С песните на Александър Бръзицов в концерта „Прошепнати мечти“: красотата добива форма и те призовава да я пресъздаваш в своя живот
Снимка: Светослав Николов

С песните на Александър Бръзицов в концерта „Прошепнати мечти“: красотата добива форма и те призовава да я пресъздаваш в своя живот

Събитието е с участието на млади таланти от Училище за певци D Stars, техни преподаватели и специални гости

„Предстои нещо наистина уникално, което всички заедно сме събрали с много любов не в памет, а в чест на маестро Бръзицов, защото той е оставил феноменално наследство. Колегите свирят с невероятно отношение и страст. На концерта емоциите ще бъдат във върховете.“ С тези думи пред Джаз ФМ излезе от първата репетиция за концерта „Прошепнати мечти“ инициаторът – вокалният педагог Даниела Станкова. Неделя, 15 май, до събитието остава по-малко от седмица. През нея ще се случат няколко непредвидени промени, ще бъдат направени още аранжименти, музикантите ще са изучили нотния материал, в деня преди концерта всички ще направят отново ансамблова репетиция, ще останат удовлетворени и ще продължат по пътя към постигането на предварително поставените големи цели. Ще ги видим осъществени на 21 май от 19:30 ч. в зала „България“. Песните на Александър Бръзицов изискват с високото си ниво всеотдайност и достойно го получават от целия екип.

Поклон към музиката на Александър Бръзицов и вдъхновение от нея на концерта „Прошепнати мечти“. Млади таланти и златни имена в изкуството ни пеят неговите шлагери на 21 май в зала „България“

Те са подкрепа в израстването. Забележителни, запомнени, златни, ще ги изпълнят учениците от Училище за певци D Stars, основано и ръководено от Даниела Станкова. На сцената до тях ще са преподавателите им и специални гости. Всички те, в различни точки на своето музикално развитие, ще се свържат, ще се слеят с традицията и ще я продължат. Тези песни формират личности. С тях уверено са поели в музиката имена като Камелия Тодорова. Те оформят характера, конкретизират образа, изясняват фокуса. Затова сме им така предани като почитатели. Но преди това са дали всичко нужно на вокалиста, за да постига. Освен това не са просто изпети песни, а споделени чувства.

Снимка: Светослав Николов

Елеонора Лонтова ще ни срещне с „Думите отлитат“: „Много красива песен, много докосваща. Днес на репетицията, понеже тя много ми влияе, сигурно пет пъти щях да се разплача. Дори сега, като говоря, настръхвам.“ Точно с тази песен тя започва своето обучение при Даниела Станкова. Преподавателката ѝ пуска записи от касети. С „Прошепнати мечти“ усеща, че развълнувалото младо момиче ще поеме напред и ще осъзнае смисъла и съдържанието на вокалното изкуство. „За тази музика трябва да израстеш, да стигнеш до по-високо емоционално и интелектуално ниво. Докосне ли тя някого с цялата си форма, остава и те кара да се замислиш – какво иска да каже авторът, какво искаш да кажеш като изпълнител, какво усеща публиката. Всеки пречупва това през своята призма. Става като светлината, която минава през различните стъкла, процепи, материи. Всеки вижда и усеща по своя си начин и за всички е красиво и вълшебно. Това е многолико изкуство – много цветно и шарено. Всеки може да намери нещо за себе си в тази музика. Красива музика.“ – на репетицията чуваме как в песен се излива цялата душа на Елеонора Лонтова.

Тези творби са учебник по музикално майсторство и житейско съвършенство. Другите ученици от D Stars в този концерт са Теа Николова, Неда Кралева, Кристина Кръстева, Зорница Лонтова, Виктория Филипова. До тях са двама от преподавателите им – Марина Драгомирецкая и Петър Петров. Марина сяда на подиума, запявайки „Сбогом, любов“. Всяка дума е сълза от непосилна красота. Инстинктивно вадим телефоните, за да запечатаме мига и да го споделим.

Снимка: Светослав Николов

„Чувствам огромна отговорност и удоволствие да изпълнявам музиката на Александър Бръзицов. Тя е абсолютен учебник за всеки джаз изпълнител. Чувстваме приемствеността. Еднакво можем да се учим от тези, които имат много какво да ни дадат, но и да бъдем в помощ на младите изпълнители, които се вълнуват от джаза, които обичат тази музика и искат да я изпълняват. Те имат тази невероятна възможност да го направят на сцената на зала „България“. – казва Марина Драгомирецкая.

Снимка: Светослав Николов

Личността на Александър Бръзицов е част от нейното израстване и бележи подхода ѝ като педагог. „Предавам своя прочит на песните, но оставям всеко едно от децата да вложи в тях своето усещане.“ – обяснява тя, самата споделила се пред големия композитор, когато пее „Откритие“ на фестивала „Златният Арлекин“ в Плевен. Новият аранжимент е направен преди това с Росен Парлапанов и Даниела Станкова за концерт с песни от български автори. „Имах притеснение дали той ще приеме нашият поглед върху тази песен. Получих неговата абсолютна подкрепа. Останал е хубав и красив спомен, че съм се докоснала до човек – легенда. Имах възможността да изпея негова песен за него.“ – благодарна е Марина Драгомирецкая. Специалните гости в концерта „Прошепнати мечти“ очарователно показват висотата на полета – Орлин Павлов, Влади Михайлов, Симеон Владов. Те поднасят солови изпълнения и пеят в дуети с младите вокални таланти.

Няколко поколения музиканти са и в оркестъра. Щрайхът е от ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, в браса са такива джаз любимци като Димитър Льолев, Тодор Бакърджиев, Димитър Бакърджиев, Иван Йорданов, Алекс Витков. Христо Нейчев свири на китара, на пианото е авторът на аранжиментите на ритъм секцията Самуел Ефтимов, до него са басистът Даниеле Феббо и барабанистът Атанас Попов. На много нива има сплотяване и обединение в хубавата музика и в силното чувство за изразяване. „Концертът е точно за тази приемственост между утвърдените музиканти и младите таланти, които имат нужда от сцена, имат нужда да бъдат водени към голямото изкуство по нелеката пътека с музика, която е учебник.“ – убедена е Даниела Станкова.

Нейният подход на обучение е свързан с поставянето на учениците в реалната музикална среда – те специално се подготвят за музициране с оркестър на живо пред публика след старателно репетиране на стойностен матиериал и в изискваща високи постижения обстановка. Това създава усещането за присъствие в музиката. Специално песните на Александър Бръзицов дават възможност най-добре да се изяви талантът на всеки. И задават високо ниво на отговорност. „Работата няма да свърши до края – не на концерта, а на нашия живот, на нашето израстване. Ние сме в непрекъснато търсене. Всички изпълнители днес бяха щастливи. Това, което чух от техните инструменти, звучеше невероятно. Аз самата летях. Маестро Димитров е направил фантастични оркестрации.“ – щастлива от резултата на положения труд е Даниела Станкова.

Снимка: Симеон Владов

Репетиция с усмивки: Симеон Владов, Даниела Станкова, Светослав Николов. Симеон Владов с любов доументира подготовката във Фейсбук.

Оркестрациите на маестро Славил Димитров – диригент на концерта, пренасят в съвремието уникалния музикален език на Александър Бръзицов. Те са нежни и суингиращи. И тъй като акцентът е в общуването, са наситени с диалози в ансамбъла. „Музиката на Александър Бръзицов е с изключително широка гама от похвати в хармоничния език, с изключително достъпна мелодия – това е гениалността на композитора. Много шарената фактура сковава понякога човека, който се е захванал с оркестрациите. Изключително е трудно, дори невъзможно, да се избяга от това, които сме чували като негови лични аранжименти. Трудността съпътства този труд.“ – посочва маестро Славил Димитров, вече набелязал следващите задачи пред себе си.

Вечни класики, но и по-малко популярни песни, незаслужено недостатъчно слушани, ще чуем в концерта в чест на Александър Бръзицов „Прошепнати мечти“. Те са по стихове на Матей Стоянов, който ще присъства в залата, а също и на Михаил Белчев, Богомил Гудев и Любомир Пеевски. Създадени са във времевия период от 1974 до 2011 г. и тогава са изпълнени от Лили Иванова, Йорданка Христова, Камелия Тодорова, Орлин Горанов, Румяна Коцева, Ани Върбанова, Ивелина Балчева. Селекцията подчертава признанието, получено от Александър Бръзицов – награди от „Златният Орфей“, първа награда от „Златният Орфей +“, отличие от „Бургас, морето и неговите трудови хора“. Те са извоювали висока оценка и за своите изпълнители – с награди от цял свят.

Сред заглавията са още „Стая на релси“, „Да започнем отначало“, „Боси времена“. Музика, с която сме израствали, с която сме се влюбвали и с която сме мечтали. С нея израстват и младите артисти, които ще пеят и ще свирят на концерта в събота. „Тя им дава това, което те ѝ дават, връща им тази любов, с която подхождат към щима. Отговорността е дори само в съгласието да се включат в концерта. Развива им нов поглед върху нещата от съвремието. Днес тази музика много рядко звучи в ефир и още по-рядко някой си я пуска в къщи. Тя не е музика за маса, не е музика за масите. Тя е изключително близка до човек, но възпитава. Това е много ярък клон от нашето изкуство. Александър Бръзицов е невероятно явление. Песните му са мост от нашата музикалност към европйските традиции през 70-те и 80-те години.“ – посочва маестро Славил Димитров.

Александър Бръзицов бележи българската музика със силата на присъствието на личността, с красивата, открояваща се и запомняща се мелодия на песните, която ни предразполага да възприемем в пълнота текста за любовта, за възможността на радостта, за постижимостта на щастието. С тях красотата добива форма, която възхищава и те призовава да я пресъздаваш в своя живот.

Джаз ФМ е медиен партньор, а аз ще споделя любовта си към музиката на Александър Бръзицов и уважението си към нейните продължители като водещ на концерта. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Столична община. Спомоществователи са „Ролпласт“, MFG Foundation, AYA Estate Vinyards.

Билети се продават в мрежата на Eventim, както и на касата на зала „България“.

Ключови думи: