Осмислен от музиката живот: 30 години от дебюта си Къртис Стайгърс отбелязва с This Life

Осмислен от музиката живот: 30 години от дебюта си Къртис Стайгърс отбелязва с This Life

Музикантът издава ретроспективен албум с джаз аранжименти на най-ранните си поп-рок хитове и нови версии на джаз и блус песните си

30 години от началото на кариерата си празнува Къртис Стайгърс с ретроспективния албум This Life. Заглавието насочва към обобщението, което той прави, насочва към мисълта за насищането и осмислянето на живота с музика и ни представя един от големите хитове на музиканта – песента от телевизионното шоу Sons of Anarchy. „Не обичам да поглеждам назад към музиката, която съм създал. Прииска ми се обаче да запиша песни от моите досегашни 12 албума, които продължавам да изпълнявам на живо, но по коренно различен начин. Песните и аранжиментите са развиват с течение на времето, докато ги изпълняваме отново и отново за нашата публика.“ – споделя Къртис Стайгърс за новия си албум.

 Той е изпълнен с хитове, които публиката обожава да слуша. Трите песни, с които го представи като сингли, са Keep Me from the Cold, You’re All That Matters to Me и I Wonder Why.

This Life съдържа 11 песни, повечето от които са на самия Къртис Стайгърс и ясно подчертават таланта му на автор. През годините в този аспект той си партнира и с легенди като Керъл Кинг, Бари Ман, Грег Балард. Албумът започва с (What's So Funny 'Bout) Peace, Love, and Understanding на Ник Лоу, която става популярна именно в изпълнението на Къртис Стайгърс в саундкрата към филма „Бодигард“ с 45 000 000 продадени екземпляра. Но само година по-рано, през 1991 г., излиза дебютният едноименен албум на музиканта и още в него са големите му хитове I Wonder Why, You’re All That Matters To Me, Never Saw A Miracle. Макар и първи, албумът постига гигантски успех с 1 500 000 продадени екземпляра.

От втория му албум Time Was от 1995 г. тук е Keep Me from the Cold. „Винаги съм смятал тази песен за незаслужено пренебрегната. Надявах се, че ще я пускат много по радиото и ще стане хит. Нищо подобно. Но това е една от песните, с които най-много се гордея.“ – днес музикантът ѝ прави наистина възхитителна версия. За албума си от 1999 г. Brighter Days с музиканта от Нешвил Бет Нилсен Чапман той пише абстрактната и мистична Don’t Go Far. „Години по-късно започнахме да я свирим на саундчековете и намерихме към нея джазов подход.“ – разказва за една от най-красивите балади в This Life.

Дълбочината, в която чуваме новите изпълнения на тези популярни отпреди 30 години хитове, обяснява и незабавния успех на Къртис Стайгърс. Той има отдавнашно влечение към музиката и я познава в детайли. 10-годишен, започва да свири на кларинет, барабани и китара, а после – и на саксофон. В гимназията получава класическо образование по кларинет и саксофон, докато свири в местни рок и блус групи.

Снимка: Ben Wolf

И до днес Стайгърс неизменно има инструментални сола в песните си. Така саксофоните в поп-рок евъргрийните му от 90-те са едновременно присъща част от модата по онова време, но и негов естествен начин на изразяване.

В репертоара на This Life са две песни, които Къртис Стайгърс никога досега не е записвал – класиката на Гершуин Summertime в лятно звучене и Tonight Will Be Fine на Ленард Коен. Don’t Think Twice, It’s All Right на Боб Дилън е ексклузивно в изданието на плоча. „Взел съм съзнателно решение в живота си да не се ограничавам в музикален план. За мен всичко е в песента и историята, която тя разказва.“ – споделя Къртис Стайгърс. Той отрасва с влечение към музикалните магазини и непрестанно слушайки радио, откъдето чува Арита Франклин, Ал Грийн, Deep Purple, Джони Мичъл, Нийл Янг, Спайро Джайра. „И докато израствам, опознах различни стилове музика и се научих да ги ценя. По това време радиата не бяха толкова ограничени в своя формат.“ – казва за своето формиране музикантът.

След първите му успехи през 90-те от началото на новото хилядолетие Къртис Стайгърс навлиза сериозно на територията на джаза. Това е неговата стихия, откакто като младеж участва в джемсешън, воден от Джийн Харис. На него той посвещава Swingin' Down At 10th And Main – песен, която пише година и половина след смъртта му и само няколко седмици след терористичните нападения от 11 септември. Къртис Стайгърс участва като гост в два албума на Харис за Concord и през 2001 г. подписва договор с джазовия лейбъл. От тогава той се установява на територията на джаза и е толкова успешен, че You Inspire Me от 2003 г. е обявен за „Джаз албум на годината“ от в. „Таймс“, а Lost on Dreams и Let’s Go Out Tonight са отличени с най-голямата германска музикална награда ECHO в категорията за джаз през 2010 г. и 2013 г.

Снимка: Ben Wolf

Предишният албум на Къртис Стайгърс бе от 2020 г. – концептуалният Gentleman – музикален образ на идеята какво е да си джентълмен. Темата е провокирана от израстването на дъщеря му, която напуска семейното гнездо, за да следва в друг град. Сред какви младежи ще попадне, как те ще се отнасят към нея, дали ще я наранят или ще са джентълмени – се запитва Къртис Стайгърс. Въпроса той формулира така: „Какво е да си джентълмен – дали е да носиш костюм и да използваш правилната вилица за салатата си или е, също така, да живееш благородно и да се грижиш за семейството си?“ В албума присъстваха още два значими момента – неговият нов брак и управлението на Доналд Тръмп като президент тогава на САЩ.

Какво е да си джентълмен – разсъждава Къртис Стайгърс в Gentleman

Gentleman Къртис Стайгърс реализира с група, водена от Лари Голдингс, с когото отдавна работи и който в This Life е гост участник. През годините Стайгърс има записи с тромпетиста Ренди Брекър, с басиста Крис Мин Доки.

Снимка: Ben Wolf

В търсенето му на разнообразни джазови изяви преди Gentleman направи впечатление албумът One More for the Road, записан с Бигбенда на Датското радио и посветен на наследството на Франк Синатра.

One More for the Road на Къртис Стайгърс в своя връх: човекът се събира с природата, с природата си

Къртис Стайгърс не е надарен с динамичен глас, но пише музика, пее и свири с майсторство, с отдаденост и с голяма убеденост, откъдето идва стабилността му и, съответно, силата на въздействие. За него животът с музика и приятели е естественото състояние. Това разказва и обложката на This Life със снимка, направена от Тил Брьонер. Албумът символично завършва с любовната балада Never Saw A Miracle, която тук придобива смисъла на изказана с любов благодарност към музиката и към публиката.

Репертоар на This Life:
(What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love, And Understanding (Nick Lowe)
You’re All That Matters To Me (Curtis Stigers/Gregg Sutton/Shelly Peiken)
I Don’t Wanna Talk About It Now (Emmylou Harris/Jill Cunniff/Daryl Johnson)
I Wonder Why (Curtis Stigers/Glen Ballard)
This Life (Curtis Stigers/Bob Thiele Jr./Dave Kushner/Kurt Sutter) 3:35
Keep Me From The Cold (Curtis Stigers/Glen Ballard) 4:43
Summertime (George Gershwin/Ira Gershwin/DuBose Heyward/Dorothy Heyward)
Don’t Go Far (Curtis Stigers/Beth Nielsen Chapman)
Tonight Will Be Fine (Leonard Cohen)
Swingin’ Down At 10th & Main (Curtis Stigers)
Never Saw A Miracle (Curtis Stigers/Barry Mann)
Don’t Think Twice, It’s All Right (Bob Dylan) (бонус трак в плочата)

Дата на издаване: 25 февруари 2022 г. от EmArcy

Ключови думи: