Песни, превърнали се в наша същност: на концерта в София Мейси Грей зареди публиката с увереност за живота
Снимка: Димитър Алексов

Песни, превърнали се в наша същност: на концерта в София Мейси Грей зареди публиката с увереност за живота

Тази увереност получаваме от самия живот – пълен с благословии, убедително предаде посланието си вокалистката

Колко много с течение на времето песните на Мейси Грей са станали част от нас осъзнахме на концерта ѝ преди ден в София. Тя за пореден път идва у нас, но не можем да се наситим да я слушаме, завладяла ни още през 1999 г. с I Try и Still.

Снимка: Димитър Алексов

Песните, извлечени от истинския живот, създават връзка, която остава във времето, а посланията, които пренасят, се превръщат в наша същност. Мейси Грей винаги въздига, защото в този устрем се ражда нейната музика.

Снимка: Димитър Алексов

Такава я опознахме с I Try – останала несподелена, искрената любов не изгасва, не се губи, а се трансформира в сила, с която правиш крачката напред към раздялата – трудна, но единствена възможна. Такава, подкрепяща, Мейси Грей е и сега с новата си песен Every Night, казваща ни, че животът трябва да се празнува, защото е пълен с благословии.

Снимка: Димитър Алексов

Певицата винаги знае как да застане до своите следовници, в чиито души същите въпроси – за любовта, за смисъла и за пътя напред – отекват много често болезнено. Ето примера, който тя ни дава не само с музиката си, но и в живота, в две интервюта за Jazz FM, разделени от едно десетилетие – през 2012 г. и 2022 г.

Снимка: Димитър Алексов

Мейси Грей: „Предпочитам да правя нещата, както ми хрумват, както ги чувствам.“

Всеки е чувал Вашия голям хит I Try. Бихте ли ни припомнили историята около създаването на тази песен?
По това време бях омъжена и това беше песен за взаимоотношенията със съпруга ми, вече моят бивш съпруг. Спомням си, че я написах и реших да му я изпея, а той гледаше баскетбол по телевизията. Попитах го дали му харесва, а той ми каза: „Да, става.“ и продължи да следи играта. Не ми обърна особено внимание. Това ме натъжи, така че, когато целият свят хареса I Try, аз бях шокирана, изобщо не очаквах това от моята песен.

Снимка: Димитър Алексов

Носещи вътрешна убеденост, търсим потвърждение в любимия човек, но можем да го получим, само когато любовта е взаимна. Колкото и да сме сигурни отвътре, липсата на тази опора отвън разколебава. През годините Мейси Грей не успя да задържи първите успехи и трудно може да се каже, че бе убедителна в своята музика. До момента, когато се завърна с Every Night. Песента веднага показа, че е настъпила промяна, илюстрирана още в заглавието на новия проект с албум и турне – Reset.

Снимка: Димитър Алексов

Мейси Грей в навечерието на концерта си в България: „В момента няма нито една причина да не продължавам напред“

Новата Ви песен Every Night е за живота като благословия, за всеки ден като дар. Тя е за преодоляването, за продължаването напред – през цялото време и безспир. Какво Ви вдъхнови за нея и с какви чувства се обръщате към публиката?
Мисля, че го казахте по-добре, отколкото аз бих могла. Точно това е. Песента е за достигането до нови върхове, за това да ставаш все по-добър и да правиш неща, които не си правил досега.

Снимка: Димитър Алексов

Едно от тях – да търсим искрицата светлина, дори когато около нас е пълен мрак. И наистина ще я видим, уверява Every Night. Тази символична светлина нагледно бяха вълните от телефони с включени фенери, които често разлюляваха залата в ръцете на поклащащите се в ритъм тела на слушателите. Ето примера в живота на Мейси Грей от същото интервю от тази година:

Какво лично на Вас Ви дава сили, какво Ви кара да продължавате?
Харесвам себе си, харесвам живота, харесвам това, което правя. Имам семейство, много добри приятели. Няма нито една причина да не продължавам напред. Поне в момента.

Снимка: Димитър Алексов

В действителност търсенето на потвърждение чрез любимия човек е обективизиране на желанието и на стремежите на сърцето. Уверението за живота получаваме от самия него – пълен с благословии. Част от тях са хората до нас, които искрено обичаме, изкуството, което дълбоко ни вълнува.

Снимка: Димитър Алексов

Това е подкрепата, която ни задържа като спасителния парашут в Every Night. Падането ще бъде плавно, всъщност ще бъде полет, ще имаме време да се насладим на гледката, ще видим нещата отвисоко, ще ги обземем в тяхната цялост, ще стъпим плавно на твърда земя.

Снимка: Димитър Алексов

И ще знаем как да се превъзмогнем, осъзнати ще направим крачката отвъд, видели в тъмното доброто, което ни очаква да ни отведе при щастието, отредено да го изживеем.

Снимка: Димитър Алексов

Всичко това като осмислена мъдрост ни дава новата песен на Мейси Грей и тя го сподели с нас на концерта си в Зала 1 на НДК. Своята подкрепа тя даде не само на публиката, но и на българските артисти.

Снимка: Димитър Алексов

Концерта със свои песни откри Рут Колева.

Снимка: Димитър Алексов

По-късно Мейси Грей пя с Елена Сиракова и я слуша с нескрит възторг.

Снимка: Димитър Алексов

Ключови думи: