AllAboutJazz за Spatium на Милен Киров: „Безпогрешно владеене на динамиката на музикален поток в неспирен бяг“
Снимка: Irina Logra

AllAboutJazz за Spatium на Милен Киров: „Безпогрешно владеене на динамиката на музикален поток в неспирен бяг“

Концертната премиера на албума в България е на 17 юни в Пространство за култура Portrait

Едно от най-престижните джаз издания в света публикува ревю за дебютния соло пиано албум на българина Милен Киров, който от 20-годишен живее и работи като композитор, пианист, бендлидер и преподавател в САЩ. Spatium е записан на живо през 2017 г. и бе издаден през 2022 г. от лейбъла на Иво Върбанов ICSM Records.

„Най-завладяващата соло пиано музика, независимо дали е на Бил Еванс, Брад Мелдау, Фред Хърш или Кийт Джарет, обикновено носи в себе си отчетлива притихналост. Такъв определено е и случаят с този приковаващ вниманието албум на Милен Киров. Но преобладаващото спокойствие тук не е толкова постоянна атмосфера, колкото поредица от вълни, които се надигат и спадат в течение на албума с 12 пиеси в над 70 минути музика. Като че пианистът и композитор от време на време спира, за да се мобилизира и във въображението, и като физическа сила не просто да продължи, а да свири на възможно най-високо ниво. Да опиша музиката му по този начин цели не да омаловажи таланта на българина да пише и изпълнява музика, а да подчертае неговото безпогрешно владеене на динамиката, когато задвижва музикалния поток в такъв неспирен бяг.“ – пише със суперлативи за Spatium на Милен Киров AllAboutJazz.

Концертната премиера на албума премина в Лос Анджелис на 3 юни, следващото представяне е на 17 юни в София в Пространство за култура Portrait. След това музикантът ще изпълни композициите си от Spatium на 10 юли в Лондон, на 5 август в Единбург и на 6 август в Глазгоу.

В „Нова музика“: Spatium: в традициите на българската народна, европейската класическа и американската джаз музика Милен Киров намира свободата за своето изразяване

В „За албумите от техните създатели“: Соло пиано албумът Spatium (2022 г.) на Милен Киров е с музика от три традиции – български фолклор, европейска класика и американски джаз

На премиерата утре в Portrait ще бъде и издателят Иво Върбанов – пианист също със световна кариера, базиран в Лондон. Точно преди това той ще представи своите вина на друга локация в София, а на 18 юни ще участва в „Софийски музикални седмици“ в дует с Фиамета Тарли. „Романтичният странник“ е озаглавен концертът с произведения на Шуберт, Шуман и Брамс. Той ще се състои в Зала 9 на НДК от 19 ч. В петък в 10:30 ч. Иво Върбанов ще гостува в студиото на Джаз ФМ.

 

Ключови думи: