„Един джаз ден“ бе музикален празник за малки и големи, за артисти и публика

„Един джаз ден“ бе музикален празник за малки и големи, за артисти и публика

Млади артисти и почитатели на джаза научиха много за своя любим жанр по време на концертите и работилниците от „Един джаз ден“.

Повече за концерта в аванс: „Един джаз ден“ с три работилници, четири концерта и близо 100 участници на 27 юни на Лятната естрада

Репортаж за подготовката на събитието: „Един джаз ден“ във вълшебството на джаза обогатява артисти и публика на 27 юни на Лятната естрада

Снимка: Светослав Николов

Събитието се проведе на Лятната естрада в Борисова градина и целеше да срещне в музиката и в красива, непринудена среда млади и утвърдени творци, както и артисти и публика.


Снимка: Валентин Станков

Основни участници бяха талантите от Училище за певци D Stars на Даниела Станкова, инициатор на проекта, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Столична община. Джаз ФМ бе медиен партньор.

Снимка: Валентин Станков

В четири концерта, посветени на българската музика, джипси джаза, суинга и на бисерите от съкровищницата на джаза, вокалистите представиха 44 емблематични песни.


Снимка: Светослав Николов

Те пяха с големи имена от сцената ни – Велислав Стоянов, Тодор Бакърджиев, Арнау Гарофе, Александър Логозаров, Самуел Ефтимов, Даниеле Феббо и Атанас Попов.

Снимка: Светослав Николов

Бъдещите джаз звезди усъвършенстваха своите умения в три работилници – по африкански танци с Мария Косса и Yambadon, по суинг танци с Lindy Hop България и по скат пеене с Весела Морова. В заниманията се включиха и дошлите на празника почитатели на джаза.

Снимка: Валентин Станков

Малки и големи танцуваха, пяха и слушаха изпълненията, които радваха и вълнуваха.

Снимка: Светослав Николов

За финалния концерт цялото пространство пред Лятната естрада бе изпълнено с хора, седнали на пейките, направили си пикник на поляните или танцуващи по алеите.

Снимка: Светослав Николов

Артисти и публика откриха и преоткриха богатия свят на джаза – източник на вдъхновение и средство за изразяване.

Снимка: Валентин Станков

И „Един джаз ден“ бе джаз празник, точно както джазът празнува живота.

Снимка: Валентин Станков

Да слуша изпълненията бе дошла и джаз легендата Мими Николова, която подкрепи младите таланти, насърчи преподавателите им, срещна се с приятели.

Мими Николова със Златина Тодорова, изпяла на „Един джаз ден“ нейната песен „Беата“, с която в аранжимент на Иван Стайков голямата ни вокалистка печели овациите на публиката на Фестивала за песни в Сопот, Полша, както и признанието на изпълнителя на оригиналната версия Йежи Поломски. Снимка: Валентин Станков

Мими Николова с Даниела Станкова – вокален педагог, основател на Училище за певци D Stars. Снимка: Валентин Станков

Мими Николова с (от ляво надясно) Марина Драгомирецкая – вокалист, вокален педагог в Училище за певци D Stars, Даниела Станкова, Златина Тодорова. Снимка: Валентин Станков

Мими Николова с Вили Стоянов, внук на Йосиф Цанков, чиито песни „Когато луната изплува“, „Недей ми казва тази вечер сбогом“, „Когато пее обичта“ тя изпява. Снимка: Валентин Станков

Мими Николова и Вили Стоянов по време на фотосесията през погледа на другия фотограф. Снимка: Светослав Николов

Ключови думи:
@