Георги Корназов след концертите у нас за 50-ата му годишнина: „Приятно е да си юбиляр, още по-приятно е да споделяш музиката си“
Снимка: Светослав Николов

Георги Корназов след концертите у нас за 50-ата му годишнина: „Приятно е да си юбиляр, още по-приятно е да споделяш музиката си“

Записи от три от юбилейните му концерти в България слушаме в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“

Тромбонистът Георги Корназов отпразнува своята 50-а годишнина с поредица от концерти у нас през октомври и ноември миналата година. Изпълнения от три от тях звучат в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ на 10 февруари от 21 ч. с повторение на 13 февруари от 19 ч.

„Прекрасно се почувствах! Приятно е да си юбиляр и още по-приятно е да споделяш музиката си с колеги.“ – благодарен е за преживяното Георги Корназов в интервю по Джаз ФМ. През последните седмици в своите профили в YouTube и Facebook той публикува видеа от някои от юбилейните концерти, а също така припомни интересни срещи от миналото – изпълнения с Антони Дончев, с Живко Петров трио с Веселин Веселинов – Еко и Димитър Семов. „За мен връзката с българските музиканти е връзката ми с България. Аз никога не съм се откъсвал от страната. Всяка година съм тук и свиря с колеги.“ – казва музикантът, който от 27 години живее във Франция.

Премиера на „Отражения“ от Георги Корназов с Бигбенда на БНР

Снимка: Светослав Николов

Поводът за гостуването му у нас по случай 50-ата му годишнина е покана за звукозапис и концерт от ръководителя на Бигбенда на БНР Антони Дончев. За целта Георги Корназов прави версия за голям оркестър на своята втора сюита. Тя е озаглавена „Отражения“ и първоначално е написана за квинтет. „Освен че е колосален музикант и за мен един от десетте световни пианисти в джаз пианото, Антони Дончев е един от първите ми учители в джаза. Когато в края на 80-те и началото на 90-те прохождах заедно с Роко след нашия период на свирене по улиците на София и в градинката „Кристал“, Антони Дончев и Христо Йоцов ни поканиха в студиото на „Акустична версия“ да направим нещо заедно. После написах музика за пиано и тромбон, която записах във Франция с бразилския пианист Леонардо Монтана. Направих българска версия с Антони, която изсвирихме два пъти в България и веднъж в Будапеща. От там се появи първата ми сюита за бигбенд.“ – разказа Георги Корназов, който публикува и откъс от концерта си с Антони Дончев в унгарската столица.

С Бигбенда на БНР Георги Корназов записа Интегрална сюита „Отражения“ и я изпълни на концерт в Първо студио на радиото на 28 октомври.

Три части от творбата в оригиналната версия за квинтет чухме на първия от поредицата концерти за юбилея. Събитието се състоя в Пространство за култура Portrait на 1 октомври – във вечерта след рождения му ден. До него на сцената бяха Федерико Паскучи (Италия) – саксофон и кларинет, Милен Кукошаров – пиано, Васил Хаджигрудев – контрабас, Стефан Горанов – барабани. Джаз ФМ записахме целия концерт, в който бяха включени и композиции на всеки от другите музиканти, и го излъчихме в „Джаз емоции“. В началото това издание на предаването ще си припомним „Отражения“.

Първи концерт на Георги Корназов от поредицата за неговата 50-а годишнина

Снимка: Светослав Николов

В следващите седмици у нас Георги Корназов разви няколко други проекта, един от които – с млади български музиканти – New Generations. „Много приятно бях изненадан и очарован от тяхното свирене и присъствие в моята музика. Имам желание този квинтет да го продължавам и занапред, музиката да се развива. Колкото повече се свири тя, толкова повече отлежава, помъдрява. Всеки си намира мястото в оркестъра и музиката отива на много по-високи нива и по-големи дълбочини.“ – каза музикантът.

Кулминация на концертите за честването на 50-ата годишнина на Георги Корназов бе концертът „С дъх на розово масло“ на сформирания от него Brass Spirit Orchestra в Sofia Live Club на 25 ноември, откъдето са другите изпълнения в предаването. Георги Корназов свири с Михаил Йосифов, Венцислав Благоев и Мартин Ташев – тромпети и флюгелхорн, Велислав Стоянов и Владислав Мичев – тромбони, Димитър Стоев – бас тромбон, Радослав Славчев – електрически бас, Стоян Янкулов – ударни.

Снимка: Светослав Николов

„И в този проект има млади музиканти, с които свиря за първи път, и доайени, с които работя от много години като Стоян Янкулов и Венци Благоев. Това събитие също очаквах с трепет. Сега продължавам да работя по музиката. Във всеки нов проект, когато бъде изсвирен, виждаш кое работи и кое не и писаната част на музиката претърпява корекции. В момента правя това и с програмата с младите музиканти и бигбенда.“ – разказа за продължението на работата Георги Корназов.

Така той изпрати празнично 2021 г. „Много бях изпълнен с приятни емоции и доста бях удовлетворен. Тако е, когато си направил нещо, което ти се струва положително и е станало добро. Това бе премиерно изсвирване, хората все още се запознават с музиката. Колкото повече тя се свири, толкова по-завършена става, по-интересна и възвишена. Тези изяви ме изпълниха с положителни емоции и топли спомени, които все още ме държат.“ – споделя музикантът.

Ключови думи: