Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски пред Jazz FM за песните си в албума „Шипков мармалад“ на „Новините в джаза“
Снимка: Светослав Николов

Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски пред Jazz FM за песните си в албума „Шипков мармалад“ на „Новините в джаза“

Една от тях ще бъде акцент на предстоящия на 13 април концерт „Втора емисия“ в Sofia Live Club

Сформираният от Михаил Йосифов проект „Новините в джаза“ e на финала на подготовката на втория си албум – „Шипков мармалад“. Както обясни по-рано в интервю по Jazz FM лидерът на формацията, заглавието идва от името на с. Шипково, където талантите се събират на творчески лагер. За албума са създадени осем песни, четири от които са на Калина Андреева, а по две пишат Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски. Срещам се с тях в студиото на Константин Кацарски, докато те завършват записите на вокалните си партии.

Една от песните на Велека Цанкова ще бъде специален акцент в първия от три концерта тази година на „Новините в джаза“, подпомогнати от Столична община – Столична програма „Култура“. На 13 април в Sofia Live Club премиерно ще чуем „Природно“. „Песента е за това как трябва да ценим природата. Тя винаги ще бъде около нас, от нас зависи да я запазим чиста. Тя е подкрепа и приятел.“ – коментира Велека Цанкова. „Летен плен“ е в закачливо, лятно, позитивно настроение, което се вписва в нейния характер: „Лятна самба с мисъл за Созопол.“ Песента е създадена с подкрепата на „Музикаутор“.

Лъчезар Кацарски също има две песни. За A Little Bit Insane той казва: „Понякога е хубаво малко да полудееш. Тя до известна степен е вдъхновена от сериала „Приятели“. Изгледах и десетте сезона с моите девойки вкъщи. Беше изключително вълнуващо преживяване! Много ме ощастливи!“ И ако тя е повече в посоката на рокендрола, другата – New Ways of Making Love, е по-съблазнителна, както я описва авторът.

С „Новините в джаза“ всеки от младите таланти извървя дълъг път в музиката. „Преди не съм си и помисляла, че някой ден ще седна да пиша песни. Сега, благодарение на Мишо и на „Новините в джаза“ придобих повече самочувствие в създаването на музика и писането на текстове. Много ми харесва този процес! Стилистично са различни нещата, което е също предизвикателство, защото е ново и интересно.“ – споделя Велека Цанкова. Този дълъг, разнообразен и вълнуващ процес Лъчезар Кацарски описа така: „Щастлив, успешен и вдъхновяващ път, който ни дава страхотен опит.“

За албума са подготвени и инструментални пиеси, написани от Краси Зафиров и Николай Костадинов, който за първи път се изявява като композитор за „Новините в джаза“. Повече за албума „Шипков мармалад“ и концерта „Първа емисия“ – от интервюто ми с Михаил Йосифов: След албума „Първа емисия“ проектът „Новините в джаза“ представя концерт „Втора емисия“ на 13 април в Sofia Live Club и ни среща с песни от втория албум „Шипков мармалад“ - Jazz FM

Ключови думи: