уроците, които дава сега, се стреми да улесни вървящите по неговия път млади хора. Когато година след публикуването на урок по китара онлайн се връща към видеото, той с изненада установява, че то има над 25 000 гледания.

Павел Терзийски и Петър Георгиев в света на джаз стандартите. Old City Songs – с широка усмивка, за любовта

Петър Георгиев от доста време преподава по интернет и навлизането на музиката във виртуалното пространство за него не идва като изненада. „От година – две споменавам на музикантите, че трябва да се появим и в компютрите и телефоните на хората, което да допълва емоцията от клуба и залата. Тази ситуация сега ни принуждава да го направим.“ А концертите толкова му липсват! „Всеки се замисля какво имахме, дали го оценявахме и в какво сме поставени сега. Истината е, че напоследък оцених всичко, което през последните години ми е предоставил животът – пътуванията и приключенията ми в световните планини. Много ми липсват концертите – от 5 – 6 седмично, вече цял месец нямам нито един. Това е много шокиращо за нас, музикантите. Често се чувам с колеги, за да споделяме и да се подкрепим. Ние сме у дома, упражняваме се, пишем нова музика, но ни се свири пред публика, за което ще трябва да изчакаме.“ – описва промяната в новите обстоятелства той.

Петър Георгиев определя времето днес като изпълнителски вакуум, но творческа пролет. Музикантите осъществяват отдавна запланувани проекти, преорганизират своята дейност. Той с нетърпение очаква края на този период на физическа изолация. „Сега можем да оценим това, което ще имаме вбъдеще. Споделената вечер с приятел в музикален клуб – няма ли това след месец – два да ни се стори най-прекрасното нещо на света!“ – възкликва той.

А междувременно неговите приключения по света ще можем да прочетем в книга. Историите, които той разказва в социалните мрежи, ни оставят със затаен дъх, завършват винаги с усмивка от благополучната развръзка и с настойчиво изразеното от почитатели желание да бъдат събрани в книга. Когато пътува по света, за да катери върхове и да свири на тях, Петър Георгиев не търси да бъде удивен, а се удивлява от всичко около себе си. Той намира вълнението в целия шарен свят, без да прави нещо специално, за да преживее специалното. Така се раждат разкази за приключения на ръба на оцеляването, с които от далечни земи остава във връзка с почитателите си онлайн. Вече близо 10 години Петър Георгиев катери върхове в Хималаите и Андите, в Европа и Непал, в Централна и Южна Америка и в Кавказ.

„Любовта към планината ме отведе към невероятни места. Имах желанието да разкажа за тях в книга, а сега намерих и времето. От няколко години правя презентации на тази тема, за да споделя за пътешествия в Боливия, Еквадор, Грузия... В една от тези срещи обаче разказах за пътя в планината – как от Витоша стигнах до Мон Блан и с планинската си китара изкачих четири върха с над 6 000 м височина в Южна Америка. Тази презентация е в основата на идеята ми да разкажа как се научих да пътувам сам и какво е усещането да живееш извън зоната си на комфорт. И какво ми донесе това като процес.“ – казва за очакваната книга Петър Георгиев.

Всяка година той отделя по два – три месеца, за да е в различни държави. „Много е интересно като изживяване – малко опасно, но много приключенско, с постоянни изненади, основно – приятни. Мисля, че сега ще е много актуално и интересно да разкажа за живота в Перу, Боливия или Непал. Ще споделя забавни истории и ще публикувам много снимки.“ – обещава той и си поставя срок – „месец – два“. Преди това ще заснеме видеокурса по китара и през цялото време ще продължи да се обучава онлайн за планински водач. И ще изкачи още един връх в своя живот.

  • Интервюто на Светослав Николов с Петър Георгиев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.