Премиера на „Отражения“ от Георги Корназов с Бигбенда на БНР
Снимка: Светослав Николов

Премиера на „Отражения“ от Георги Корназов с Бигбенда на БНР

Авторът ще е солист на концерта на 21 октомври в Първо студио на радиото

Интегрална сюита „Отражения“ от Георги Корназов ще прозвучи за първи път във версия за голям оркестър на концерт с Бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев. Събитието ще се проведе в Първо студио на БНР на 21 октомври от 19 ч.

Снимка: БНР

„Ще я чуем прекрасно!“ – с вълнение очаква премиерата Георги Корназов и в интервю за Джаз ФМ определя версията като най-колоритна. Той първоначално пише „Отражения“ за квинтет. В цялост тя е от 12 части, а четири от тях бяха изпълнени в началото на поредицата от юбилейни концерти на композитора и тромбонист. Той я представи с Федерико Паскучи – саксофон и кларинет, Милен Кукошаров – пиано, Васил Хаджигрудев – контрабас, и Атанас Попов – барабани, на 1 октомври в „Портрет“ и на 2 октомври в „Джаз бар“. Първия концерт записахме и части от него излъчваме в ефира на Джаз ФМ.

Първи концерт на Георги Корназов от поредицата за неговата 50-а годишнина

Снимка: Светослав Николов

Пълната версия на сюитата бе записана от Бигбенда на БНР през изминалите две седмици. „Доста релефно е и колоритно, поради факта, че такъв голям брой музиканти участват в изпълнението на тази оркестрация.“ – каза в навечерието на премиерния концерт Георги Корназов.

Снимка: Владислав Мирчев

Първоначално написаната за трима солисти творба той преработва за солистите на Бигбенда на БНР и него като гост. „Доста съм доволен като чувам как другите солисти интерпретират и модулират музиката. От записите съм много удовлетворен.“ – каза той.

Снимка: Владислав Мирчев

С този концерт започва новият сезон на Бигбенда на БНР. „Жоро е такъв музикант, който заслужава да бъде канен. Още повече, че е български музикант. Втората причина е, че той навърши кръгла годишнина. Най-малкото, което сме длъжни направим, е да отчетем специалните юбилеи на водещи български музиканти. Това е част от работата на Бигбенда.“ – посочи ръководителят му Антони Дончев.

Снимка: Владислав Мирчев

Именно от неговата покана за този концерт се разгръща поредица от срещи с публиката, които Георги Корназов организира за своя юбилей. „Жоро е особен музикант, който с не много сложни хармонични изразни средства и големи музикални форми, с доста лаконична хармония, успява да постигне много голямо естетическо внушение. Музиката му е много вълнуваща, много свързана с нашия регион, има индиректни препратки като мелодика и като хармония към нашата фолклорна музика, което аз специално адмирирам. Смятам, че е важното не да цитираме българския фолклор, а да го извадим отвътре от нас – да покажем как той ни е повлиял. Той е направил това. Много вълнуваща музика!“ – коментира Антони Дончев.

Снимка: Владислав Мирчев

Под негово диригентство на 21 октомври ще е първото представяне на творбата пред публика от Бигбенда на БНР. Именно този състав преди няколко години изпълни премиерно и първата сюита на Георги Корназов, която след това прозвуча още веднъж на фестивал в Нормандия.

Снимка: Владислав Мирчев

Откриващият се нов сезон на Бигбенда на БНР ще включва концерти, свързани само с български музиканти, с изключение на закриващия догодина, в който солист ще е Алекс Сипягин. „Прекрасен руски тромпетист, който живее в Ню Йорк.“ – отбелязва Георги Корназов. Тези дни Сипягин има поредица от концерти в САЩ и Португалия с прословутия Mingus Big Band и скоро ще издаде нов албум с Крис Потър и Ерик Харланд.

Снимка: http://www.alexsipiagin.com/

През следващите месеци предстои да чуем авторски програми на Михаил Йосифов и на Милен Кукошаров, а музиката на Петър Славов младши ще бъде аранжирана специално за оркестъра. „В тези нелеки времена е важно да подкрепим българските музиканти, които заслужават да бъдат подкрепяни не само в нелеки времена, а изобщо. Защото имат какво да дадат на музиката!“ – с тези думи на Антони Дончев завършва разговорът ни, който можете да чуете в плейъра под основната снимка. Интервюто бе направено минути преди репетицията на 19 октомври.

Ключови думи: