За първи път у нас – Международен салон на наивистичното изкуство и базар

За първи път у нас – Международен салон на наивистичното изкуство и базар

Първи Международен салон на наивистичното изкуство НАИВ започва днес и продължава до 17 юни в галиерия nOva art space на ул. „Съборна“ № 3 в София. За първи път в България Се провежда търговска изложба, фокусирана върху европейския наив. Работното време е от 11 до 19 ч.

„Наивизмът е жанрът в изобразителното изкуство, който въздейства най-разбираемо и най-директно, който е с най-искрен изказ. Характеризира се с това, че в по-голямата си част творците в това направление са без академично образование. В произведенията липсва перспектива или тя е неправилна, но в тях има голяма степен на детайлност. Картините приличат на детски творби, което предизвиква умиление. Но има и доста академична творци, които се обръщат към наивизма, защото той говори най-разбираемо и предизвиква положителни емоции.“ – описа това направление в изобразителното изкуство Даниела Осиковска, организатор на салона. Тя отбеляза, че в пандемията ни е нужен повече оптимизъм. Благодарение на салона за първи път в България виждаме голяма изложба на над 60 автори от почти всички европейски страни, над 200 произведения – живописни платна с маслени бои и акрил, има и скулптури, и графика. „Посетителите ще видят един пъстър и усмихващ се свят.“ – обеща ни Даниела Осиковска. Така въздейства, например, танцуващото момиче с пола като мак.

Базар на изкуствата съпътства салона. „За нас е много важно да внасяме разнообразие в живота на посетителите на базара. Сега се съчетават приложно и зизящно изкуство. Събираме двете публики, за да им покажем един нов свят, с който до момента те не са се запознавали.“ – коментира съорганизаторът на салон и организатор на базара Вера Костова. Тя отбеляза положителното излъчване на картините в салона, като ги определи като нещо ново, красиво и зареждащо. На базара ще открием произведения от плъстена вълна – жабки, кученца, лисичета – произведения от порцелан, керамика, бижута от различни материали, чанти, шалове, изделия от дърво и стъкло. „Всеки такъв предмет е като картина, която пренасяме в ежедневието си. И тя може да ни носи радост всеки ден.“ – добави Вера Костова. Миловидността идва с усмивка, с усещането за прегръдка. „Това изкуство носи много радост, много настроение и форма на надежда в тези времена. То дава вяра, че добрите неща ги има, просто трябва да ги видим и да им се насладим. То ни напомня да си отделяме време за хубави събития и приятни преживявания в нашето ежедневие.“

Международният салон на наивистичното изкуство НАИВ с базар се провежда с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор. Търговската изложба ще продължи във Велико Търново от 30 юни до 10 август в изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

  • Интервюто на Светослав Николов с Даниела Осиковска и Вера Костова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.