След албума „Първа емисия“ проектът „Новините в джаза“ представя концерт „Втора емисия“ на 13 април в Sofia Live Club и ни среща с песни от втория албум „Шипков мармалад“

След албума „Първа емисия“ проектът „Новините в джаза“ представя концерт „Втора емисия“ на 13 април в Sofia Live Club и ни среща с песни от втория албум „Шипков мармалад“

Заглавието на втория албум на групата идва от името на село Шипково, където той е подготвен на творчески лагер; акцент от него в този концерт ще е песента „Природно“ на Велека Цанкова

Сформираният от Михаил Йосифов младежки проект „Новините в джаза“ е готов с втори албум и ни отваря вратата към него на първи от поредица от три концерта с финансовата подкрепа на Столичната община – Столична програма „Култура“. Jazz FM е медиен партньор.

„Шипков мармалад“ ще бъде озаглавен вторият албум на „Новините в джаза“. Поводът за заглавието е творческият лагер, на който се събират в Шипково музикантите, за да оформят творбите. „Направихме 15 произведения, може да не съберем всичките в албума, но ги записахме. Има песни и инструментали. Силно се представи като композитор Калина Андреева с четири песни, по две имат Велека и Лъчо. Инструменталите са три. За първи път Николай Костадинов предложи пиеса, Краси Зафиров направи две, а ние с Александрос и Ивайло не написахме нито една.“ – завършва със смях разказа си Михаил Йосифов.

На 13 април те ще изнесат първи от три концерта, подпомогнати от Столичната община. В афиша на „Втора емисия“ „Новините в джаза“ обещават богата програма. Мишо Йосифов възкликва удивен колко много произведения имат в репертоара си. Това кореспондира с желанието на публиката да слуша още и още от техните изпълнения. Проектът вдъхновява артистите, слушателите и младите таланти. След издаването на първия албум „Новините в джаза“ изнесоха концерти в шест града, в които има национални училища по музика. Те бяха съпътствани от творчески срещи. „Много неща ме вдъхновиха от това пътуване. Първо – контактът с колегите, които са прекрасни хора, с които все повече сгъстяваме нашите отношения. Срещите ни с младите хора в шест града на България бяха светъл лъч в живота ми. Виждам, че България има бъдеще в джаза, има млади хора, които са запалени, други, които за първи път чуваха за тази музика. Всички слушаха с голям интерес. Трябва да се инвестира в това хората да се занимават с изкуства, дори да не е професионално, за да усетят тръпката и радостта, а също и да имат уважение към хората, които творят.“ – обясни Михаил Йосифов.

Това турне е част от неговите неуморни усилия да разпалва искрата за джаза у младите. Именно в резултат на тези действия се появи проектът „Новините в джаза“. Три години по-късно участниците в него са променени. „Със сигурност свирят по по-различен начин и са по-зрели. Те започват да се превръщат в част от професионалния елит на джаз музикантите. Всеки от тях си върви по собствен път, имат си оркестри, някои са назначени на щат. Крачат смело напред. Радвам се, че мога да споделям с тях своя музикален живот. Участията ни предизвикват възхищението на публиката. Групата има голяма енергия на сцената, която ме зарежда. Много им се радвам! Стават все по-добри и ми се ще това да продължи дълго време!“ – изразява желанието си Михаил Йосифов.

Акцент от новия албум в първия от трите концерта по Столична програма „Култура“ на „Новините в джаза“ е песента „Природно“, написана от Велека Цанкова.

Ключови думи: