Веселин Веселинов – Еко, Милен Кукошаров и Мартин Ташев са трима от „Будителите, които живеят сред нас“ на столичния район „Слатина“
Снимка: Светослав Николов

Веселин Веселинов – Еко, Милен Кукошаров и Мартин Ташев са трима от „Будителите, които живеят сред нас“ на столичния район „Слатина“

Нови десетима души бяха отличени от своите съграждани във второто издание на инициативата на кмета Георги Илиев

Трима от най-обичаните джаз музиканти бяха обявени за „Будителите, които живеят сред нас“. За втора година столичният район „Слатина“ отличава с тези награди приноса на живеещите на територията му личности. Предложенията се правят от членове на местната общност. Инициативата е под егидата на районния кмет Георги Илиев. „Тя е нещо много мъничко. Напълно съзнателно искахме да е такова, за да поощрим хората, които живеят в кварталите на района, да се огледат около себе си и да видят, че това, което прави града град са хората. За нас е важно да създаваме общности, да вдъхновяваме, поощряваме и подкрепяме хората.“ – посочи в интервю по Jazz FM Елица Виденова от администрацията на район „Слатина“ в навечерието на връчването на отличията.

Веселин Веселинов – Еко, Милен Кукошаров и Мартин Ташев получават признание като будители от жителите на столичния район „Слатина“

Церемонията по награждаване се проведе на 11 декември пред „Лабиринта“ в парк „Гео Милев“. На оградата, която опасва площадката, са поставени направени за случая професионални снимки на отличените. Едното от таблата е със специално посвещение към Татяна Лолова. Именно раздялата с нея насочва район „Слатина“ към учредяването на тези награди. „Когато тя си отиде, осъзнахме, че има хора, които са незаменими, защото са озарявали деня ни.“ – каза за оставената от актрисата следа Елица Виденова. На паното са нейни сценични фотографии, предоставени от сценографа на Сатиричния театър Ина Шкарова.

Снимка: Светослав Николов

Много хора се бяха събрали в неделната утрин, за да приветстват своите грижовни към съгражданите си будители. Кметът Георги Илиев обяви имената на десетимата с топли думи за техния принос – хора, работещи със сърце и душа за общността, мечтатели, които осъществяват мисията си в името на добруването на хората. Освен тримата джаз музиканти, така ярко присъстващи на сцената ни, „Будителите, които живеят сред нас“ за 2022 г. са още Вера Гоцева – фотограф, Росица Букова – основател на фондация „Движение на българските майки“, Светлин Александров – треньор по кросфит, Стефан Чинов – дигитален артист, Боряна Пандова – фотограф, Филип Буков – актьор, Гергин Ангелов – треньор по бадминтон и пикълбол.

От десетимата, получили най-много номинации, седем са артисти. Тримата джазмени имат десетки номинации от най-различни хора. „За мен това бе много вълнуващо, защото ги обожавам, постоянно ги слушам, настолни са ми. И те са изключително отворени хора, наши съмишленици в това, че културата в градска среда трябва да бъде преосмислена и че всяко едно пространство в града е подходящо за изложба, за концерт.“ – посочва Елица Виденова.

„Ще се постарая да продължавам да будя хората, да свиря, да правя това, което мога.“ – обеща да не се отклонява от своето призвание Мартин Ташев.

Снимка: Светослав Николов

Представяйки Милен Кукошаров, райнният кмет Георги Илиев направи препратка към дуета му с Веселин Веселинов – Еко „Световна болка“. „Решихме с Еко да правим нещо различно от всички многобройни музикални контексти, в които работим. Нарекохме дуета така, защото го чувстваме като подслон от тази болка.“ – обясни Милен Кукошаров за изострената чувствителност на двамата артисти, с която чуват болката на света и затова ни приютяват в музиката.

Снимка: Светослав Николов

Веселин Веселинов – Еко подчерта колко е важно да се събираме и споделяме. „Нашият живот ще се промени отвътре, а не отвън, когато се виждаме и слушаме заедно хубава музика“ – каза той. И засвири трио „Будител“, наречено от него така.

Снимка: Светослав Николов

А когато дъждът заваля никой не си тръгна, защото бе магично и ни беше толкова хубаво заедно.

Снимка: Светослав Николов

Вижте как протече церемонията в заснето от Jazz FM видео:

Събитието е част от календара на културните събития на Столична община.

Ключови думи: