Втори международен салон „Наив“ представя от днес до 11 юни в София над 200 творби на 77 автори от 17 държави

Втори международен салон „Наив“ представя от днес до 11 юни в София над 200 творби на 77 автори от 17 държави

Той отново се провежда в галерия nOva art space, е скоро ще гостува и във Варна

Над 200 творби на 77 автори от три континента с участието на водещи артисти от 17 държави – на 1 юни в галерия nOva art space на ул. „Съборна“ № 3 се откри и продължава до 11 юни Вторият международен салон „Наив“. Изложбата можем да разгледаме всеки ден при свободен вход от 11 до 19 ч. След това от 16 август до 5 септември салон „Наив“ ще гостува в Градската галерия във Варна. В развитието на жанра на наивистичното изкуство в България програмата на форума тази година бе обогатена с майсторски клас на Ян Глозик, един от най-изявените представители на Ковачичката наив школа в Сърбия. Сътворените на обучителния форум творби също са изложени в салона. Част от творбите в изложбата се предлагат за продажба.

„Надграждането тази година е и с още по-добри автори както от България, така и от Италия, Франция… По-широк е кръгозорът. Целта с откриването на изложбата точно на 1 юни е да отбележим детското безгрижие и духовната чистота, присъщи на арт наив. Това е интуитивно изкуство. То не се подчинява на норми и на принципи, а предизвиква креативността на авторите. Стремежът към красивото, към идеалистичното, към фантастичното прави връзка с детските рисунки, най-вече в стилистиката – летеж, неподчиняване на правилата на реализма. Ще сме свидетели на празник на жизнерадостта и на духовната чистота.“ – казва за салона организаторът Виктория Митева – основател и директор на арт галерия „Льо Папийон“ във Варна. Проектът е съорганизиран от Музейна експозция арт наив в Белоградчик и е подкрепен от Национален фонд „Култура“. Даниела Осиковска е куратор. Джаз ФМ е медиен партньор.

Общуването с тези творби носи естествено очарование, умиление. Те говорят пряко на зрителя и създават усещане за красив, спокоен и изпълнен с щастие ведър свят. Това чувство адаптира перспективата ни и нашият поглед към света става по-мек, по-благ, по-усмихнат. „Изследвания, съпътстващи салона, доказват тенденциите, че хората, които работят твърде много, са натоварени, успешни, но имат нужда от позитивен заряд, от ярки цветове, които подобряват настроението. Мечтите, които авторите имплантират в своите картини, заразяват с това настроение. В тях можем да открием християнски добродетели. Тези творби подсилват топлината на идващото лято.“ – каза още Виктория Митева.

Едно от основните открития в проучването, също подкрепено от Национален фонд „Култура“ е, че ядрото на любителите на това искрено и усмихващо изкуство са предимно образовани дами от големите градове във възрастовия диапазон 35 – 44 години. Купувачите на наивизъм са значително по-активни в сравнение със средното за всички, интересуващи се от изобразително изкуство. 84% от тях са купили поне една картина в последните 5 години (срещу 73% за всички). За разлика от средностатистическия купувач на картини, който прави това предимно за подарък, 70% от закупените творби в стила наивизъм са предназначени за лична употреба, което означава, че в страната се заражда колекционерско явление на арт наив. Инициатор на изследването в страната е Фондация за изкуство и наука, а изпълнител изследователска агенция „Ноема“.

Салонът през 2021 г.: За първи път у нас – Международен салон на наивистичното изкуство и базар

Ключови думи: