Мечтателни настроения и спокойствие от вървенето по пътя се преплитат в Silver Button на Даниела Белчева

Мечтателни настроения и спокойствие от вървенето по пътя се преплитат в Silver Button на Даниела Белчева

Silver Button е втори проект за вокалистката след дебюта ѝ през 2020 г. Acoustic Me

Мечтателна, нежна и красива музика представя Даниела Белчева в своя нов, краткосвирещ албум Silver Button. Проектът излиза две години след дебюта на варненската вокалистка Acoustic Me и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Най-новата музика на Даниела Белчева е свидетелство за нейнато естествено и балансирано израстване като артист. В Silver Button тя продължава да развива своя талант, създавайки мелодиите и текстовете на своите притегателни песни. „Мисля, че начинанието ми да записвам авторска музика като цяло е проява на смелост.“ – казва вокалистката в ефира на Джаз ФМ и допълва: „Ако ви звуча по-смело в Silver Button, то е, защото аз се отпуснах в компанията на музикантите, които ме предразположиха.“ По новата си продукция Даниела Белчева работи с утвърдени имена като Милен Кукошаров (пиано), Михаил Иванов – Мишо (контрабас) и Димитър Семов (барабани), а един от любопитните моменти е, че албумът документира първия официален запис на Мишо Иванов, в който той свири на китара.

С нескрито възхищение и голямо уважение Даниела Белчева посочва Димитър Семов като един от най-добрите български барабанисти и казва, че едва наскоро се е осмелила да го потърси за съвместна работа. Семов има важна роля и в дебюта на вокалистката Acoustic Me, а сега сътрудничеството им ги отвежда до други музикални дълбини, до реализирането на свежи идеи и поемането в нова посока. „Той изигра голяма роля, за да се намести целия звук.“ – посочва Даниела Белчева, а Димитър Семов разказва за работата по Silver Button: „Идеята за този проект беше да отиде в по-друго звучене от Acoustic Me, да направим парчетата в джазово трио с леки импровизации, да излезем от удобното ложе на Даниела и това естествено беше предизвикателство за нея. Но мисля, че се получи много добре, защото сама по себе си нейната музика е по-скоро базирана на американския фолклор, в нея има и северноевропейско влияние, но с такъв фолк привкус, който е много благодатен за нас като джазови музиканти да се поразгърнем.“

I Taste the Morning Light with You на Даниела Белчева. „Тази песен буквално дойде с един слънчев лъч, който пронизваше прозореца. И това беше моят неделен слънчев лъч.“ – казва вокалистката.

Част от личната история на Даниела Белчева е свързана със Северна Европа, където в прекарала дълго време. „Мисля си, че музиката, която излиза от душата ми, носи по нещо от натурата на хората, които живеят там.“ – споделя Даниела, а това много осезаемо се усеща в песните ѝ. В тях свое запазено място има меланхолията, свързана по някакъв начин със съзерцанието и вглеждането в дълбокия вътрешен свят на човека. „Това е меланхолията, която всъщност е радост. Мисля, че хората в Северна Европа не възприемат това състояние като меланхолия, а като едно спокойствие в живота.“ – уточнява вокалистката.

Silver Button на Даниела Белчева съчетава джаз и поп влияния, поднесени с уютни и успокояващи фолк елементи, препращащи към музиката на вдъхновения като Джони Мичъл и Ева Касиди. Тембърът на вокалистката е специфичен – с усещане за бонбонена сладост, а пеенето ѝ е нежно, фино и въздушно. „Нормално е всеки един музикант да носи определен багаж със себе си, една музикална библиотека и да се повлиява от това, което е слушал през годините. Освен че е повлиян малко от джаз, поп, американския фолк и кънтри, за този албум ми се иска да кажа, че той е повлиян и от романтичността на жената, от мечтателността на артиста, от спокойствието на вървенето по пътя.“ – разкрива Даниела Белчева.

Историите на нейните песни са свързани с малките големи неща в живота, които му придават цвят и вкус. „Обикновено така се случва – една мелодийка, една темичка идва директно с думите и аз се опитвам да направя цяла форма от нея.“ – разказва Даниела за процеса по създаване на своите песни. Димитър Семов обяснява специфичното при Даниела: „Обикновено текстописец пише текста по мелодия или обратното, а при нея всичко идва заедно в повечето случаи.“

Текстовете на песните на Даниела Белчева имат особена стойност за нея, за което тя разкрива: „На мен са ми много важни и смятам, че колкото по-обикновено са казани, по-наивно, колкото са по-детски, на мен ми носят по-голяма свобода. Аз се чувствам много добре да казвам нещата с прости думи. Освен това ги правя на английски и наистина се опитвам да звучат граматически, мелодически коректно.“ Димитър Семов работи по аранжиментите на записите, но и другите музиканти от групата допринасят за облика им. „Всеки дава някакви идеи. Просто аз имах оформена в главата си цялостна концепция накъде да тръгне албума.“ – казва още барабанистът.

„Because We Love може да бъде отговор на почти всички въпроси от живота.“ – така Даниела Белчева коментира една от песните в новия си албум.

В избора си на заглавие на проекта вокалистката влага своето лично светоусещане. Тя предпочита Silver Button да се превежда като „сребърно копче“. „Албумът е именуван на една от песните, в която си представям, че съм копче на нечие палто, защото искам да живея там. Аз харесвам тези приказни метафори и приказни сюжети.“ – обяснява Даниела Белчева и допълва: „Silver Button може да има много скрити смисли и всеки може да намери своето усещане. Silver Button - това е луната за мен.“

Тази седмица започва турнето на Даниела Белчева, по време на което музиката от Silver Button ще прозвучи на живо. „За мен живите срещи са много важни, защото всички ставаме част от едно общо преживяване и ако всеки преживява различна емоция, тя е много по-значима, когато е част от това цяло нещо.“ – коментира певицата. Програма с концертите на Даниела Белчева:

16 юни – клуб „Ментол“ във Варна
17 юни – клуб „Контрабас“ в Пловдив
18 юни – „Шрьодингер бар“ в София
3 юли – А to JazZ Festival в София
6 юли – „Арт лято“ във Велико Търново със специален гост Мирослава Кацарова
28 август - Plovdiv Jazz Summer в село Марково край Пловдив

Цялото интервю на Таня Иванова с Даниела Белчева и Димитър Семов може да чуете чрез плейъра под основната снимка. Разговорът е направен на 7 юни, когато барабанистът празнуваше 55-ия си рожден ден. По случай своя празник Димитър Семов си пожела в ефира на Джаз ФМ повече срещи с публиката.

Silver Button на Даниела Белчева в „За албумите от техните създатели“: В краткосвирещия албум Silver Button (2022 г.) Даниела Белчева записва своите оригинални песни в джаз стилистика с Димитър Семов, Милен Кукошаров и Михаил Иванов

Ключови думи: