„Един джаз ден“ с пет събития на различни сцени – радиопредаване по Jazz FM, работилници, творческа дискусия, флашмоб и концерти с участието на три музикални училища в страната и на Мими Николова

„Един джаз ден“ с пет събития на различни сцени – радиопредаване по Jazz FM, работилници, творческа дискусия, флашмоб и концерти с участието на три музикални училища в страната и на Мими Николова

Събитията обхващат целия ден на 23 юни и са при вход свободен

„Един джаз ден“ в четвъртото си издание през 2024 г. ще представи отново погледа на младото поколение артисти към вечни песни от българската и световната джаз традиция в пет събития на различни сцени, една от които е ефирът на Jazz FM. Специален участник е легендарната вокалистка Мими Николова. Еднодневният фестивал се организира от Училище за певци D Stars в партньорство с Jazz FM, а през тази година е в Календара на културните събития на Столична община. „Един джаз ден“ ще събере артисти и публика в оставящо трайна следа преживяване на 23 юни. Фестивалът ще постави младите таланти в различни ситуации, които ще съпътстват творческия им път като професионални артисти – радио студио, културен дом, клубна и голяма сцена, както и непосредствената градска среда. Входът за всички събития е свободен.

Страницата на събитието във Фейсбук.

Началото ще обявим в ефира на Jazz FM с основателя и директор на Училище за певци D Stars Даниела Станкова – създател и организатор на „Един джаз ден“. В 10:30 ч. ще започне половинчасово радио предаване, в което ще представим събитията през деня и ще поканим почитателите на джаза да се присъединят към нас. В обичайната програма на Jazz FM след това е предаването Singin’ & Swingin’, в което тази неделя Мирослава Кацарова се спира на албума в почит към Сара Вон, подготвен от едно от големите нови имена на джаза – Зара Макфарлейн. През тази година отбелязваме един век от рождението на Божествената. По този начин отново ще поставим акцент върху приемствеността в традицията на джаза.

В 11:45 ч. в студиото на Jazz FM посрещамe за едночасово радио предаване на живо вокалните педагози Доротея Люцканова (НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен), Даниела Станкова (Училище за певци D Stars) и Павел Цонев (НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора) и техните ученици, които ще вземат участие в събитията през деня и във вечерния голям концерт, обединяващ по един проект на всяко от трите училища. В различни формати ще говорим за джаза и нашата любов към жанра, за уроците, които той ни предава, за стъпките, с които израстваме, за начина, по който този жанр променя света.

Две едночасови работилници ще се проведат от 13 ч. до 15 ч. във вътрешния двор на Дом на културата „Средец“: „Танц, ритъм и джаз“ с Петър Герзилов и „Вокална импровизация“ с Доротея Люцканова, Даниела Станкова и Павел Цонев. Те ще са в подготовка на следващите три събития с много музика и танци, ще обогатят преподавателската практика и ще развият уменията на младите таланти.

От 16 ч. до 18 ч. следва творческа дискусия „Джазът е нашето бъдеще“ между ученици и преподаватели в джаз клуб In The Mood. Там всички заедно ще продължим нашия разговор за джаза и ще го придружим с музикални изпълнения. Клубната сцена ще даде още една възможност на младите таланти да добият опит и увереност в реалната среда, в която ще работят като професионални музиканти.

Ще влеем джаза в потока на столичния живот с флашмоб с музика и танци на входа на Борисова градина при езерото „Ариана“ в 18:30 ч. Така ще запленим с любовта си към джаза и неизкушените досега от жанра, ще го направим близък до разнородна аудитория и ще поканим публиката на вечерния концерт.

Той започва в 19:30 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина. В три 30-минутни блока всяко от участващите училища ще представи самостоятелен проект, разработен през годината.

В първата му част ще чуем нови версии на песни от репертоара на легендарната Мими Николова в изпълнението на ученици от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и един от техните преподаватели – инициаторът на проекта Доротея Люцканова. През април училището и Jazz FM осъществихме работилница на учениците от класовете по поп и джаз пеене с голямата ни вокалистка и след това представихме съвместен концерт в Общинска зала „Катя Попова“. Ученици и преподаватели подготвиха нови аранжименти на класиките „Вървим по улицата двама“ (музика: Иван Стайков, текст: Иван Милчев, аранжимент: Милен Македонски, изпълнение: Паолена Бънджева), „Влюбеният телефон“ (музика: Морис Аладжем, текст: Надя Кехлибарева, аранжимент: Милен Македонски и Доротея Люцканова, изпълнение: Доротея Люцканова), „Мостчето на влюбените“ (музика: Иван Стайков, текст: Вера Иванова, аранжимент: Доротея Люцканова, изпълнение: Андреа Георгиева) и „Шахмат“ (музика: Иван Стайков, текст: Захари Петров, аранжимент: Доротея Люцканова, изпълнение: Виктор Девенски). Паолена Бънджева изпя в дует с Мими Николова една от нейните емблематични песни „Когато луната изплува“ (музика: Йосиф Цанков, текст: Димитър Точев, аранжимент: Самуел Ефтимов). Самата прима поднесе самостоятелно първия си голям хит „Замълчи, замълчи“ (музика: Петър Ступел, текст: Веселин Ханчев, аранжимент: Самуел Ефтимов), както и първата песен, отличена със „Златен Орфей“ – „Калиакра“ (музика: Ангел Заберски, текст: Слава Семирова и Емилия Захариева, аранжимент: Самуел Ефтимов). Концертът, който включваше и изпълнения с инструментали, завърши с ансамблово поднасяне на „Синьо“ (музика: Иван Стайков, текст: Борис Априлов, аранжимент: Самуел Ефтимов). Всички тези песни ще прозвучат на „Един джаз ден“ от 19:30 ч. до 20 ч.

Мими Николова предаде завета си на ученици от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен на творческа среща, организирана съвместно с Jazz FM - Jazz FM

Снимка: Светослав Николов

Паолена Бънджева представи през февруари „Когато луната изплува“ на конкурса от фестивала Evergreen Fest София по и грабна вниманието на журито: Камелия Тодорова, Васил Петров и Светослав Николов – съответно, спечели и награда в направлението „Българските евъргрийни“. На 23 юни от 17 ч. на Лятната естрада в Борисова градина е концертът „Българските евъргрийни и най-новите български песни“, организиран от създателя и директор на фестивала Румяна Коцева – вокалист и вокален педагог. Jazz FM е медиен партньор и на концерта, и на фестивала. Междувременно Паолена Бънджева стана първенец на випуска на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, а само преди дни спечели първо място в трета възрастова група на Националния конкурс за млади джаз изпълнители, организиран от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора със съдействието на Община Стара Загора и с участието на Министерството на културата. Като призьор тази година тя спечели покана за изпълнение на конкурсната си песен от сцената на организирания от Jazz FM Пътуващ общностен фестивал „Джаз в цялата страна“. So Many Stars тя поднесе в акомпанимента на Мирослав Турийски на пианото.

От 20 ч. до 20:30 ч. следва концертът „Модерни времена“, представен от Училище за певци D Stars. Младите дарования ще поднесат съвременни версии на класически джаз стандарти в изпълнение с трио Светослав Миланов – пиано, Самуил Даскалов – бас китара, и Адриан Николов – ударни.

Снимка: Рад Димитров

Мария дел Кармен Мангърова от НУМСИ „Христина Морфова“ пее Хърби Хенкок на фестивала „Джаз в цялата страна“ в Стара Загора на 16 юни

На финала с песните на Хърби Хенкок ще ни срещнат ученици от водените от Павел Цонев и Паолина Малешкова класове по поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора. Павел Цонев е инициатор на проекта Singing Herbie Hancock, който бе подготвен за новосъздадената Младежка джаз сцена на организирания от Община Стара Загора фестивал „Цветовете на джаза“. В мост към провеждания от Jazz FM Пътуващ общностен фестивал „Джаз в цялата страна“, този нов модул се появи от общата ни грижа за младите таланти. Селекция от изпълнения, които публиката в Стара Загора чу миналия четвъртък, сега ще бъдат представени пред аудиторията в София отново с Павел Цонев на пианото. Eдин от акцентите е песента Hush, Hush, Hush, която чухме на „Джаз в цялата страна“ миналата неделя, изпълнена от Мария дел Кармен Мангърова, представяйки джаз образците, с които израстват учениците в НУМСИ „Христина Морфова“.

„Един джаз ден“ през годините:

2021 г.: „Един джаз ден“ бе музикален празник за малки и големи, за артисти и публика - Jazz FM

2022 г.: София слуша джаз цял „Един джаз ден“ в Борисова градина с вокалисти от D Stars и национални училища по изкуствата - Jazz FM

Снимка: Валентин Станков

2023 г.: „Един джаз ден“ в София със значимост от национална величина - Jazz FM

Снимка: Валери Станков

Ключови думи: