Димитър Карамфилов укрепи вярата ни в любовта на концерта за премиерата на втория си албум Turn to Love
Снимка: Светослав Николов

Димитър Карамфилов укрепи вярата ни в любовта на концерта за премиерата на втория си албум Turn to Love

На сцената на Sofia Live Club бяха членовете на триото – Антони Дончев и Васил Вутев, и специалният гост Марина Господинова

Всеки миг живот е изпълнен с щастие, когато вярваме в любовта. Заглавната песен от втория албум на Димитър Карамфилов Turn to Love прозвуча с допълнителен текст на концерта за премиерата му снощи в Sofia Live Club. С думите „Започва всичко хубаво, повярваш ли в любовта“ отзвучава песента в албума, закривайки го. „Пак е слънчев ден / погледни навън / и чуй как Земята диша, като всичко живо“ запя Марина Господинова тази песен на финала на концерта, разказвайки за чувството, с което тя се ражда.

Снимка: Светослав Николов

Както чухме от Димитър Карамфилов в „За албумите от техните създатели“, творбите започват да се появяват на четвъртия ден от първия локдаун миналата пролет: „Времето бе слънчево, гледах през прозореца и ме осени чувството, че слънцето грее за всички, че времето е хубаво, каквото и да е то, че вкъщи си с любимия човек, благодарен, че сред близките ти няма болни. С тази нагласа в следващите дни продължих да композирам музика. И в рамките на месец – месец и нещо написах тези мелодии.“

Turn to Love (2021 г.) е втори авторски албум на Димитър Карамфилов и е записан с Антони Дончев и Васил Вутев

„Усмивката на някой друг / и теб те кара да се смееш / донася радост и във твоя свят“ – приканва Димитър Карамфилов към споделеността, съпроводила възникването на музиката за албума. Това усещане бе водещо и на концерта снощи. Turn to Love не звучи формално като албум на басист, в който другите двама членове на триото го подкрепят и извеждат неговия инструмент на преден план. И тримата – Димитър Карамфилов, Антони Дончев и Васил Вутев – бяха водени от музиката. И с нея ни отведоха в своя свят на уважение един към друг и удоволствие от творенето един с друг.

Снимка: Светослав Николов

„Когато всичко е наред / благодари, че го усещаш / и отвори сърце за любовта“ – чуваме от сцената, а двойката пред мен се поглеждат един друг с усмивка и се целуват. Музиката е влява любов в сърцата ни, точно както е сътворена. Любовта си изразиха, посвещавайки думи, ноти и усмивки един на друг Марина Господинова и Димитър Карамфилов.

Снимка: Светослав Николов

В любов към музиката бяха свързани и тримата инструменталисти, представяйки осемте творби в албума. Те разговаряха сериозно, провокираха се, предизвикваха се, подкрепяха се, шегуваха се, с голям заряд изпълниха нелеки и силно въздействащи творби. В трудни времена, изискващи съпричастност. С пиесата „112“ със заглавие, тръгнало от темпото, в което е замислена, но впоследствие останало като израз на неспокойните времена, в които всеотдайни хора ни помагат да преминем през пандемията, Димитър Карамфилов отбеляза действията на спешните служби при инцидентите от последните часове на автомагистрала „Струма“ и в с. Рояк, а музиката зазвуча в памет на загиналите. И мъдрост, и нежност. И много любов чухме.

Снимка: Светослав Николов

Вниманието на Димитър Карамфилов към всеки детайл от представянето на албума предизвиква възхищение и уважение.

Снимка: Светослав Николов

Влизайки в Sofia Live Club, бяхме посрещнати от дискове – новия му и предходния, албуми, в които е участвал.

Снимка: Светослав Николов

Концертът започна с промо видеото, което той е заснел за световната публика и завърши с раздаването на автографи на десетки усмихнати и въодушевени фенове и приятели, с мили разговори и начертаването на нови планове.

Снимка: Светослав Николов

„Пиеса или песен от „Екология“ за бис?“ – попита Димитър Карамфилов. И публиката в пълния Sofia Live Club без замисляне консенсусно реши: „И двете!“ Така концертът завърши с „Росни ми, росни, Росице“ и „Пармак бей“.

Снимка: Светослав Николов

Финалът на концерта не звучеше като край на едно хубаво преживяване, а като утвърждаване в нещо, в което винаги сме вярвали и сега конкретно осъзнаваме...

Снимка: Светослав Николов

... Че напред сме се придвижвали само когато сме били водени от любовта.

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи:
@