One More for the Road на Къртис Стайгърс в своя връх: човекът се събира с природата, с природата си

One More for the Road на Къртис Стайгърс в своя връх: човекът се събира с природата, с природата си

Поклон към албума, който Франк Синатра записва с Оркестъра на Каунт Бейси в Лас Вегас през 1966 г. – Sinatra at the Sands, новият албум на Къртис Стайгърс One More for the Road е с 10 знакови песни от американската популярна джаз традиция, представени в стила на Синатра – вокалистът е пред голям оркестър – Биг бенда на Датското радио, пее на живо, разказва истории…

„Още от първите ноти усещаш енергията на албума. Цялата си кариера чакам да изпея този репертоар!“ – казва Къртис Стайгърс за новата си продукция. И изразява своята признателност: „Франк ме научи как да разказвам истории.“ Къртис Стайгърс посочва, че песните са популяризирани от Синатра, той ги прави свои, а когато публиката ги чуе, тези истории стават нейните. „Музиката на Франк Синатра винаги е звучала около мен. Не го усещах близък, докато в колежа не открих Frank Sinatra Sings for Only the Lonely. Тогава ме порази! Внезапно осъзнах, че разказва историите по-добре от който и да е в популярната музика. Смайва ме способността му да изпее думи, написани от някой друг, сякаш се отнасят към неговия собствен живот и са написани специално за него! Той става песента, когато я пее.“ – споделя за този момента на откровение Къртис Стайгърс.

Историите са на любов с песни като Come Fly with Me в аранжимента на Били Мей, One for My Baby (And One More for the Road), I’ve Got You Under My Skin, My Kind of Town, Fly Me to the Moon, They Can’t Take That Away from Me. Неслучайно всяка от тях е любима на всеки.

Вдъхновен от музикалната химия между Синатра и Каунт Бейси, албумът One More for the Road представя започналия кариерата си със съчетание на джаз, блус и поп Къртис Стайгърс отново в класическо джаз звучене. В него той намира своето призвание през последните десетина години.

Най-забележителната песен в албума е кристално чистата Summer Wind. В нея вокалистът достига върхът на своята изразителност, като изгражда и надгражда емоциите в органично партньорство с оркестъра. Песен на нюансите, в тази версия на Summer Wind са изявени всички нейни прелестни елементи. За да окрили и изпълни тя с бриз платната на романтичното пътешествие, към което душата мечтае да се устреми. Човекът се събира с природата, с природата си.

Дата на издаване: 20 януари 2017 г. от Concord

  • Песни от One More for the Road на Къртис Стайгърс слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и „Джаз емоции“. В Singin’ & Swingin’ очаквайте ретроспектива на творчеството на Къртис Стагърс от началото на новото хилядолетие, когато музикантът подписа договор със звукозаписната компания Concord.