Какво е да си джентълмен – разсъждава Къртис Стайгърс в Gentleman

Какво е да си джентълмен – разсъждава Къртис Стайгърс в Gentleman

Един от най-обичаните и деликатни съвременни джаз певци Къртис Стайгърс реализира нов албум, който се нарича Gentleman. И тук той се изразява с гласа си и със саксофона си. За него се твърди, че има един от най-изисканите гласове в съвременната музика и че притежава умението да разчупи формите и границите на конвенционалното джаз изпълнение.

В новия си албум, който е своеобразен резонанс на важни екзистенциални обстоятелства за него, Къртис Стайгърс разсъждава през музиката си за това какво е да си джентълмен: „Дали е да носиш костюм и да използваш правилната вилица за салатата си или е, също така, да живееш благородно и да се грижиш за семейството си?“ Той счита, че да си джентълмен е да имаш и безупречен външен вид, но и отговорно поведение.

В своя нов албум-размисъл Къртис Стайгърс се превръща във философ чрез музикалните си изповеди, а до това състояние на ума го довежда новата житейска ситуация, в която попада – и тя е свързана с дъщеря му. Този албум се случва във важен личен момент за него – дъщеря му отлита от семейното гнездо и отпътува за колежа. Тя започва нова глава от живота си в период, когато отношението към жените е белязано от много проблеми. Самият Стайгърс изживява нова любов и встъпва в пореден брак. В социален план той е разтревожен от това, че в обществения живот няма ролеви модели на отговорно поведение. Публичното пространство е доминирано от моделите за корупция сред политиците, в шоубизнеса няма почтеност, няма примери на мъжество, които да следваш. Къртис Стайгърс споделя, че покрай музиката и чрез нея се е опитал да проведе разговори за това как да си благоприличен в епоха, когато един цял народ се лъже и ограбва, нечестно се забогатява на негов гръб.

Така той се превръща в пеещ философ и не е случайно, че голяма част от оригиналните текстове в албума са негови. Сред авторите на песните са още и неговите отдавнашни партньори Лари Голдингс (музика) и Дейвид По (музика и текст). Лари Голдингс свири на пиано и на орган, а сред другите участници в продукцията са изумителни инструменталисти, които имат постоянни ангажименти с кей ди ланг, Медлин Пейру, Есперанца Сполдинг. Самият Голдингс работи с Джеймс Тейлър.

Заглавната песен на албума Gentleman поставя въпрос: „Как да бъдеш почтен, но и да проявиш твърдост, когато се наложи?“ Кариерата на Стайгърс продължава вече 28 години и 19 години преди да напише и да изпее песните си от албума, светът му се променя радикално, защото се ражда дъщеря му. „Да съм баща ме научи как да бъда мъж. Преди това бях човек, който пее и свири, което ти позволява да живееш като тийнейджър доста дълго време. Зрелостта настъпи, когато дъщеря ми се роди и всичко се промени. Фокусът се премести от моето собствено удоволствие към грижата за някой друг, когото трябва да научиш какъв е светът.” Всичко това Стайгърс признава и чрез музиката си преработва раздялата с дъщеря си, която трябва спокойно да тръгне по своя път. На тези свои чувства той посвещава песента Learning to Let You Go.

В последния момент е добавена песента Shut-In’s, „Изолация“. Тя е посветена на любовта, която трябва да се изживява от двама души в интимното пространство на дома. „Влюбих се в нея първия път, когато я чух. Тя е толкова романтична! Сега, с физическото дистанциране и карантината, вече я възприемам не само като любовна песен, но и като социален призив – как двама влюбени да запазят здравето си и да живеят умно във време на пандемия.“ – коментира музикантът.

Интересна е историята на единствения джаз стандарт в продукцията - After You’ve Gone, която разказва за това, какво е да си изоставен. В нея след цял ден на записи роялът зазвучава фалшиво и Стайгърс разказва: „Инструментът звучи фалшиво, защото той така си искаше. Все едно съседът се е прибрал след няколко питиета навън и засвирва. Песента не е олицетворение на съвършенството, но аз точно така разбирам музиката.“

Целият албум е с красива и музика, която размишлява. Песните не са лишени от нотки на тъга, а някои са запечатали страховете и опасенията на изпълнителя. Въпреки това има две произведения в новия албум на Къртис Стайгърс, които носят светлина и оптимизъм: Under The Snow и A Lifetime Together.

Дата на издаване: 1 май 2020 г. от EmArcy