В краткосвирещия албум Silver Button (2022 г.) Даниела Белчева записва своите оригинални песни в джаз стилистика с Димитър Семов, Милен Кукошаров и Михаил Иванов

В краткосвирещия албум Silver Button (2022 г.) Даниела Белчева записва своите оригинални песни в джаз стилистика с Димитър Семов, Милен Кукошаров и Михаил Иванов

От утре слушаме албума на живо във Варна, Пловдив, София, Велико Търново...

Silver Button е краткосвирещ албум на Даниела Белчева от 2022 г. Той излиза след записания две години по-рано Acoustic Me с девет песни в съвместни аранжименти на изпълнителите Детелин Йосифов (китара), Диян Димов (бас), Димитър Семов (перкусии) и самата нея като вокалист. В дългосвирещия албум участват още Веселин Солаков (флейта) и Нейко Бодуров (тромпет). За Silver Button Даниела Белчева отново кани Димитър Семов, а по негова идея записите са осъществени с Милен Кукошаров (пиано) и Михаил Иванов (контрабас). Албумът е реализиран по проект по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. В рамките му са предвидени и концерти за премиерата във Варна, Пловдив и София. С песните от Silver Button Даниела Белчева това лято ще зарадва публиката още веднъж в София и Пловдив, а също и във Велико Търново.

Silver Button на Даниела Белчева в „Нова музика“: Мечтателни настроения и спокойствие от вървенето по пътя се преплитат в Silver Button на Даниела Белчева

Това е моят втори албум след излезлия през пандемична година Acoustic Me. Преди пандемията бях дълго време извън страната. Занимавам се с музика от малка, 20 години пях в хорове. Повечето време през последните 20 години работих като вокалистка на различни музикални формации в Норвегия. Винаги в себе си съм чувствала, че има какво да кажа повече от това, което правя, но съм се съмнявала, че някога ще го направя. Годините на пандемия за мен бяха период на възраждане – чувствах се прекрасно и сътворяващо всеки един ден. Събрах песни, които ми бяха в главата, и нови, които се появиха в резултат на тази радост. Осмелих се да опитам да ги запиша.

С Митко Семов се познаваме отдавна – родом сме от Варна. След първия албум знаех, че мога да му се доверя напълно за начина, по който искам да звучи моята музика. Acoustic Me носи магичността на началото на един артист. Идеята в Silver Button да поканим и други музиканти бе на Митко Семов. Той свърза моята музика с Милен Кукошаров и Михаил Иванов. Освен джаза, те имат и много от другата музика в главата си. Миналата година направихме проекта „На север от Изтока“ и аз бях зашеметена от техния акомпанимент. Поех тази енергия, много ми хареса и исках с тях да запиша музиката си. Димитър Семов дава основната посока в аранжиментите и всички я развиват. Те ме карат да съм още по-чувствителна, да съм още по-вътре в това, което правят от моите музикални идеи. Резултатът много ми харесва.

Музиката е нещо, с което се раждаш, тази любов я откриваш като влечение още като малък и задачата ти е да я развиваш и да намериш своето място в нея. Обогатявайки музикалния архив в главата си, идва момент, в който искаш да дадеш нещо от себе си на този целия музикален океан. Само трябва да намериш смелост за това, когато се почувстваш достатъчно готов. Винаги съм искала в моята музика да има импровизационен момент. Тя е леко извън жанровете и смесва по малко джаз, поп, американски фолк, кънтри. Изключително много ми харесва тази комбинация.

Димитър Семов: Също като Даниела Белчева харесвам музиката, базирана на американски фолклор. Тя е много благодатна за аранжиране и за свирене с джазови музиканти. Даниела ми даде демо записи глас и китара, в които се усещаше колко носят музиката и текстът, как песните могат да се разгърнат. Записахме Acoustic Me с музиканти от Варна и след това се появи идеята да направим някои от тях с джазово трио, да сменим звуковата среда. Поканих моите съмишленици Милен Кукошаров и Мишо Иванов и ги преаранжирахме в нов вариант. Имахме два – три концерта, получиха се много добре. Впоследствие Даниела каза, че има пет нови песни. Естествено, събрахме се и направихме този албум.

I Taste the Morning Light with You e за обикновените неща, за светлината в неделната сутрин, която е специална и спокойна. Да ти мирише на хляб и на чай тогава е много приятно и те кара да чувстваш, че всичко е наред.

Don’t Worry е посветена на майка ми. С нея ѝ казвам да не се притеснява от бръчките, които вижда в огледалото, защото един ден ще дойда да остана при нея. Песента е за спомените, които имаме, когато сме били малки, когато сме били сигурни в света, който ни се дава наготово. Много по-късно осъзнаваш жертвата, която родителите са направили за теб и продължават да я правят.

Because We Love съществува между земята и небето и е отговор на повечето въпроси, които можем да си зададем в този живот. Всичко, което правим – дори гневът, омразата, караниците, бързането и ежедневното надбягване, е защото можем да обичаме.

В Silver Button си представям, че съм копче от палто на друг човек. Избрах това да е заглавието на албума, тъй като то ми звучи като луната на нощното небе, като сребърно копче, което може да служи за отключване на друга реалност, като спиращ бутон за една въздишка, за началото на почивка, от която всички имаме нужда. Обичам луната, кръглата ѝ форма и сребърния ѝ цвят.

Идеята на Say You’re Mine се съдържа в тази фраза. Няма нищо лошо в клишетата – те са общовалидни и всеки може да каже с тях нещо, което му е скъпоценно.

За мен в музиката е много важно да преживявам дълбоко това, което пея, да мисля всяка една дума, тя да съответства на мелодията. Ако има възможност това да бъде направено с добри свирачи, с удоволствие бих останала тук по-дълго, за да продължа да работя по този начин. Задачите са трудни, битката не е лесна, времето е ценно и бързо се изяжда. На мен ми харесва този път и хората, които срещам по него.

Албумът е записан по проект „Музикални инициативи“ към Национален фонд „Култура“, част от проекта са и няколко концерта. Silver Button на Даниела Белчева ще чуем на 16 юни в „Ментол“ във Варна, на 17 юни в „Контрабас“ в Пловдив, на 18 юни в Schroedinger в София.

Ще останем с музиката на Silver Button на 3 юли на A to JazZ. На 6 юли Даниела Белчева ще гостува в „Арт лято“ към Културния календар на Община Велико Търново. Тогава специален гост ще ѝ бъде Мирослава Кацарова. Двете ще изпълнят два дуета – по един, избран от всяка от репертоара на другата. След това Даниела Белчева ще гостува в първото издание на Plovdiv Jazz Summer на 28 август. „В голямо очакване съм на това преижвяване. Мира има много красив светоусет, който много ми допада, не само защото сме близки като музикален вкус и като чувствителност. Тя е замислила едно прекрасно красиво интимно начинание, каквото никой друг в България не би могъл да направи като нея. Радвам се, че съм част от това.“ – казва Даниела Белчева. В момента с Мариета Ценова тя работи по видео към една от песните. „Чакам с нетърпение да видя резултата.“ – добавя Даниела Белчева.

Целия разказ на вокалистката за песните от Silver Button в „За албумите от техните създатели“ можете да чуете в плейъра под основната снимка. А тук можете да чуете нейния дебютен албум Acoustic Me:

Ключови думи: