Лечебната сила на изкуството, споделена чрез новия албум на Стейси Кент Songs from Other Places

Лечебната сила на изкуството, споделена чрез новия албум на Стейси Кент Songs from Other Places

Вокалистката поднася мечтателни песни на различни езици

С албума си Songs from Other Places американската джаз певица Стейси Кент отговаря на дългите месеци изолация и липса на концертна дейност поради пандемията. Продукцията бе предизвестена още през пролетта с нова версия на песента I Wish I Could Go Travelling Again, развълнувала многолюдната аудитория на Кент и придобила голяма популярност сред феновете ѝ. Тя изразява един от най-силните човешки копнежи по време на принудителна изолация, а именно – да пътуваме отново и да се срещаме помежду си. С нея певицата изрази своята вяра, че музиката и изкуството са спасителни по време на Ковид кризите, а смисленото творчество и фантазията са средствата, чрез които мнозина от нас преминаха през този труден период. Всички осъзнахме колко много лечебни качества притежава музиката в ситуации на психически изпитания и ние, хората, сме склонни да се уповаваме на изкуството в гранични ситуации като пандемичната. Именно това са основните мотиви, поради които Стейси Кент решава да запише албума Songs From Other Places и ни устройва с него музикално пътешествие по света.

Пътешестваме по света със Стейси Кент в поредицата Songs from Other Places

В новите си записи Кент е включила интерпретации на песни на Стиви Никс, Пол Саймън, Ленън/Маккартни, Гершуин и, разбира се, на Жобим. Две от изпълненията са с оригинални текстове, написани от писателя Казуо Ишигуро, Нобелов лауреат по литература, с когото Стейси Кент си сътрудничи от години. Редом до нея е пианистът и аранжор Арт Хирахара.

Стейси Кент прави кавър на Lovely Day, посветен на събирането на хората в усмивка

Цялата атмосфера в албума е пропита с характера на Стейси Кент, която е деликатна и разгръща музикалните си идеи с лекота, финес и ерудиция. Тя пее тихо, сякаш прошепва важни неща на всеки един поотделно, а женската й природа се разгръща в мечтателни песни на различни езици: английски, португалски, френски, испански. Отношението й към езиците и изобщо към думите е отличителна нейна черта и в този албум, и по принцип. Неслучайно трикратният носител на „Оскар“ за филмова музика Джей Ливингстън казва за нея: „В наши дни няма певица, която да пее по начина, по който пее Стейси Кент. Тя притежава нещо от стила на големите Били Холидей и Ела Фицджералд. Освен това изпява думите като Нат Кинг Коул – чисто, ясно и винаги с перфектна фраза.“

Дата на издаване: 17 септември 2021 г. от Candid Records

Ключови думи: