„Jazz на село“ в Камен бряг: усмивките са безброй и хубавата музика няма край
Снимка: Светослав Николов

„Jazz на село“ в Камен бряг: усмивките са безброй и хубавата музика няма край

Шестото издание на фестивала е на 29, 30 и 31 юли в центъра на морското село, входът е свободен

С фестивала „Джаз на село“ в Камен бряг ще бъдем на любимо място с любима музика. Селото и приказно красивото плато над морето носят в себе си духа на джаза със свободата, простора, необята. Той идва с усещането за приятелство, общност и принадлежност, когато се съберем заедно хора, чувстващи обич един към друг, дори да не се познаваме, защото музиката и мястото ни свързват. Фестивалът се финансира от Община Каварна. Входът е свободен. Реализацията е на Юри Чарийски.

Снимка: Светослав Николов

„Общоприето е да се казва, че джазът не е за всеки. Но ние доказваме точно обратното и наистина се получава. Джазът се харесва от стари и млади, даже от много млади, което много ме радва. Създава се прекрасна атмосфера.“ – сподели в интервю по Jazz FM Юри Чарийски. Той отдавна е свързан с мястото и неуморно го популяризира – и като любител на джаза, и като фотограф, и като организатор на събития.

Снимка: Константин Зайков

Сред незабравимите моменти от миналата година бяха танците на млади хора, пеещи соул класики заедно с вокалистката от Австрия Амината…

Снимка: Светослав Николов

С нея на сцената бе и Преслава Пейчева – съпруга на Ясен Велчев – в този момент на кийборда.

Снимка: Константин Зайков

Играещите отстрани на поляната и слушащи музиката деца се притекоха на помощ на Венци Благоев да изработи музикален инструмент.

Снимка: Светослав Николов

Той ги повика да му асистират в хапването и раздаването на сочна диня, чиято кора се превърна в духов инструмент от природата.

Снимка: Константин Зайков

Сред проследилите фестивала миналата година бе кметът на Община Каварна г-жа Елена Балтаджиева, оценила потенциала му и подкрепяща идеята джазът да събира многобройна аудитория в неповторима атмосфера, да разкрива прелестите на района пред нови публики, да създава трайна връзка с региона. Сред слушателите бе и г-жа Лучия Георгиева – кметски наместник в с. Камен бряг.

Снимка: Константин Зайков

„Подбираме музикантите, така че да има етно музика, суинг, дикси, дори реге. Искам да се създаде атмосфера. Така е от самото начало.“ – продължава разказа на Юри Чарийски. Публиката на фестивала танцува и пее пред сцената, слуша и гледа от сламените бали и наредените наоколо пейки.

Снимка: Константин Зайков

На „Jazz на село“ в Камен бряг усмивките са безброй.

Снимка: Константин Зайков

Фестивалът се провежда на поляната до кметството в центъра на Камен бряг и събира множество почитатели – жителите и гостите на селото, фенове от региона, за които Камен бряг се превръща в музикален сборен пункт. Тази година за първи път „Jazz на село“ ще обхване три дни. На 29-и го открива Curioser Quartet – Тихомир Кръстев – саксофон, Васил Спасов – пиано, Веселин Веселинов – Еко – бас, Емил Тасев – барабани. След тях на сцената ще е Kottarashky, за когото Камен бряг е като дом, и неговата група The Rain Dogs.

На 30 юли програмата открива The Blue Sofians: Делян Захариев и Тодор Карагяуров – китара, Ивайло Добрев – бас, Янко Нейчев – барабани. След това ще чуем Мими Николова с непреходни класики от българската и световна джаз история в аранжименти на Самуел Ефтимов и в изпълнение заедно с Георги Петров – пиано, Стоян Янкулов – барабани, Владислав Мирчев – контрабас. „Много, много ме радва участието на Мими Николова. Тя е гвоздеят в програмата ни като доайен на българския джаз!“ – коментира Юри Чарийски. Мими Николова готви музикален подарък, свързан конкретно с това място и с един от участниците във фестивала. През 1965 г. в нейно изпълнение песента „Калиакра“, написана от Ангел Заберски – баща и със стихове на Емилия Захариева и Слава Семирова, печели първото издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“, който на следващата година прераства във фестивала „Златният Орфей“. Тази песен е изпълнявана на живо само два пъти – на представянето си на конкурса и когато часове по-късно е обявена за победител. Сега ще имаме възможността тази монументална творба да чуем отново в превъзходното изпълнение на Мими Николова точно до нос Калиакра, една от големите исторически и туристически забележителности в района. На Ангел Заберски трио е финалният концерт за вечерта. Пианистът ще представи авторски джаз обработки на творби от класическата музика със Стоян Янкулов и Борис Таслев.

За изданието миналата година: Вълшебно и реално: днес и утре „Джаз на село“ в с. Камен бряг за шести път

Фестивалната вечер на 31 юли открива местната гордост „Добрич джаз бенд“. След това ще чуем Teddy Velvet Band на Теодора Николаева с Александър Гегов – саксофон, Георги Попов – перкусии, Ален Бонев – контрабас. Кулминация ще са изпълненията на индийската група The Tapi Project. Следва джем сешън. Миналата година на него чухме млади таланти, които бяха солисти на своите колеги – големите музиканти от съвременната ни джаз сцена. Техните умения и желанието им за джаз бяха достойно оценени от публиката, която откри нови любимци. Като развитие на случилото се тази година една седмица след „Jazz на село“ читалището в селото организира инициативата „Талантите на Камен бряг“.

И още спомени от миналата година:

„Джаз музиката е като абстрактна картина – не знаеш защо точно ти харесва и защо ти въздейства позитивно. Има много хора от селото, които никога не бяха слушали джаз и сега идват, слушат, харесва им.“ – описва картината, която му дава стимул да продължи с фестивала Юри Чарийски.

Един афиш и сега напомня една от първите години на  „Jazz на село“. Началото на фестивала през 2015 г. е с концерт на Братя Владигерови, който съпътства състезание с магарета…

Снимка: Светослав Николов

А срещите с музиката продължават отвъд сцената. Миналата година в часовете след полунощ записах музикантите от PlaYIS Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов за дебютния албум на групата за проекта на Jazz FM „За албумите от техните създатели“.

Снимка: Светослав Николов

Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов са трио PlaYIS. „7/4“ (2018 г.) е техният дебютен албум

На „Jazz на село“ в Камен бряг хубавата музика няма край.

Ключови думи: