Джаз и класическа импровизация в Wind Harmonium на Милен Кукошаров: слушаме проекта премиерно на Plovdiv Jazz Fest

Джаз и класическа импровизация в Wind Harmonium на Милен Кукошаров: слушаме проекта премиерно на Plovdiv Jazz Fest

Оригинална джазова музика, основана на класическата импровизация, ни поднася в своя нов проект Wind Harmonuim пианистът Милен Кукошаров. Премиерата му е в петък, на 6 ноември, в първия концерт на „Пловдив джаз фест“ за тази година. Събитието е от 19:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

Wind Harmonium идва от живия интерес на Милен Кукошаров към класическата музика през последните три – четири години. „Прочетох доста литература, изучавах хармония и оркестрация, дори успях да напиша няколко пиеси в чисто класическия жанр.“ – разказа той пред Джаз ФМ. Единствената такава в проекта е с участието на кларинетиста Илиян Илиев. Основната формация е в интересен и нетипичен състав – квартет дървени духови инструменти и джаз трио. Дарина Иванова свири на флейта, Габриела Тодорова – на обой, Добромира Ваклинова – на кларинет и бас кларинет, Розалия Ангелова – на фагот. Милен Кукошаров използва духовия квартет като малък оркестър: „В тази формация, за разлика от струнния квартет, всеки инструмент има изключително индивидуален звук. Смятам, че това дава много интересен цвят.“ В джаз триото авторът е на пианото, Александър Леков свири на контрабас, а Атанас Попов – на барабани и перкусии. За мецосопраното Мичико Дате Милен Кукошаров е написал музиката за песен, която тя ще изпълни със свой текст на японски. „Песента на моменти много напомня за импресионизъм.“ – определя я авторът.

„Изключително ми беше интересно да напиша тази музика. Отдавна имах желание да направя нещо извън рамките на джаза, но не чисто класическа музика. На моменти тя се приближава като звук до камерната, като е заложен моментът на импровизацията.“ – описва проекта си Милен Кукошаров. В създаването му той е използвал познанията си на джазов музикант, но импровизацията е вмъкната като похват, а не като основна част от музиката. „Много ми е интересна тази тема. Импровизацията е била застъпена навремето и в класическата музика – в епохата на Просвещението, а по времето на Бетовен е била базисно умение. За мен е много интересно съчетанието от двете музики плюс импровизирането върху теми. Дори на моменти се опитвам да импровизирам извън джазовата стилистика.“ – разкрива още от образа на проекта Милен Кукошаров.

Wind Harmonium е непознат за широката публика свят, който музикантът гради с вълнение. „Изключително е интересно. За всеки, който създава нещо подобно, това е свят, изпълнен с огромно съмнение и напрежението не е малко. Чувствам интерес към това, което правя в момента, и притеснение как то ще се приеме.“ Тестът е бил първата репетиция: „По моя вкус мисля, че се получава нещо много интересно. То е до голяма степен мелодично, използвал съм класически похвати и мелодии. За мен това е свят на много вдъхновение!“ – завършва Милен Кукошаров.

  • Интервюто на Светослав Николов с Милен Кукошаров в предаването „Джаз ден“ на 27 октомври можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез Blue M и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Той е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Фестивалът се осъществява с партньорството на Министерство на културата. Джаз ФМ е медиен партньор.