Jazz FM ще получи Специалната награда на Plovdiv Jazz Fest

Jazz FM ще получи Специалната награда на Plovdiv Jazz Fest

Отличието ще бъде връчено в първия фестивален ден на 29 октомври

Jazz FM ще стане носител на Специалната награда на Plovdiv Jazz Fest. Единственото джаз радио в България тази година отбеляза 20 години в ефир. Отличието се присъжда за популяризиране на джаз музиката със специален акцент върху българската сцена.

„Връчваме Специалната награда на Jazz FM за подкрепата на джаз общността, за това, което успява да прави като единствената медия, посветена на джаза у нас – да помага на българските артисти и да ги подкрепя, като същевременно е прозорец към нещата, които се случват по света.“ – каза организаторът на фестивала Мирослава Кацарова в студиото на Jazz FM. Тя е част от нашия екип от самото начало и всяка седмица вече две десетилетия представя в ефира предаванията Desafinado и Singin’ & Swingin’.

Приемаме наградата с благодарност и с огромно уважение към труда на джаз артистите, с които музиката ни събира в радост и в действия за по-добра среда. Джазът е музика на преживяното, осмисленото и помечтаното, което ще превърнем в реалността на по-хубав живот. Всеотдайни сме към българските артисти, описвайки и съхранявайки наследството, грижейки се за съвременната сцена и гарантирайки бъдещето на жанра у нас. Същевременно внимателно следим случващото се по света, за да срещаме слушателите с най-доброто, сътворено през десетилетията и създавано сега. Всеки ден, с много любов.

Наградата за цялостен принос ще бъде връчена на Тома Спространов, който тази година навършва 80 години. „Гигант в музикалната журналистика, който съумя да запали и запази интереса към музиката и към джаза в частност. Той винаги успяваше да намери в онези години на мрак нещо ново, което се е случило на джаз сцената. Ние, които чакахме от другата страна на радиото, бяхме щастливи.“ – признателна е Мирослава Кацарова.

Отличията ще бъдат връчени в началото на първия от трите основни концерта, които по традиция ще се проведат от 20 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Първият е „Четири млади дами пеят джаз“ с Велека Цанкова, Едит Унджиян, Елена Сиракова и Мирослава Тодорова. Заедно с тях ще бъдат джаз трио Васил Спасов (аранжименти, пиано), Михаил Иванов (бас) и Атанас Попов (барабани) и струнен квартет с участието на Ивелина Христова (цигулка), Диляна Димитрова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело). На втория ден Антонио Санчес със своята съпруга Тана Алекса и с Лекс Садлър и BIGYUKI ще представи чисто новия си проект, който предстои да бъде записан. „Той продължава тенденцията на импровизации и експерименти по отношение на звучността, електрониката и срещата й с акустичните изразни средства от албума Bad Hombre.“ – коментира Мирослава Кацарова. Тя разговаря с барабаниста в Лондон при негов концерт с Пат Матини в „Рони Скотс“. „Поговорихме доста. Направи ми впечатление на човек, обърнал се много към публиката и към хората, които са го уважили, за да дойдат на концерта му.“ – разказа тя.

Антонио Санчес: „На този етап от кариерата си искам да правя музика за всички хора и да общувам с тях“

Усилията Брад Мелдау да дойде на Plovdiv Jazz Fest датират отпреди пет години. Той ще е тук на 31 октомври с Лари Гренадиър и Джеф Балард. „Един от най-влиятелните джаз музиканти, Мелдау ни показва нови форми на изразяване през джаз идиомите, които непрекъснато обновява.“ – посочи Мирослава Кацарова.

Билети за концертите, включително гранд пас за всички събития, се продават в мрежата на Eventim. Деца до 12-годишна възраст влизат безплатно.

Всяка от вечерите на Plovdiv Jazz Fest ще завършва с традиционните джем сешъни с млади музиканти в Bee Bop Café от 21:30 ч. През цялото време на фестивала ще има изложба джаз плакати от Международното триенале на сценичния плакат. Уъркшоп за вокални техники ще изнесе Павел Терзийски на 30 октомври от 16 ч. в бар „Контрабас“. Последният ден от фестивала ще започне с представяне на книгата „Чувствителният разказвач“ от Олга Токарчук. За нея Ина Иванова ще разговаря с редактора Невена Дишлиева в галерия „Джуркови“ от 17 ч.

Болката да познаваш света, свободата да живееш истински: полската писателка Олга Токарчук в студиото на Джаз ФМ

За улеснение на хората, непритежаващи зелени сертификати, Plovdiv Jazz Fest осигурява срещу показване на билет тест на преференциални цени и зелен коридор с допълнителен екип от 16 до 17 ч. всеки фестивален ден в намиращата се близо до Дом на културата „Борис Христов“ лаборатория „Медикус Алфа“ (ул. „Велико Търново“ № 21).

Plovdiv Jazz Fest се организира от Blue M на Мирослава Кацарова със съдействието на Община Пловдив, като е част от нейния Културен календар, и Национален фонд „Култура“. Jazz FM е медиен партньор.

  • Интервюто на Светослав Николов с Мирослава Кацарова можете да чуете чрез плейъра под основната снимка.

Ключови думи:
@