Четири дни „Джаз в Бургас“ и цяло лято музика в Арт клуб „Мишел“ в Созопол

Четири дни „Джаз в Бургас“ и цяло лято музика в Арт клуб „Мишел“ в Созопол

Фестивалните концерти са през юли и август, а чак до септември созополският клуб ще ни посреща с джемсешъни

С осем значими концерта, част от тях – премиерни, на 15 и 16 юли и на 10 и 11 август ни посреща деветото издание на „Джаз в Бургас“. „Имам щастието с този прекрасен екип отново да реализирам толкова мечтания джаз фестивал, който от 9 години отглеждаме в Бургас.“ – в очакване на събитието е организаторът Маргарита Димова – Манова.

На откриването годишнина ще отбележи Alexandroff Ragtime Band. Събитието ще е със специалното участие на Венци Благоев. Във втория концерт ще чуем за първи път с Живко Петров и Христо Йоцов Даниеле Феббо.

Александър Леков свири на класическа китара и гледа на живота от светлата му страна в албума Reflections на своето трио. Оригиналните си композиции той изпълнява с Жулиен Кутманов и Боян Тодоров

На 16 юли се срещаме с изцяло нови проекти: Reflections на Александър Леков – вече китарист, и SoundTracks на Костас Магинас, който ще свири с Росен Захариев – Роко.

Тодор Бакърджиев подарява дебютния си албум TKO (Reborn) (2022 г.), кани публиката да го преживее на живо. В записите участват още Момчил Атанасов, Михаил Иванов и Атанас Попов

На 10 август слушаме новия албум на Тодор Бакърджиев квартет TKO Reborn и новата програма Stomp Society Unit на Велека Цанкова. 11 август ще е китарна вечер с Ангел Демирев, който първо ще свири с Cinga Manga Funk, а след това ще представи собствения чисто нов NoMad Spirits с музиканти от Тунис, Швейцария и Франция.

Фестивалът ще се проведе в двора на Експозиционен център „Флора“ в Морската градина, а началото на концертните вечери е в 20 ч. В ценовата си политика организаторите са заложили редица преференции: дневният билет струва 20 лв., за два дни – 35 лв., за три – 45 лв, а за четири – 55. „Много често гости в публиката предпочитат да си закупят билети за всички четири дни.“ – обяснява Маргарита Димова – Манова. Тя благодари за подкрепата на Община Бургас и Министерство на културата.

„Фестивалът променя това, че най-после джазът не минава транзит през града, както беше преди години. Виждам как все повече млади хора, които отглеждаме тук, във фантастичното Музикално училище – вече станаха над десет, продължават образованието си в посока джаз, виждам ги как участват във фестивали. Много ни радва, че публиката се увеличава, въпреки мъничкото ядро, което имаме в Бургас. А гостите на града можем да посрещнем с джаз фестивал. Обожавам тази музика и хората, които я правят в България. Много ми е пълно на душата, че идват и в Бургас.“ – казва в интервюто по Джаз ФМ Маргарита Димова – Манова.

Тя е организаторът и на летните джаз събития в Арт клуб „Мишел“ в Созопол, които традиционно ни събират в безкрайни нощи с безкрайно щастливи джемсешъни. През юли там са Георгия Павлова и Джак Хюз (1 – 7), Дейвид Дауър трио (8 – 10), FromAroundCollective (Стела Михайлова – вокал, Михаил Михайлов – китара, Неделчо Нинов – тромбон, Марина Михайлова – саксофон, Теодор Тошков – барабани, 11 – 17), Петър Салчев със Станислав Арабаджиев и Даниеле Феббо (18 – 24), Желязка Белчилова с Александър Леков (25 – 31). През август слушаме Лъчезар Кацарски с Михаил Дончев (1 – 8), дуото Венелин Георгиев – Мирослав Турийски (9 – 14), Петър Момчев с Георги Петров и Христо Минчев (15 – 21), Велека Цанкова със Станислав Арабаджиев (22 – 28). На прага на есента джемсешъните ще са с Васил Спасов (29 август – 4 септември) и с водено от Владислав Мичев Sofiа Jazz Sessions Trio (Димитър Благоев, Станислав Арабаджиев, 5 – 10 септември). „Празник безкраен.“ – обобщи Маргарита Димова – Манова. И всички са поканени да свирят и да слушат. Входът за джемсешъните е свободен.

Ключови думи: