За седми път летен оперен сезон на „Сцена на вековете“, през тази година – и с международно участие

За седми път летен оперен сезон на „Сцена на вековете“, през тази година – и с международно участие

В програмата от 9 юли до 17 септември са 13 заглавия от операта, балета и симфоничната музика

Седмото издание на летния оперен сезон на „Сцена на вековете“ във Велико Търново отново ще представи най-доброто от новата продукция на българските оперни театри и други културни институти в богата програма с оперни, балетни и симфонични заглавия, включително за детска публика. През тази година фестивалът е за първи път с международно участие. Организатор е Община Велико Търново, патрон – Министерство на културата, а артистичен директор е Владимир Бошнаков.

Спектаклите са разделени в три програми – основна на откритата сцена на крепостта „Царевец“, „Поглед към бъдещето“ със спектакли от деца за деца и възрастни и съпътстваща със симфонични концерти. С 13 събития в афиша от 9 юли до 17 септември фестивалът ще направи обзор на актуалното и значимото от българската музикална сцена и ще представи интересни гостувания от чужбина. „Това е и идеята на нашия фестивал с 37-годишна история. В последните седем години той се разширява и трансформира в Летен сезон, от тази година – международен. Като артистичен директор съм си поставил за цел в тези три месеца да направим обзор на най-новото и най-доброто от нашите оперни театри. Тази година акцент е, че Националната опера – Букурещ ще гостува по повод своята 100-годишнина с „Риголето“ в модерен прочит.“ – коментира в интервю по bTV Radio Владимир Бошнаков.

Класика в съвремието: „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров и с хореография на Василий Медведев в постановка на Държавна опера – Стара Загора. Световната премиера бе в просълзената от вълнение Зала 1 на НДК

Началото поставя на 9 юли една от хитовите балетни постановки на Държавна опера – Стара Загора – „Сънят на Пилат“ по музиката на Стефан Димитров и по хореографията на световно признатия балетмайстор Василий Медведев. За първи път хитовата мегапродукция ще бъде представена на открита сцена с участието на цялата многонационална балетна трупа, хора и оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Поради прогнозата за лошо време спектакълът ще бъде представен в залата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Второто заглавие в програмата също е балетно. Ще видим „Ана Каренина“ по музика на Чайковски в постановка в Държавна опера – Пловдив на хърватския хореограф Лео Муич. Звездните солисти на Националния балет Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов в главните роли си сътрудничат с балетните трупи на Пловдивската опера и на Македонската опера и балет в Скопие. „Ернани“ от Верди в постановка на Държавна опера – Русе ще ни срещне със солистите Петър Костов, Венцеслав Анастасов, Момчил Миланов и световната прима Цветелина Василева. Градът-домакин ще се представи с най-новото заглавие на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ – театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ по романа на Питър Шафър и с музиката на Моцарт. Театрално-музикалният продуцентски център – Варна гостува с операта „Ромео и Жулета“ от Шарл Гуно. Ролята на Жулиета ще бъде изпълнена от сопраното Илина Михайлова, а в образа на Ромео ще се превъплъти филипино-американският тенор Артур Еспириту, който вече има респектираща международна кариера в Европа, Азия и Северна Америка. Финал на сезона ще бъде поставен на 10 септември със сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ – фюжън от танго, поезия и класическа музика. Солист в спектакъла на Пловдивската опера е Люси Дяковска.

За първи път в своята история „Сцена на вековете“ е с международно участие. Vienna Schönbrunn Orchestra (Австрия) гостува с двучасов концерт „Нощ под звездите“ с музика на Моцарт и Щраус, а Националната опера на Румъния ще представи модерен подход към творчеството на Джузепе Верди в „Риголето“ с режисьор Стивън Барлоу. Действието е пренесено в Чикаго в началото на 1929 г, във време, белязано от забрани, и в свят, управляван от гангстери и доминиран от разрухата на хазарта.

„От миналата година стартирахме нов формат – „С поглед към бъдещето“. В него представяме спектакли от деца за деца и възрастни.“ – разказва за развитието на фестивала Владимир Бошнаков. Тази година ще видим продукции на балетните школи от Велико Търново „Класика“ при Народно читалище „Надежда – 1869“ и Virginia Ballet, както и на „Бон-Бон мюзик“. В съпътстващата програма ще слушаме симфонични концерти – на Плевенска филхармония с Веско Пантелеев – Ешкенази и Вероника Тодорова, на Симфониета – Враца с участието на тенори, и на Държавна опера – Пловдив – „Една нощ в операта с музиката на QUEEN“ с Дони и Славчо Николов от БТР, с основен солист Славин Славчев и с диригент Константин Добройков.

Богатият афиш е стимул за местните творческите състави, а гостуването на такива спектакли е голям комплимент за местната общност и привлича туристи. „През лятото Велико Търново се превръща в сцена на всички оперни театри, които са добре дошли да представят най-доброто от своята продукция. Всяка година след края на представленията на „Царевец“ кметът на Велико Търново инж. д-р Даниел Панов подарява на публиката светлинния спектакъл „Звук и светлина“. Събитията оформят късен културен нощен живот във Велико Търново от началото на юли почти до средата на септември. През последните седем години, през които съм артистичен директор, се наблюдава повишаване на туристическия поток, което ме прави много щастлив.“ – коментира още Владимир Бошнаков.

Ключови думи: