Животът откъм светлата му страна – Александър Леков свири на акустична китара в своя нов трио проект
Снимка: YouTube стопкадър от видеото към Forest

Животът откъм светлата му страна – Александър Леков свири на акустична китара в своя нов трио проект

Със звук и образ музикантът описва духовната ни същност

Мека и топла звукова среда, в която откриваме естествения си характер – сетивни, вникващи в света около нас, разбиращи го в детайли с взаимовръзките в него, виждащи и голямата картина и своето място в нея. Така спокойно го приемаме и се позиционираме в живота – не като наблюдатели, а в неговия център. Колкото по-навътре навлизаме, толкова повече страхът отстъпва пред любовта – удивляваме се на съвършенството на перфектната хармония, ставаме част от нея. Създател на този проект е басистът Александър Леков, който тук свири на акустична китара в трио с Жулиен Кутманов – клавири, пиано, синтезатори, и Боян Тодоров – перкусии. Албума ще чуем догодина, а засега от него слушаме три пиеси, които са и с видеа, заснети от Румен Куртев.

Изразните средства за този свой трио проект Александър Леков си набавя от интимния акустичен звук на китарата, с която заменя своя бас, и от естетиката на Романтизма. „Търсех определен акустичен звук, който не можах да постигна с акустичен бас, затова се насочих към акустичната китара. Започнах да свиря и класическа музика, музика от Романтизма, и си припомням младостта като ученик в Музикалното училище. Сега преоткривам музиката от Късния Романтизъм – кратките форми на изразяване, мелодията на Менделсон и Шопен, на Тарега. Много ми харесва тази естетика. Опитах се да въплътя в музиката си кратката форма и мелодичността.“ – обясни той.

Първите две пиеси – Stream и Endless Circle, са записани на живо, третата – Forest, вече е в студийна версия, но запазва характерната натурална звучност. Тя има специална цел – създаването на атмосфера на близост и чувство за естествено общуване в абсолютна непосредственост. В музиката на Александър Леков трио има обем и обширни пространства. Повече, отколкото насочена към теб, тя е среда, в която комфортно се разполагаш – от тук и усещането, че си в центъра. Тази звукова обстановка създават класическата китара в начина, по който Александър Леков звукоизвлича от нея, както и саунд дизайнът. „Динамиката на акустичния инструмент е несравнима с тази на електрическия. Изразността е по-силна. Тази динамика и въздухът в самия звук много ме вдъхновяват.“

Музиката я чуваме и виждаме. Съществена част от проекта е визията. Първите две пиеси излязоха със заснети в студиото при реалните звукозаписи на живо видеа, които показват раждането на музиката и създават неин образ в спокойните кадри, топлите цветове, близките планове, специалните акценти, плавното движение на камерата. Изчистването на фокуса е точката на осъзнаване – първоначално доловеното е впоследствие осмислено. Видеата разгръщат идеята за инструмента като звучност и като изразител. Виждаме неговите детайли, а след това той ни се разкрива като продължител на тялото на твореца при възникването на мелодията от докосването и трептенето. Ние сме духовни създания.

Третото видео излезе месец по-късно. С Forest останахме в музиката, но излязохме от студиото. Достигайки до планината, поемаме по нейните пътеки, пресичаме потока и, вдигайки нагоре поглед към короните на дърветата, виждаме откъде идва животът и колко високи израстваме, разбираме откъде природата взема сила и колко сила има в природата, съвършена в свързаността на всички нейни елементи. Образът на течащата вода дава друга представа за времето – преходно е създаденото от човека, вечно е всичко в природата и човешкият дух е част от нея. Нежна, красива е тя, разкрива се и ни предизвиква да я изследваме, поставя граници и оставя загадки. „Опитахме се да създадем алтернативна реалност. Толкова сме ангажирани в забързаното ежедневие… Искахме да избягаме от градската обстановка, да покажем, че можем да изберем и друг свят. Доста добре визията съвпадна с музиката, допълват се.“ – казва за видеото Александър Леков.

Пиесите за предстоящия албум на Александър Леков трио композиционно вече са завършени. Те ще бъдат 11, всички ще бъдат записани в студиен вариант. Албумът ще излезе напролет или през лятото.

Как Александър Леков преживява света, за да изнесе нежността и докосването с любов на преден план? „Преживявам го по възможно най-позитивния начин. Виждам нещата откъм светлата им страна и, съответно, се опитвам да предам това в музиката си като усещане. Всеки от нас може да направи избор как да преживява света. Това е наистина въпрос на осъзнаване и избор.“

Предходният албум на Александър Леков бе с участието на много музиканти и ни отвори вратата към новите откровения, поднесени с този проект. Path Through Dreams можете да чуете представен от автора в проекта ни „За албумите от техните създатели“. Нашето ревю за него е в секцията „Нова музика“: По пътеката през сънищата осъзнаваме чистотата на преживяването и отваряме път към мечтите с Path Through Dreams на Александър Леков

Ключови думи:
@