Свеж поглед към джаз стандартите в новия албум на Стефан Горанов Goraswing

Свеж поглед към джаз стандартите в новия албум на Стефан Горанов Goraswing

Преди няколко дни барабанистът Стефан Горанов издаде новия си албум Goraswing, с който той се обръща към богатото наследство от джаз стандарти. Съмишленици на Стефан в това начинание са Димитър Льолев (саксофон) и Васил Хаджигрудев (контрабас). Триото изпълнява тази програма около година преди да влезе в студиото, като за различните концерти от време на време към групата се присъединяват и специални гости. Това е причината в част от записите да слушаме китариста Александър Логозаров. Работата по звука е поверена на Константин Кацарски, известен с творческия си псевдоним Koka Mass Jazz.


Пиесата Collective Solitude от албума Goraswing

Goraswing е четвъртият албум в дискографията на Стефан Горанов, чийто музикален път го отвежда в Холандия, където учи в консерваторията „Принц Клаус“. Българският музикант прекарва известно време в Ню Йорк и Мадрид, а в момента живее в София. Познат е от участието си в различни формации, с които изпълнява от прогресив рок до джаз. Стефан прави своя дебют с албума Birdwatch, в който интерпретира музика на Чарли Паркър. Следва Frost/ Fire, вдъхновен от разказа на Рей Бредбъри „Лед и пламък“. Третото заглавие в дискографията на барабаниста е издаденият от българския лейбъл Mahorka експериментален солов проект Minimal Images.

Стефан Горанов определя джаз стандартите като голямо предизвикателство, когато става дума за интерпретация. „В другата музика, която досега съм записвал, акцентът е основно върху композицията, т.е. има повече неща, които са написани, а трудността да се свирят джаз стандарти е именно в това, че има някаква рамка, която се спазва, но извън нея всеки трябва да бъде себе си в музикално отношение и да допринесе по някакъв начин.“ – казва барабанистът в интервю за Джаз ФМ радио. Той споделя, че тази свобода е свързана и с отговорността да си наясно какво правиш. Стефан разказва, че е отлагал албума, защото не се е чувствал готов да каже нещо смислено в този формат, а и е искал да изрази уважението си към традицията по подобаващ начин, който да не звучи нелепо, имайки предвид какви музиканти са изпълнявали всички тези вечни теми през годините.


Certain Attraction от Goraswing

„Албумът е мой по принцип, но както обичам да казвам – той си е наш, защото в никакъв случай нямаше да звучи по този начин, ако някой друг свиреше на саксофона или баса.“ – твърди Стефан Горанов. Чрез композициите той се е опитал да извади на преден план най-доброто от своите колеги, затова и пиесите са написани специално за тези музиканти. Стефан обяснява, че първоначално намерението му е било записите да бъдат направени в трио: „В саксофонното трио има много пространство, звучи свободно, но в същото време е трудно за този, който солира, защото няма хармоничен инструмент. От друга страна, това трио понякога може да звучи и малко странно за хора, които не са свикнали да слушат такава музика.“ Това е и причината да потърсят друго звучене за някои от записите и за целта канят китариста Александър Логозаров.

Кадър от работния процес по албума Goraswing

Репертоарът на групата включва нов прочит на традиционни теми и оригинални композиции, част от които са базирани на джаз стандарти. Collective Solitude, например, е свързана с Alone Together, която по стечение на обстоятелствата се превърна в нещо като химн за периода на социалната изолация, а Certain Atraction препраща към Secret Love. Пиесите, които Стефан създава за албума, са написани за много кратък период – за по-малко от две седмици през пролетта на 2018 г. Четири от записите са версии на спиричуъли, чиято селекция е направена по две линии. Стефан Горанов чува Greensleeves в изпълнение на Пол Дезмънд и първоначалното му желание е било звученето на групата да наподобява това на триото или квартета на Дезмънд. Другото вдъхновение идва от китариста Грант Грийн и неговия албум с участието на Хърби Хенкок Feelin' the Spirit от 1963 г. В него звучат версии на традиционни теми като Sometimes I Feel Like a Motherless Child, Joshua Fit the Battle of Jericho и Go Down Moses, които слушаме и в албума на Стефан Горанов.


Групата на Стефан Горанов изпълнява пиесата For Tomorrow от албума Goraswing

Goraswing е елегантен израз на връзката на съвременния джаз музикант с традицията. Стефан Горанов много добре знае своето място, като, от една страна, свири без излишни демонстрации и без умишлено да изпъква, следвайки принципа, че барабаните са преди всичко акомпаниращ инструмент, и, от друга, приятно впечатление прави ролята му на лидер, обединяващ членовете на своята група в единно цяло. Формацията звучи органично, а отворената комуникация между музикантите е базирана на внимателно изслушване и уважение. „Много по-важно е да създадеш подходяща атмосфера.“ – казва Стефан Горанов и допълва: „И е много по-трудно.“ Цялото интервю на Таня Иванова с барабаниста може да чуете чрез бутона „Аудио“.

  • Goraswing, както и други заглавия от дискографията на Стефан Горанов може да откриете в платформата Bandcamp. Физическият носител на новия албум ще бъде готов през есента.