Първо лятно издание на Plovdiv Jazz Summer през август в Лятно кино „Орфей“ и в с. Марково
Снимка: Светослав Николов

Първо лятно издание на Plovdiv Jazz Summer през август в Лятно кино „Орфей“ и в с. Марково

Фестивалът развива с лятна програма Plovdiv Jazz Fest

Отдавна помечтано, през 2022 г. ще се проведе първото лятно издание на Plovdiv Jazz Fest. „През последните две години се справихме със сложната ситуация на пандемия. Посрещаме тази година с нови сили и с нова увереност, че всичко, което правим и правихме през последните седем години има смисъл. Затова решихме да започнем лятно издание, с което да дадем възможност на повече български джаз артисти да се изявят, а в същото време да потърсим и нови форми, нови места, нови публики за джаза. В манифеста на Plovdiv Jazz Fest е заложена идеята, че джазът е комуникативен и разбираем, стига човек да му отдели внимание и да знае, че го има.“ – коментира пред Джаз ФМ организаторът Мирослава Кацарова.

На Plovdiv Jazz Summer тя ще има първото си голямо участие на форума, който организира. През 2015 г. Мира бе част от специалния проект на фестивала „Четири дами пеят джаз“ с Белослава, Хилда Казасян и Андрония Попова – Рони. Програмата, която тя ще представи на 3 август в Лятно кино „Орфей“, е озаглавена „Дългите сенки на август“ по нейна песен със стихове на Ина Иванова. „Тя ми подари стихотворението, към което измислих мелодия и създадохме песен заедно с Мирослав Турийски и Младен Димитров.“ – разказа Мира. На концерта ще чуем и други нови песни, създадени от всеки един от тях през последната година. „Те са резултат от нашата вътрешна сплотеност.“ – обясни Мира. През 2022 г. тримата отбелязват 10 години заедно на сцената. На концерта на 3 август ще бъдем докоснати и от някои от нашите любими песни на Мирослава Кацарова. Новият репертоар ще влезе в албум, но преди това ще чуем друг албумен проект на вокалистката – „Мирослав и Мирослава“ заедно с Мирослав Турийски.

Една от дамите, създали съвременния облик на бразилската музика – Розалия де Соуза, излиза на сцената във втората концертна вечер на 4 август. „Тя съчета ретро музиката със съвременната, производна на електрониката музика с ембиънт звук. Новия ѝ албум Inspirada е в обичайното за нея безметежно настроение. През 2015 г. Розалия де Соуза закри фестивала ни с много успешен концерт, залата бе пълна до горе от хора, които екзалтирано и емоционално приеха нейната музика.“ – припомни Мирослава Кацарова.

Белослава е третият участник в Plovdiv Jazz Summer. Ще я чуем на 5 август в събитие за нейния юбилей – 20 години на сцената. Заради пандемията честването бе отложено с две години. „Нейните песни са формиращи за много широка публика. Музиката на Белослава бе саундтрак на един хубав, жизнерадосетен път, който извървяхме и който е белязан от любов към живота и към всеки един малък, красив детайл – и в отношенията, и в чисто естетически проявления, и не на последно място – в дълбоката и много човешка музика, която тя прави по фин и артистичен начин.“ – описа въздействието на песните на Белослава Мирослава Кацарова.

Билетите за този сегмент от Plovdiv Jazz Summer вече са в продажба в мрежата на Eventim, като се предлага и гранд пас за целия фестивал.

В края на месеца Plovdiv Jazz Summer се пренася в с. Марково. На 27 август Теодосий Спасов ще свири в центъра на селото с изявени пловдивски джаз музиканти от по-ново време – Мирослав Турийски, Александър Леков и Начо Господинов. „Ще чуем музика, която свързва българската традиция с джаза в центъра на едно село, на открито, при вход свободен.“ – описа преживяването Мирослава Кацарова. Други два концерта ще се проведат в двора на къща, чиято локация ще бъде разкрита непосредствено преди събитията. Билетите за тях ще бъдат пуснати в продажба в края на юни. На 26 август ще сме с новия проект на Даниела Белчева с Милен Кукошаров, Димитър Семов и Михаил Иванов, а на 28-и – с Rhodopology на Димитър Льолев в квартет с Антони Дончев.

Наесен ни очаква традиционното издание на Plovdiv Jazz Fest, което в осмата си година ще се проведе от 4 до 7 ноември в традиционното пространство на Дом на културата „Борис Христов“. Сред участниците има поне един носител на наградата „Грами“, съобщи в аванс организаторът Мирослава Кацарова. Plovdiv Jazz Fest и лятното му издание Plovdiv Jazz Summer се организират от нея чрез компанията ѝ Blue M с подкрепата на Община Пловдив. Джаз ФМ е медиен партньор.

Ключови думи: