По пътеката през сънищата осъзнаваме чистотата на преживяването и отваряме път към мечтите с Path Through Dreams на Александър Леков

По пътеката през сънищата осъзнаваме чистотата на преживяването и отваряме път към мечтите с Path Through Dreams на Александър Леков

С красиви мелодии, изникващи на основата на груува на неговия бас, Александър Леков създава метафора на възможния хубав живот и ни подканва да поемем към него в своя албум Path Through Dreams. Мелодичната линия въздига, ритъмът движи напред в пътека сред сънищата – конструкциите, създадени от самите нас в самозаблудата, че ще ни крепят. Музиката обаче подрежда елементите в един така объркан свят и ни го показва в светлината на автентичното преживяване, основано на нашата лична ценност. Оборвайки идеята за опорни точки извън нас, Path Through Dreams ни притегля към идеята за живот, в който се самоосъзнаваме като център. Едва тогава хората около нас се превръщат от окови в партньори за танц в живота, в който целите ни вече не са просто амбиции. Те са призвание и смисъл.

Времето, в които се появява албумът, е момент на голямо изпитание, в което трябва да се справим всеки един от нас поотделно и всички ние заедно. Затова е разбираемо, че за създаването му авторът използва думата „възникна“. Това се случва в периода март – юни 2020 г. в ограниченията, несигурността и страховете на пандемията. Албумът се реализира като студиен проект по начин, различен от обичайния. Обикновено пиесите се изпълняват на живо, развиват се в представянето пред публиката и във взаимодействието между музикантите и след това се записват. „Тук бе точно обратното. Тази музика се появи в месеците на социална изолация, хората се бяха стреснали и си стояха по домовете. Направих демо версии на всички пиеси, разписах нотите и поканих музикантите един по един да запишем материала на живо. Не бяхме свирили нещата никога заедно.“ – описва пътя към намирането един друг в принудителна отдалеченост Александър Леков.

Във време на социална дистанция музиката сближава, създава чувство на общност, идва с идеята за светлина, която я има и до която ще достигнем. „В това време на социална изолация моята мисъл бе музиката да сплоти хората, да се съберем около идеята за създаване. Макар и изолирани, бяхме обединени. Това е смисълът на изкуството.“ – конкретизира основата авторът.

Естествеността във връзката с нас и помежду ни се пренася върху процеса на музициране и прониква нейната звучност – натурална, обемна, диалогизираща, сближаваща. Брасът дава мощ и създава усещане за стабилност. Мекотата идва от щрайховите линии и от гласа на Желязка Белчилова (тя свири и на синтезатор), използван във всички композиции без една като допълващ картината инструмент. Светлин Стайков е повече познат като китарист, но е завършил Академията в Пловдив с виола, на която основно свири в албума, и с цигулка, както го чуваме в една пиеса. Тромпетът е на Георги Зайков, тенор и сопран саксофонът – на Венелин Георгиев, а на алт саксофон свири Преслав Пеев. „Той е студент в четвърти курс в АМТИИ. Харесах го от първия път, когато го чух. Много е смел в изпълненията си, обича да рискува.” – разкрива образа му Александър Леков. В ритмуса са Дилян Обретенов – Диката – китара, Емил Пехливанов – конги и перкусии, Александър Каменов – барабани. Освен че свири на бас, Александър Леков изпълнява някои перкусии и синтезаторни звуци. Основно музиката е записана в домашното му студио UnderHill MusicHome Studio, където е и миксирана и мастерирана, а в своите студия работят Светлин Стайков и Емил Пехливанов.

В Path Through Dreams композиционният похват на Александър Леков е основан върху традиционната функция на баса – неговият инструмент на музикално изразяване като изпълнител. „Аз се завърнах към това да бъда басист. В предните два албума използвах седемструнен бас, опитвах се да отида отвъд традиционните разбирания за инструмента. Тук исках да се завърна към функцията му да свири басови линии, основния груув. Около тази идея възникна името на групата – Groove Tribe.“

Така музиката в Path Through Dreams се разгръща върху ритмичните фигури, които басът чертае. Но мелодиите около груува насочват вниманието към вълнението в пътешествието и красотата на преживяването. Миг след миг се разкрива в още по-омайно вълшебство непознат чуден свят. „Основният смисъл е, че това, което преживяваме и дефинираме като реалност, е много подобно на сън. Цялото ни осъзнаване, всичките ни преживявания са зависими от много условия, нямат абсолютна природа, обособени са от много фактори. Когато те се променят, променя се и това, което преживяваме. Осъзнаването на това ни дава известна свобода, позволява ни да отпуснем хватката на ежедневието. Това вкопчване в непрекъснато преследване на ежедневните задължения, както и в определени концепции, ни пречи да преживяваме по един по-чист начин реалността.” – описва идеята си Александър Леков.

Концепциите само привидно ни дават сигурност, а са плаващи пясъци, в които неспасяемо потъваме. По пътя обезценяваме действителната стойност на истински важните неща. „Това са константи, които всеки сам избира за себе си. Това може да бъде работата, близките хора. Но това са концепции, които зависят от определени условия. Когато те се изчерпят, тези неща изчезват.“ И сме безпомощни в нищото. „Остава само способността ни да осъзнаваме всички тези процеси. Убежище може да ни бъде самото осъзнаване на осъзнаването. В заглавието „Път през сънищата“ имам предвид тази пътека, която ни води през живота, това осъзнаване, което ни движи напред.”

Така се приближаваме към сбъдването на мечтите, както на английски език сън и мечта се изразяват с една и съща дума. „Това бе другата ми идея.“ – потвърждава авторът за многото пластове на своя замисъл. Албумът призовава към живот извън конструкциите, в които априори е заложена грешката. „И отвъд концепциите.“ – напомня Александър Леков за необятните пространства около нас, когато ние се поставим в центъра на своя свят.

Дата на издаване: 16 юли 2020 г.

  • Интервюто на Светослав Николов с Александър Леков можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Path Through Dreams на водения от Александър Леков Groove Tribe е издаден само в дигитален вид и можем да го закупим от платформата Bandcamp или свободно да го чуем там, каквато възможност ни е дал авторът. Авторът разказва за проекта в  „За албумите от техните създатели“.

Скоро ще слушаме пиеса по пиеса музиката от Path Through Dreams на Александър Леков в новото ни предаване „За албумите от техните създатели“. Музикантът ще бъде на сцената на Plovdiv Jazz Fest на 6 ноември като участник в проекта на Милен Кукошаров Wind Harmonium.

Ключови думи:
@