Класика в съвремието: „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров и с хореография на Василий Медведев в постановка на Държавна опера – Стара Загора

Класика в съвремието: „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров и с хореография на Василий Медведев в постановка на Държавна опера – Стара Загора

Световната премиера бе в просълзената от вълнение Зала 1 на НДК

Забележително постижение на Държавна опера – Стара Загора. По традиция тя написа история в културата ни, представяйки внушителната творба „Сънят на Пилат“ от Стефан Димитров като танцова мистерия с хореография на Василий Медведев, костюми на Павол Юраш и под диригентството на Владимир Бошнаков.

„Като съществува една любов, тя остава и след смъртта.“ Гледаме премиерно танцова мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров

Постановката дойде с посланието, че животът е вечен в любовта. Тя е основана на „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков – роман, създаден в изглеждащо невъзможно за свободомислие и духовна извисеност време, и се появи в обичайно трудно и неподкрепящо изкуството настояще.

Мащабната творческа задача и обезкуражаваща ни среда са мощен стимул за непримиримите и съграждащите. Всеки от елементите на постановката може да бъде определен като превъзходен – смайващата хореография на ниво, което приравнява българското с най-големите образци на световното, спиращите дъха изразителни и виртуозни, на моменти дори акробатични изпълнения на балетистите, съвършеното музициране на оркестъра, свръхмодерните и възхитителни сценография, декор и мултимедия, фантастичните костюми.

Всички те в пълна синергия разкриха дълбочини в изразяването и пластове на смисъла, достойни за първообраза, самият той задаващ най-висок стандарт. Полагащото се място за премиерата бе Зала 1 на НДК. Тук бе цялата културна общност с уважение към създателите на спектакъла и с вълнение от очакваното, от случващото се, от преживяното.

Възхитената зала поздрави творците, пълна, както никога не съм я виждал за представление от този род – нова творба от български композитор, представена от родна трупа. Всичко това – заради авторитета на авторите.

Те осъществиха спектакъла отговорно, достойно и впечатляващо. Всеки от публиката мина през своя момент на просълзяване и излезе от тук с благодарност.

Творбата оставя усещането, че всичко трябва да е така, както го показа тя – силна творческа реализация, креативност в подхода, смелост и размах в неблагоприятна обстановка, внимание към българското изкуство, самочувствие за представяне от световна класа.

Това е продължение на политиката на Старозагорската опера, която Огнян Драганов постави още в началото на мисията си тук като директор и в изпълнението на която толкова години вече не се забеляза отслабване на ентусиазма и усилията. Непрекъснатото повдигане на нивото на българската култура е правилото в работата на трупата.

Посветен на работата си, Огнян Драганов не е видял като риск, а като задължение да даде доказателство за силата на балетното изкуство да ни изразява в съвремието, отвъд разглеждането му като класика от миналото. С познаващата всеки детайл в областта Силвия Томова като художествен ръководител на балета, задачата е осъществена великолепно.

Вдъхновяваща е всяка среща със съвършенството.

„Сънят на Пилат“ е съвместен проект на „Палмс мюзик“, Държавна опера – Стара Загора и Фондация „Ценности“ и се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Столична община и Община Стара Загора. Джаз ФМ е медиен партньор. След световната премиера тази вечер в София, постановката влиза в репертоара на трупата и ще бъде показана на 51-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора на 8 декември.

Ключови думи: